ATRAKCIJE ZA VIDETI Ako pođeš u bilo koji grad, neka to bude Valjevo (VIDEO/FOTO)

Lepote Srbije

08:16

Turizam 0

Valjevo je grad koji je poznat po tome da njegovi stanovnici imaju najčistiji izgovor srpskog jezika, barem kada je o akcentovanju reči. Poznat je po valjevskim planima koje ga okružuju i čuvenoj visoravni Divčibare. Nekima je poznat i po reci Gradac.

ATRAKCIJE ZA VIDETI Ako pođeš u bilo koji grad, neka to bude Valjevo (VIDEO/FOTO)
Shutterstock

5 Stvari koje možete videti samo u Valjevu

Mnogi ne znaju da Valjevo čuva neke istorijske i prirodne bisere koje samo u tom gradu možete da vidite. Većina ljudi u Srbiji nije ni svesna koliko zanimljivih stvari može da se vidi samo u ovom gradu. Izdvojili smo neke od njih.

Reka Gradac – Najčistija gradska reka Evrope

Prelepi Gradac. O čistoći ove reke, vode se ozbiljne polemike. Neki kažu da je to najčistija gradska reka u Evropi, drugi da je najčistija reka Evrope, dok treći tvrde da je ipak najčistija u jugoistočnoj Evropi.

ATRAKCIJE ZA VIDETI Ako pođeš u bilo koji grad, neka to bude Valjevo (VIDEO/FOTO) Shutterstock
 

Mnogi su faktori koji prete da naruše čistoću čuvenog Gradca a jedan od njih je pruga Beograd-Bar. Tu je naravno i nezaobilazan ljudski faktor, jer se čak i uz obalu reke mogu pronaći “tragovi” čoveka.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Mnogi će vam sa druge strane reći, da je ova reka stanište mnogih biljaka i životinja i time vam potvrditi tezu da je uspela da sačuva visok stepen svoje čistoće.

Reka Gradac je svakako lepa da se vidi, doživi i ukoliko ste na izletu, trebalo bi da prošetate njenim tokom do brane Gradac na kojoj možete napraviti dobre fotke.

Gradac izvire kod planine Povlen, jedne od valjevskih planina, a kod Valjeva se uliva u Kolubaru. Najčistija ili ne, svakako je interesantna reka kod samog grada te je treba obići.

ATRAKCIJE ZA VIDETI Ako pođeš u bilo koji grad, neka to bude Valjevo (VIDEO/FOTO) Shutterstock
 

Tešnjar

Tako dobro očuvan orijentalni stil naći ćete retko gde u Srbiji, ali u Valjevu je čitava jedna četvrt sačuvala duh tog vremena. Kaldrma, stil gradnje iz otomanskog carstva i ugostiteljski objekti u njemu poslužiće vam kao vremelov da osetite kako je to nekada bilo.

Nije ni čudo što se ovaj valjevski kraj mnogo puta koristio za snimanje domaćih filmova i serija poput Zone Zamfirove, Ivkove slave i drugih dela koja okviruju događaje iz te epohe.

Danas je ovaj kraj uglavnom poznat po ugostiteljskim objektima.

Kabinet Živojina Mišića

Mnogi u Srbiji znaju da se strategije Živojina Mišića i dan danas izučavaju na univerzitetima širom sveta, ali malo je onih koji znaju da upravo kabinet, mesto na kom je sedeo i sto za kojim je kucao ili pisao, mogu da vide u Narodnom muzeju u Valjevu.

ATRAKCIJE ZA VIDETI Ako pođeš u bilo koji grad, neka to bude Valjevo (VIDEO/FOTO) Shutterstock
 

Ovo je zaista jedan od najvrednijih eksponata, inače odličnog muzeja. Narodni muzej bio je nominovan za najbolji u Evropi i iako nije poneo tu prestižnu titulu, pobrao je brojne pohvale.

