TROCRKVA SVETOG OCA JUSTINA Ovde je sahranjen čuveni srpski knez Ilija Birčanin

Jelena Vamović

10:21

Turizam 0

Sveti Manastir Ćelije, Hram Svetih Arhangela Mihaila i Gavrila se nalazi na sedam kilometara južno od Valjeva, na levoj obali brze, nepresušne i čiste reke Gradac, u području sela Lelić.

TROCRKVA SVETOG OCA JUSTINA Ovde je sahranjen čuveni srpski knez Ilija Birčanin
shutterstock

 

Ne može se pouzdano reći kada je manastir nastao. Po nekim istraživačima nastanak Ćelija treba tražiti u vreme Svetog Kralja Dragutina (1276-1282) koji je posle povlačenja sa prestola vladao severnim delovima Srbije kao ,,Sremski kralj“ (1282-1316). U tom periodu Sveti Kralj je obnavljao stare i podizao nove svetinje Pustinju, Raču, Tronošu, Papraću i mnoge druge.

shutterstock

 

Ako podizanje Ćelija nije bilo za vreme kralja Dragutina, onda je moralo biti za vreme vladavine despota Stefana Lazarevića (1402-1427). Tokom vladavine ovog vladara zabeležen je svestrani duhovni i privredni procvat tadašnje zapadne Srbije, posebno Valjeva i okoline, sam grad Valjevo je sredinom XV veka bio sedište episkopa a kao crkva služio je manastir Ćelije.

Pretpostavlja se da je Manastir Ćelije dobio ime po tome što je prvobitna manastirska crkva bila mala kao ,,kelija“ a možda i po monaškim ćelijama koje su se nalazile u pećinama okolnih stena.

shutterstock

 

Nakon Kočine krajine 1788. manastir je dva puta stradao, doživevši sudbinu mnogih manastira i crkava u valjevskom kraju. Iste godine 1788. od strane Turaka manastir je opljačkan. Iako su monasi sakrili knjige i ostale dragocenosti u obližnju pećinu, one su pronađene i ponete ka Beogradu.

Kod sela Paljuva, dogodi se da je konj prolazivši ispod krivog drveta, zakačio tovar u kome su bile ćelijske knjige i ostale dragocenosti za grane. Budući da Turci to nisu primetili nakon nekoliko dana hrišćani iz sela Vrela su ih pronašli i predali Hadži Simeonu, igumanu ćelijskom na njegovom putu za Srem, za manastire Fenek i Rakovac.

shutterstock

 

Najveće stradanje Srpskog naroda u valjevskom kraju se dogodilo početkom 1791. kada je skadarski Mahmud paša Bušatlija potpomognut od strane arnauta opljačkao i zapalio 13 manastira i seoskih crkava u valjevskom kraju. Tada su Ćelije ponovo stradale.

Knezovi Aleksa Nenadović i Ilija Birčanin su posečeni 23.01. 1804. Telo Ilije Birčanina je preneseno u Ćelije, sahranjeno neposredno pored crkve, sa severne strane gde se i danas nalazi. U periodu od 1804-1813. u Ćelijama se nalazila vojna bolnica.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jasmina 🌺🐾 (@jacika888)

Manastir Ćelije ne bi bio ono što je danas da nije bilo Oca Justina. Jer, Ava Justin je bio glas vapijućeg u pustinji. Neprekidan podvig, neprekidna molitva za sve u svakodnevnim bogosluženjima, rad na obnavljanju i proširenju Ćelija. Sve ovo je doprinelo tome da Ćelije postanu veliko mesto duhovnosti u svetu Pravoslavlja uopšte.

Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve na svom redovnom aprilsko-majskom zasedanju 2010. je kanonizovao i vozglasio Prepodobnog Justina Ćelijskog za svetitelja Pravoslavne Crkve Hristove.

Komentari(0)

Loading