CRKVA U SRBIJI KOJA KRIJE NEVEROVATNU MISTERIJU Mesto gde se oporavljao engleski kralj Ričard Lavlje Srce

Jelena Vamović

20:55

Turizam 0

Pored kuća bogatijih građana, njihovih palata, letnjikovaca i dvoraca na teritoriji Opštine Novi Bečej, ostale su sačuvane i mnogobrojne crkvene građevine.

CRKVA U SRBIJI KOJA KRIJE NEVEROVATNU MISTERIJU Mesto gde se oporavljao engleski kralj Ričard Lavlje Srce
shutterstock

 

Iza salaša, kamenih puteva, šumaraka i njiva, iz zemlje kao da izranja zasigurno najviša i najveća građevina u okolini – katedrala u Arači. Ruševine utvrđenja koje se prvi put pominje u 13. veku, prava su retkost. Pored toga što se nalaze u sred ničega, okružene beskrajnim ravnicama kojima slobodno trče srndaći, odlikuje ih i interesantna istorija i neobičan izgled.

shutterstock

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Bazilika Arača, koja se nalazi u ataru između Novog Bečeja i Novog Miloševa na Tisi, jedan je od naših najznačajnijih kulturno-istorijski spomenika prvog reda za koji malo ljudi uopšte zna da postoji, a kamoli da se tu oporavljao engleski kralj Ričard Lavlje Srce.

O monumentalnim pretenzijama graditelja svedoče korišćeni materijal – tesani kamen, mermer, tesanik i opeka. Crkva je trobrodna bazilika bez transepta, sa tri polukružne apside. Svi brodovi su zasvedeni krstastim svodovima.

shutterstock

 

Arača je izgrađena oko 1230. godine na temeljima starije crkve iz 11. veka. Opljačkana je i uništena 1280, a obnovljena 1370. godine po nalogu kraljice Jelisavete Kotromanić Anžujske. U toj obnovi dodat je gotski toranj, čiji ostaci postoje i danas. Pretpostavlja se da je crkva pripadala imanju koje je 1407. godine kralj Žigmund podario despotu Stefanu Lazareviću. Kasnije je pripadala despotu Đurđu Brankoviću, koji ju je poklonio Pavlu Birinjiju.

shutterstock

 

Na vrhu se nalazi kapela tipična za 13. vek, kakve su podizali viteški redovi, Jovanovaca, Temlara i Krstaša.

Jedna legenda kaže da se u Araču nakon Trećeg krstaškog pohoda sklonio i najpoznatiji krstaš, kralj Ričard Lavlje Srce. Krenuo je kući manje poznatim putem obalama reka, koje su zaleđene otežavale povratak. Kod današnjeg Slankamena na Dunavu sreo je monahe iz Arače koji su mu ponudili da prezimi kod njih.

Ugrejano banatsko blato navodno je izlečilo malaksalog kralja koji je opet po drugoj legendi tu zakopao i svoj štit sa zlatnim lavovima.

shutterstock

 

Svuda oko Arače vidljive su rupe koje su ostavljali tragači za zakopanim blagom. Koliko je bilo tragača, toliko je otrilike bilo i legendi o blagu.

Jedna od najvećih je ona o hunskom osvajaču Atili, poznatijem po nadimku „Bič božiji“, koji je u ovom delu današnje Vojvodine kovao plan o zauzimanju tada prebogatog Sirmijuma. Opljačkano blago, prema legendi, nakon Atiline smrti 454. godine, zajedno sa kovčegom, završilo je u Tisi i do danas nije otkriveno gde.

 

Crkva Arača na mapi:

 

 

Komentari(0)

Loading