I to sasvim sigurno sa razlogom. Osim kabineta čuvenog vojskovođe, u njemu ćete videti mnogo toga zanimljivog, a dosta toga i naučiti. Čućete priču o Nadeždi Petrović, koja je dobrovoljno volontirala u valjevskoj bolnici za vreme rata, a potom i preminula od tifusa.

Videćete život običnog čoveka od neolita pa sve do XIX veka. Sprave kojima se služio, kao i zanate kojima se bavio. Sačuvan je i podrum prostorija, u sklopu Muselimovog konaka, u kojoj su Turci mučili knezove pre nego što su ih posekli.

Stalna postavka je živopisna i bogata tako da svakako treba da je vidite i doživite.

Vampirske vodenice

Priča o vampirima kreće iz Srbije, tako da sad već svi znamo da je reč vampir koja se koristi u toliko jezika zapravo srpskog porekla. A “stanište” vampira bilo je upravo tu nadomak Valjeva i to upravo na šarmantnoj rečici Gradac.

Na toj rečici nalazi se vodenica, koja i danas radi i proizvodi brašno, a za koju se smatra da je bila dom prvog srpskog vampira. Za “povampirenog” čoveka nije imala objašnjenje ni austrougarska komisija sačinjena od najuglednijih lekara, pa priča o vampiru danas prevazilazi okvire narodne legende.

U samom Valjevu nalazi se i spomenik Milovanu Glišiću koji je napisao pripovetku “Posle 90 godina” posvećenu Savi Savanoviću. U okolini Valjeva postoji nekoliko vodenica očuvanog autentičnog izgleda vremena u kom su nastale u nekoj od njih čak možete zaviriti u vodeničarevu sobu koja takođe čuva duh starih vremena.

Neke od njih još uvek rade, proizvode brašno u blizni nekih su i ugostiteljski objekti u kojima možete u živati u jelima koja su speciična za valjevski kraj.

Vidikovci u okolini Valjeva

U zavisnosti od toga koliko ste vremena izdvojili za ovaj grad, možete obići i neke od prilično moćnih vidikovaca u njegovoj okolini. Ima ih više, a grad se može podičiti i jednim upečatljivim vidikovcem.

Paviljon je mala zaravan na brdu Vidrak, a postoji i legenda koja ga dodatno čini zanimljivim. Prema toj legendi, Marko Kraljević je seo da odmori na vrh brda, a njegova stopala su bila u Kolubari.

On je napravio zaravan koja se sada zove Markova stolica. Pored ove zanimljive legende, glavni adut Paviljona je što se odatle pruža idealan pogled na celo Valjevo.

Do vidikovca Paviljon se može doći peške, za nekih pola sata hoda od centra grada. Peške se može doći i uređenom pešačkom stazom koja vodi kroz šumu.

Ukoliko imate nešto više vremena možete otići i to visoravni Divčibare koja ima predivnu prirodu kao i jedan savršen vidikovac. Paljba je jedan od najpoznatijih vidikovaca tog kraja ali i u Srbiji uopšte, što ne čudi, jer odatle puca pogled na nekoliko okolnih planina, još ako je dan sunčan, nećete lako otići sa tog mesta.

Poseban je doživljaj do vidikovca stignete vozićem, jer u putu imate vremena da osmotrite svu divnu prirodu planine Povlen kao i romantične brvnarice koje su smeštene uz put kojim ide vozić.

Izvor: gost.rs

banje srbije

Voda iz ove banje proglašena je za najkvalitetniju u celoj Jugoslaviji! Cene smeštaja od 2.000 dinara: Na ovom prostoru nekada je bila prestonica cara Justinijana

Turizam

16:00

10 jul, 2024

Cela Srbija bogata je prirodnim lepota i brojnim lečilištima u koja naši građani redovno odlaze. Banje postaju sve interesantnije za domaće i strane turiste, ali postoje i one banje na koje smo svi zaboravili. Jedna od njih je Tularska banja, koja se nalazi u blizini Sijarinske banje u Jablaničkom okrugu Srbije.

Komentari(0)

Loading