IZ RATA IZAŠAO KAO POBEDNIK I IZGRADIO VELELEPNI PUT U čast te pobede je postavljena Trajanova tabla koja svedoči o tome, a do nje se za sada stiže samo uz pomoću broda (VIDEO/FOTO)

Lepote Srbije

17:00

Turizam 0

Put je sagrađen za vojne potrebe. Vodila su se dva rata protiv Dačana, Trajan je iz tog rata izašao kao pobednik, zadobio je veliki plen i to je proslavio u Rimu. Kažu da je pobeda trajala više od 100 dana. U čast tog poduhvata je postavljena Trajanova tabla na kojoj postoji 6 redova koja svedoče o izgradnji ovog puta.

IZ RATA IZAŠAO KAO POBEDNIK I IZGRADIO VELELEPNI PUT U čast te pobede je postavljena Trajanova tabla koja svedoči o tome, a do nje se za sada stiže samo uz pomoću broda (VIDEO/FOTO)
vikipedija/Trajanov put, Đerdap

Trajanov put se pružao obalom Dunava celom dužinom kroz Đerdapsku klisuru, prateći današnju prirodnu granicu između Srbije i Rumunije.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Vila Cander (@vila_cander)

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Izgradnja puta

Trajanov obalski put duž Dunava, kroz dunavske klisure je bio, zbog tehničke zahtevnosti jedan od većih graditeljskih poduhvata rimske imperijalne epohe. S obzirom na neviđeno teške prirodne uslove, kao i tehničke karakteristike izgradnja rimskog puta kroz klisure Dunava je trajala dugo i to nije bio poduhvat samo cara Trajana, već i Tiberija, Klaudija i Flavija pre njega. Put je pratio tok Dunava i striktno se držao desne strane obale reke i u njegovim klisurama Gornjoj i Donjoj klisuri.

Put je izveden kroz same klisure, čak i na mestima gde nije bilo prirodnih kopnenih veza. Osnovna staza puta, najveće širine oko 2 m bila je usečena u stenu i zatim proširena pomoću drvenih četvrtastih greda, odgovarajućih dimenzija, koje su postavljane simetrično, pod odgovarajućim uglovima visoko iznad duboke i snažne rečne struje.

 

 

Ceo put je bio obezbeđen većim ili manjim vojnim položajima i instalacijama. Zbog same složenosti ovog poduhvata izgled ovog sektora je predstavljen i na čuvenom Trajanovom stubu, rimskom reljefu, podignutom 113. godine u slavu imperatora Trajana koji se nalazi u Rimu.

IZ RATA IZAŠAO KAO POBEDNIK I IZGRADIO VELELEPNI PUT U čast te pobede je postavljena Trajanova tabla koja svedoči o tome, a do nje se za sada stiže samo uz pomoću broda (VIDEO/FOTO) Shutterstock/Trajanov stub, Rim
 

 

Namena puta

Put se nalazio uz samu prirodnu granicu sa varvarima, pa je samim tim služio za nadzor, ali i kao rečno – kopnena sigurna veza za bezbedno i nesmetano odvijanje saobraćaja, ljudi i robe između rimskih stanica i utvrđenja kao rimski limes. Dodatnu prednost ovog puta je činio i sistem tvrđava koji je štitio granicu Carstva.

 

 

Put danas

Put je bio u funkciji i održavan je skoro 2.000 godina, sve do 1970. godine, kada je put, baš kao i čitava obala sa lokalitetima potopljen visokim vodama Dunava i đerdapskim akumulacijama Đerdap I i Karataš.

Te godine je i Trajanova tabla izmeštena i podignuta za nekih 25 metara kako bi bila iznad nivoa Dunava. Imperator Trajan je kao i njegovi prethodnici svoje graditeljske podvige na najopasnijem sektoru ovekovečio komemorativnim pločama sa natpisima, od kojih su sačuvane čuvena Trajanova tabla, dok se kopije dva carska natpisa, Klaudija i Domicijana čuvaju u Arheološkom muzeju Đerdapa u Kladovu.

Trajanova tabla na mapi:

 

Izvor: vikipedija, ZAMEDIA

Komentari(0)

Loading