NEMI SVEDOCI OSLOBOĐENJA Mesto odakle su ustanici topovima tukli tursko utvrđenje

Jelena Vamović

08:57

Turizam 0

Ova planina u jugozapadnom delu Srbije postaje sve atraktivnija turistička destinacija u Srbiji.

NEMI SVEDOCI OSLOBOĐENJA Mesto odakle su ustanici topovima tukli tursko utvrđenje
printscreen youtube

 

Na planinskim obroncima Javora i Mučnja zemljana utvrđenja i danas svedoče o pohodu Karađorđa na Staru Rašku u Prvom srpskom ustanku. Jedan Karađorđev šanac smešten je i u selu Katići, kroz koje tokom leta prođe više turista nego stanovnika.

Šančevi su početkom 19. veka pravljeni kao strateška mesta, pogodna za osmatranje i stražu, ali i za odbranu od neprijatljeskog napada. Onaj podno planine Mučanj pre nekoliko godina je uređen i predstavlja mesto koje posetioci rado obilaze.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Sa Karađorđevog šanca su Karađorđev vojvoda Milan Obrenović (po njemu je Gornji Milanovac dobio ime) i vojvoda Jakov Nenadović (Predsednik praviteljstvujušćeg sovjeta serpskog i mlađi brat Alekse Nenadovića) sa dva topa tukli turski deo grada i tvrđavu nad Đetinjom, o čemu pevaju guslari u narodnoj epskoj pesmi “Uzimanje Užica”.

 

Bedemi su podizani sa unutrašnje strane šančeva, tu su se nalazila i posebno izolovana mesta za topove i municiju, a oko njih su kopani duboki rovovi. Nakon bitke, oni su služili kao mesto okupljanja i centar društvenog života.

Vrativši deo teritorije i dobivši nezavisnost i samostalnost, Srbija je zaključila svoju nacionalnu revoluciju, čiji su barjak poneli Karađorđe i ustanici 1804. godine. Da su se bitke vodile u ivanjičkom kraju potvrđuje i narodna pesma koja kaže: „Oj, Javore, ne treba ti kiše, junaci te krvlju natopiše, nema mesta, ni kamena tvoga, da ne čuva junaka jednoga“

Nakon završenih ustanaka, kako je vreme odmicalo šančevi su bili zaboravljni u narodu i gubili su svoju istorijsku i nacionalnu vrednost.

 

Komentari(0)

Loading