NAJSTARIJA SRPSKA BOLNICA Koliki je značaj manastira na tromeđi Srbije, Crne Gore i Republike Srpske

M. M.

20:00

Turizam 0

Pošto tokom srednjeg vega nije bilo škola koje bi prenosile znanje o medicini, medicina je više bila zanat koji su učili monasi empirici.

NAJSTARIJA SRPSKA BOLNICA Koliki je značaj manastira na tromeđi Srbije, Crne Gore i Republike Srpske
Printscreen youtube

 

Iako se danas manastir u selu Mažići nalazi na samoj periferiji Srbije, na tromeđi Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, nekada je njegov položaj bio u samom srcu srpske države u doba Nemanjića.

Arheološka istraživanja koja su obavljena u severozapadnom delu manastira naišla su na velika i značajna otkrića. Nađeni su: trepan za otvaranje lobanje, makaze, cirkle, optička pomagala, instrument za vađenje projektila, nož za sečenje kostiju i drugi medicinski instrumenti.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Ova otkrića samo potvrđuju prethodnu pretpostavku, koja je donesena na osnovu otkrića grobova i preko 2000 ljudskih skeleta, a to je da se u ovom manastiru nalazila jedna od najstarijih bolnica. Manastir Mažići se prvi put pominje u studeničkom tipiku početkom 13. veka, a nalazi se na mestu svetinja koje su podizane i pre Nemanjića.

 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Mažići / Мажићи (@selo_mazici)

Pošto tokom srednjeg vega nije bilo škola koje bi prenosile znanje o medicini, medicina je više bila zanat koji su učili monasi empirici, a potom prenosili svojim učenicima. Srednjovekovna bolnica u manastiru Mažići nastala je i radila u nestabilnom okruženju i ratnim sukobima u kojima su se nalazile Srpske zemlje i njen narod od 12 do 15. veka kako bi omogućila monasima i pravoslavnim vernicima zdravstvenu zaštitu a mladoj srpskoj državi rađanje naučne medicine i socijalne brige o ljudima.

Iako je manastir nekoliko puta bio razaran i obnavljan, njegova raskoš i bogatstvo je bila ogromna i tokom perioda turske okupacije. Putopisac Evlija Čelebija koji je boravio u ovom manastiru početkom 17. veka opisao je manastir sa preko 500 kaluđera, bogato ukrašenim spavaonicama i zlatnim i srebrnim kandilima.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Mažići / Мажићи (@selo_mazici)

Manastir je opustošen tokom velike seobe iz 1690. godine, a ista sudbina ga je zadesila i 1743.  godine kada je opljakčan i razoren.

Danas se manastir u Mažićima nalazi na spisku spomenika kulture od izuzetnog značaja, manastirska crkva je obnovljena početkom 21. veka, a radovi na obnovi celog kompleksa i još traju.

Selo Mažići na karti:

Komentari(0)

Loading