SVEDOK POSTOJANJA RIMSKOG CARSTVA Na teritoriji Srbije nalazi se istorijsko blago unikatno u svetu

Jelena Vamović

15:10

Turizam 0

Diana je Arheološko nalazište od izuzetnog značaja, i kao takvo je pod zaštitom Republike Srbije.

SVEDOK POSTOJANJA RIMSKOG CARSTVA Na teritoriji Srbije nalazi se istorijsko blago unikatno u svetu
Shutterstock

 

Diana je stari utvrđeni grad na obali Dunava. Nalazi se u Karatašu, ispod same hidroelektrane Đerdap I. Tvrdjava je podignuta krajem I veka, za vladavine cara Trajana tokom njegovih priprema za osvajanje Dakije i obezbeđivanje plovidbe Dunavom. Danas ima ostataka utvrđenja, a unutar samog lokaliteta se sprovode arheološka istraživanja.

Poznata je po nalazima izuzetne umetničke izrade i lepote od kojih su neki svetski muzejski rariteti. Tvrđava je bila u obliku zaobljenog pravougaonika kome su južna i severna strana kraće i sa kulama postavljenim u osnove temena. Imala je četiri kapije, imala je potporne kule sa svih strana, a na severnoj strani utvrđenja bila je dodatno pojačana zaštita jer je upravo odatle dolazio najveći broj neprijateljskih napada.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dunja Ilić (@quince.t)

Goti su je prilikom svog pohoda na Balkan delimično spalili 378. godine, nakon čega je obnovljena kao jedna od zaštitnih carskih utvrda na Dunavu od upada varvara. Međutim Huni je 443. godine ponovo uništavaju. U sklopu velikih osvajanja i obezbeđenja prostora Vizantije koja su poduzeta za vladavine Justinijana, Diana je ponovo obnovljena početkom VI veka. Svoj konačni slom tvrđava je doživela 596. godine tokom Slovensko-avarske provale na Balkansko poluostrvo.

Višedecenijska istraživanja Diane, dala su izuzetno brojan i vredan arheološki materijal. Diana je poznata po nalazima izuzetne umetničke izrade i lepote. Ova bogata arheološka zbirka, koja je prikupljena sistematskim arheološkim iskopavanjima (Projekat Đerdap-Projekat Diana), čuva se i izlaže u Arheološkom muzeju Đerdapa, u Kladovu. Delovi arhitektonskih elemenata se mogu videti i na samome lokalitetu koje se redovno održava i otvoren je za posetioce.

Diana je među najbolje očuvanim rimskim utvrđenjima u regionu, a istraženi objekti su konzervirani. Delovi arhitektonskih elemenata se mogu videti i na samome lokalitetu, na tvrđavi Diana, koja se redovno održava i otvorena je za posetioce.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @m4ki7

Komentari(0)

Loading