NASLEĐE SESTRIĆA DUŠANA SILNOG Najstariji kameni most u Srbiji nalazi se ovde

Lepote Srbije

19:00

Turizam 0

Potiče sa kraja šesnaestog ili početka petnaestog veka, a prema narodnom predanju podigli su ga braća Vojinovići.

NASLEĐE SESTRIĆA DUŠANA SILNOG Najstariji kameni most u Srbiji nalazi se ovde
printscreen wikipedia

 

Na severnom obodu Kosova Polja, 13 kilometra južno od Kosovske Mitrovice, uz desnu obalu Sitnice, smestio se Vučitrn – najstarije urbano naselje na Kosovu i jedan od najstarijih gradova na prostorima stare Srbije. U samom središtu današnjeg Vučitrna nalaze se relativno dobro očuvani ostaci Vojnovića kule iz 14. veka, koja kao autentičan svedok podseća na nekadašnji utvrđeni grad na reci Sitnici. Bio je to jedan od najvećih i najvažnijih gradova Vuka Brankovića, gospodara Drenice i Kosova, u kome je on poduže vremena stolovao.

printscreen youtube

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Sam most je podignut da bi premostio Sitnicu, na trasi karavanskog puta koji je povezivao Dubrovnik sa Skopljem, a napravljen je od, naizmenično rđanog, pravilno tesanog, kamenja crvene i sive boje. Dugačak je preko 135 metara sa devet lukova, dok je širina njegovog kolovoza gotovo 5 metra.

printscreen youtube

 

Najranija istorija o postanku ovog starog srpskog grada nije u potpunosti rasvetljena. Neki arheološki nalazi upućuju na zaključak da se na mestu današnjeg Vučitrna nalazio rimski grad Vitianum.

Pored vladarske porodice Branković, ovde su živeli i poznati vlastelini Vojnovići, koji su izgradili tvrđavu i most na Sitnici, kapitalne kulturno-istorijske objekte koji i danas postoje.

Na mostu, i pored potrebe za tim,nisu obavljani konzervatorski radovi, a danas se nalazi pod zaštitom Republike Srbije, kao spomenik kulture o izuzetnog značaja. Posle završetka NATO agresije na SRJ u junu 1999. godine i dolaska KFOR-a i UMNIK-a na Kosovo i Metohiju, šiptari most i njegove lukove koriste ka kao svojevrsne garaže za sve vrste vozila, ali za bacanje i spaljivanje smeća.

printscreen youtube

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

 

Komentari(0)

Loading