SVETSKI FENOMEN NA SAT VREMENA OD BEOGRADA "Srpska Sahara" krije mnoge tajne, jedan pogled je dovoljan da se zaljubite (FOTO)

Lepote Srbije

20:00

Turizam 0

Peščara je poznata po svojim neobičnim dinama, nalazi se u Banatu i predstavlja ekološki i geografski fenomen u Evropi i svetu: Ona je najveća evropska kontinentalna peščara.

SVETSKI FENOMEN NA SAT VREMENA OD BEOGRADA "Srpska Sahara" krije mnoge tajne, jedan pogled je dovoljan da se zaljubite (FOTO)
Shutterstock

 

Putovanja po našoj zemlji sve više ulaze u modu, a situacija sa koronavirusom doprinela je da Srbiju, kao destinaciju idealnu za kraće i produžene vikende, ali i za kompletan odmor, istražimo.

Odavno je poznato da svaki kraj Srbije ima šta da ponudi: Vojvodina, Šumadija, Zapadna Srbija, Istočna Srbija i Južna Srbija obiluju prirodnim bogatstvima, a do većine mesta lako se i stiže.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Smeštaj u Srbiji je raznolik, a neretko prilagođen džepu lokalnog posetioca: Pored hotela, tu je privatni smeštaj, ali i etno sela, kampovi, banje, vile, kao i bungalovi koji daju specifičan doživljaj putovanja. Naš vikend predlog za beg od gradske gužve jeste pravi fenomen prirode u Evropi, Deliblatska peščara.

Peščara je poznata po svojim neobičnim dinama, nalazi se u Banatu i predstavlja ekološki i geografski fenomen u Evropi: Ona je najveća evropska kontinentalna peščara.

SVETSKI FENOMEN NA SAT VREMENA OD BEOGRADA Shutterstock
 

Turističku ponudu u okviru peščare predstavljaju izleti, kampovi, i seoski turizam. Poznata izletišta su Devojački bunar i Čardak sa 6 planinarskih staza ukupne dužine 45 km (pojedinačno od 3 do 15 km ). Rezervat je označen brojnim edukativnim, informativnim tablama za obeležavanje. Izgrađeno je 5 osmatračnica od 20 m visine i 50 od 5 metara, kao i brojni vidikovci.

Kampovanje je predviđeno u okviru centra "Čardak", a postoje i posebno obezbeđeni kampovi u naselju Devojački bunar i uz jezero Vračev Gaj. Postoji i nekoliko lovačkih kuća a ugostiteljske usluge u svakom objektu su za do 10 osoba u zatvorenom prostoru i do 30 osoba pod nadstrešnicom.


Devojački bunar je jedno od izletišta i naselja sa vikendicama. Najpoznatije je izletište u okviru Specijalnog rezervata prirode "Deliblatska peščara" nedaleko od Banatskog Karlovca i Alibunara, a prostire se na teritoriji četiri opštine - Kovin, Alibunar, Bela Crkva i Vršac.
SVETSKI FENOMEN NA SAT VREMENA OD BEOGRADA Shutterstock
 

Devojački bunar je izuzetno popularna turistička destinacija, jer se nalazi na svega 60 minuta vožnje od Beograda, a prirodni pejzaž je neverovatan. Kafići i restorani u okruženju najbrojni su u Devojačkom bunaru i Beloj Crkvi.

Jedno od srpskih čuda prirode, Deliblatska peščara predstavlja i značajno gnezdilište retkih vrsta ptica.
Veliki uticaj na izgled i pojavu peščare ima upravo njen položaj. Deliblatska ili Banatska peščara prostire se severno od reke Dunav što je uslovilo tome kako će reljef biti oblikovan, pa se ovaj deo naziva i "Niska peščara".

Pored toga što je na maloj udaljenosti od Beograda, osim neverovatnog pejzaža, svako će naučiti mnogo toga neverovatnog o srpskoj Sahari, najvećoj evropskoj kontinentalnoj peščari.

Za nastanak neobičnog imena vezuje se nekoliko narodnih predanja. Prvo kaže da su na ovom mestu devojke izuzetne lepote uzimale vodu sa bunara da nose umornim radnicima.

Drugo predanje potiče od tužne priče mlade devojke Dostane, koja se zaljubila u jednog turskog mladića i planirala sa njim da pobegne. Kada je njena porodica saznala, kao i ljuti meštani, ubili su mladu devojku kraj bunara. Jedna romantična priča tvrdi da svaka devojka koja se umije vodom iz bunara i tada zamisli voljenu osobu, sigurno će sa njom i venčati.

Devojački bunar opremljen je svim elementima za zabavu posetilaca, otvoreni su sportski tereni i mesto je održavanja nekoliko manifestacija. Najpoznatije su Sabor pčelara i Lov na banatsku lisicu. Kako je Deliblatska peščara obrasla bagremovom šumom, Devojački bunar je postao poznat po održavanju sajmova meda gde se okuplja veliki broj pčelara iz cele Srbije.

Evo i kako da dođete od Beograda do Deliblatske peščare:

 

 

BONUS VIDEO:

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

ovčar banja

Ruku nisam mogla da pomeram, ovde sam se oporavila: Lekovite vode u Ovčar Banji, smeštena na sat i po od Beograda u prelepom delu Srbije

Turizam

11:00

19 april, 2024

Ovčar Banja pored aktivnog odmora, uživanja u prirodi i zelenom pogledu, turistima pruža i lek u sastavu njenih termalnih voda koje prolaze kroz vulkanske stene, nepromenljivog sastava sa stalnim temperaturama. Dugo je čuvena voda Ovčar Banje lečila reumatske tegobe brojnim turistima, nakon decenije, ponovo je vratila svoju svrhu u vidu zdravlja.

Resavska pećina

RESAVSKA PEĆINA Lepotica okićena nakitom starim 45 MILIONA GODINA! Idealna za posetu u toku predstojećih praznika

Turizam

17:00

18 april, 2024

Resavska pećina je zaštićeni spomenik prirode i svrstava se u zaštićeno područje prve kategorije (prirodna dobra nacionalnog značaja). Resavska (Divljakovačka) pećina je pećina u centralnoj Srbiji na 20 km od Despotovca, u krečnjačkom brdu Babina glava, na obodu kraškog polja Divljakovac, kod sela Jelovac. Spada među najveće i najlepše pećine u Srbiji. Duga je 4,5 km.

Komentari(0)

Loading