SREDNJOVEKOVNO ISTORIJSKO NASLEĐE Prokleta Jerina je sa ovog zamka bacala mladiće u Drinu!

Lepote Srbije

17:00

Turizam 0

Nedaleko od gvozdenog mosta na Drini, u velikom, stenovitom brdu nalazi se podzemni grad-sklonište.

SREDNJOVEKOVNO ISTORIJSKO NASLEĐE Prokleta Jerina je sa ovog zamka bacala mladiće u Drinu!
printscreen youtube

 

Na teško pristupačnom planinskom masivu Mlađevac, tamo gde Drina iz klisure izlazi u plodnu ravnicu, vekovima je građena čuvena zvornička tvrđava, jedna od najvećih i najvrednijih ove vrste.

Prema legendi, gradila ju je žena srpskog despota Đurđa Brankovića – Jerina, koju su tadašnji stanovnici smatrali prokletom. Zbog te legende, ovo utvrđenje naziva se još i Jerinin grad ili grad proklete Jerine, dok je ipak u patrijarhalnom nasleđu tog prostora zadržao i naziv Đurđev grad.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Marijana Ivanovic (@makiiii87)

Đurđev grad je jedinstveno utvrđenje koje se deli na Donji, Srednji i Gornji grad na ukupnoj površini od 49.000 metara kvadratnih.

U neposrednoj blizini tvrđave, posle odbrambeno-otadžbinskog rata, sagrađena je crkva posvećena Svetoj Petki Trnovi, zaštitnici grada Zvornika. Crkva je sagrađena na inicijativu starešine Srpskog sokolskog društva Republike Srpske Mojsija Simovića Sekulovića, po uzoru na Crkvu Svetog Petra Cetinjskog na Lovćenu.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by @srpska_utvrdjenja

Jerina je gradeći tvrđavu naredila da se kamen za gradnju dovlači iz majdana kod sela Vilčevići u brdu Rudnik, 12 kilometara od Zvornika. Nezadovoljna brzinom prenošenja kamena, naredila je da se kamen zagreje do određene temperature kako bi se brže prebacivao iz ruke u ruku i stizao do mesta gradnje.

“Jerinina staza strasti” dobila je ime prema legendi po kojoj je lepa gospodarica Jerina zavodila mlade junake iz svoje pratnje, a potom ih noću u Drinu bacala kroz tajna vrata noćnih odaja, da bi bez svedoka sačuvala svoju tajnu o ljubavi.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Republic of Srpska Tourism (@visitsrpska)

Na zidinama Srednjeg grada označeno je mesto odakle su bacani mladi junaci Jerinine pratnje.

Đurđev grad proglašen je nacionalnim spomenikom 2005. godine. Opština Zvornik je 2011. godine pokrenula obnovu ove srednjevekovne tvrđave, sa planom restauracije, konzervacije, arheoloških istraživanja i kompletnom rasvetom tvrđave.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading