VELIČANSTVENI ĐERDAP IZ PTIČIJE PERSPEKTIVE Raj na zemlji koji pleni svojim lepotama i doziva vas da ga posetite što je pre moguće (VIDEO/FOTO)

Lepote Srbije

10:00

Turizam 0

Na ovom mestu se Karpati i Stara planina na granici Srbije i Rumunije spajaju za 162 metra.

VELIČANSTVENI ĐERDAP IZ PTIČIJE PERSPEKTIVE Raj na zemlji koji pleni svojim lepotama i doziva vas da ga posetite što je pre moguće (VIDEO/FOTO)
Shutterstock/Đerdap/Vidikovac Ploče

Ploče su vidikovac na 355 m.nv., udaljen 4,5km od Đerdapske magistrale, smešten na prostoru NP Đerdap, na kraškoj zaravni pod Velikim Štrpcem, iznad klisure Mali kazan.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ДЕЈКЕР🇷🇸 (@politics_is_evil)

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Sa tri vidikovca do kojih se stiže makadamskim putem, iz ptičIje perspektive pruža se pogled na Dunav i kazanske virove. Prisutna endemična flora ukazuje na specifičnu klimu koja se razvijala kroz različita geološka doba. Nekoliko stotina metara od vidikovca, na 375 m.n.v. smešten je Vizitorski centar Ploče NP Đerdap sa postavkom koja reprezentuje biljni i životinjski svet, kao i narodnu tradiciju ovog kraja.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Yoga by Goga (@yogabygoga)

 

Ako se spustite možete da krenete na osvežavajući izlet čamcem Dunavom, pravim putem koji je obeležen i tablama. Iz vode, lepota Đerdapske klisure se neprekidno razotkriva, bilo da gledate u vodu ili podižete pogled na stenovite obale. Na putu ćete sresti spomenik iz vremena starog Rima, Trajanovljevu tablu, na rumunskoj obali, manastir-svetionik Mrakonija i potpuno moderno ogromno lice poslednjeg dačkog kralja Decebala uklesano u stenu od 42 metra.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @sonja_petrovic

 

Kako doći do jednog od najlepših vidikovaca Đerdapske klisure?

Đerdap je mesto gde su se priroda i kultura savršeno spojile! To je naš najveći nacionalni park i prvi geopark u Srbiji.

Mesto gde je rođena civilizacija, gde je Dunav najširi, najdublji i najuži. Naša najveća i najlepša klisura.

VELIČANSTVENI ĐERDAP IZ PTIČIJE PERSPEKTIVE Raj na zemlji koji pleni svojim lepotama i doziva vas da ga posetite što je pre moguće (VIDEO/FOTO) Shutterstock/Đerdap/Vidikovac Ploče
 

Kada u google maps ukucate vidikovac Ploče Đerdap, navigacija će vas odvesti tačno do ispod mesta na putu gde se nalazi vidikovac. Tako da, treba obratiti pažnju na tablu Ploče – Mali Kazan, nekih 2 do 3 minuta pre same lokacije do koje vas vodi google.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aska the dog (@aska_raccoon)

 

A pre te table, kraj puta videćete i česmu. Ta česma je na nekih 300m pre polazne tačke za vidikovac Ploče. Postoji mogućnost da u toku sezone ne možete parkirati auto tu gde je znak, već morate kod česme. To je slučaj kada su tu rendžeri nacionalnog parka. Cena ulaznice u nacionalni park je 250 dinara po osobi.

 

 

Do vidikovca Ploče je potrebno nekih 1h šetnje i staza nije preterano zahtevna, čak naprotiv, staza je pravo uživanje.

Naime, ako u jednom trenutku šetajući ka vidikovcu vidite sa desne strane malu uzbrdicu koja je obeležena nacrtanom strelicom na kamenu, a vidite i put koji je obeležen tablom Veliki Štrbac koji vodi ka levo – skrenite slobodno desno.

VELIČANSTVENI ĐERDAP IZ PTIČIJE PERSPEKTIVE Raj na zemlji koji pleni svojim lepotama i doziva vas da ga posetite što je pre moguće (VIDEO/FOTO) Shutterstock/Veliki Štrbac
 

Taj puteljak je nestvaran. Pravi raj za avanturiste. Pored vidikovca Ploče, videlećete još dva vidikovca koji su prava uvertira u ono što će vas dočekati na Pločama.

Ako se odlučite da vikend provedete na Đerdapu, na tom putu predlažemo da posetite Ramsku tvrđavu, Srebrno jezero, Golubačku tvrđavu, Kapetan Mišin breg, Lepenski vir i vidikovac Ploče. Ta vožnja uz Dunav, poseta srednjovekovnim tvrđavama, poseta lokalitetu Lepenski vir i uspon do vidikovca Ploče biće sigurno jedinstven doživljaj.

Vidikovac Ploče na mapi:

 

 

Izvor. vikipedija, coconatka, andrijanacojic

 

Komentari(0)

Loading