10 ČAROBNIH LOKACIJA U SRBIJI KOJE VREDI POSETITI Mesta koja će vas očarati i zadiviti svojom lepotom

Jelena Vamović

15:00

Turizam 0

Konačno smo pronašli dokaz da bajke postoje! Ne verujete nam? Razlog više da pogledate fotografije bajkovitih mesta u Srbiji koje smo za vas pripremili. Uživajte!

10 ČAROBNIH LOKACIJA U SRBIJI KOJE VREDI POSETITI Mesta koja će vas očarati i zadiviti svojom lepotom
shutterstock

 

UVAC, remek delo prirode 

Prostire se na teritoriji opština Sjenica i Nova Varoš, na jugozapadu Srbije, a zaštićen je od 1971. godine zbog neverovatne lepote i velikog prirodnog bogatstva. Prelepom kanjonu reke posebnu draž daju uklješteni meandri Uvca. To su prirodne vijuge koje reka pravi godinama probijajući krečnjačke stene.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

shutterstock

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Meandri reke Uvac nalikuju lavirintu i na nekim mestima prave skretanja pod uglom od 270 stepeni, koji deluju potpuno nestvarno.

Uz male pećine u kojima se kriju ove prelepe ptice, rezervat Uvac u svojim klisurama krije i nekoliko velikih pećina, od kojih je najveća još uvek nedovoljno istražena Ledena pećina (dugačka 2.5 kilometra) koja vas privlači svojim prelepim dvoranama i bistrim jezercetom.

Uvac na mapi:

VODOPAD PRSKALO, skriveni dragulj Resave

Ukoliko ste imali priliku da posetite resavski kraj, ljubazni domaćini iz Despotovca i okolnih mesta su vas verovatno poveli u obilazak vodapada Buk, Resavske pećine i manastira Manasije. I sigurni smo da ste uživali. Ipak, mnogi pri razgledanju ovog područja zaobilaze skriveni dragulj i jednu od najneobičnijih prirodnih pojava na Kučaju – vodopad Prskalo.

shutterstock

 

Prizor na kome se oči odmaraju a pogled ka vrhu brzo završi u malom viru koji Prskalo sa malo buke već godinam vaja uz pomoć reke Nekudovo čiji se izvor nalazi samo nekih 70-ak metara iznad vodopada. Interesantno je da reka Nekudovo ovde izvire ali nestaje, tačnije ponire na pola puta prema Resavici odakle se nakraćim putem i stiže do ovog vodopada.

Vodopad Prskalo na mapi:

OVČARSKO-KABLARSKA KLISURA, srpska Sveta gora

Ipak, da bi osetili adrenalin koji struji venama, svež vazduh koji daje snagu i uzbuđenje koje pogled na jednu od najslikovitijih klisura pruža, morate posetiti ovaj kraj Srbije. Još jedan razlog za to su i srednjovekoveni manastiri koji se kriju na obroncima strmih planinskih masiva.

shutterstock

 

Ovčarsko-kablarska klisura na mapi:

 

REKA DRINA, divlja smaragdna lepotica 

Vekovima linija sudara Istoka i Zapada, neobično zelena, bistra, krivudava i snažna reka Drina danas na svojim talasima nosi najveselije karavane regata kroz uzbudljivu prirodu, zbog čega je postala omiljena destinacija boema i avanturista.

shutterstock

 

Uvek uzbudljiva Drina rađa se spajanjem hladnih i brzih planinskih reka Tare i Pive kod Šćepan Polja, u Crnoj Gori. Odatle je svom snagom probila sebi put ka Bosni i Hercegovini, a kasabama koje su nicale na njenim obalama dala posebnu istorijsku vrednost.

Kućica na Drini:

 

LAZAREV KANJON, najdublji kanjon Istočne Srbije 

Kanjon Lazareve reke, poznatiji kao Lazarev kanjon, je najimpozantniji kanjon u Istočnoj Srbiji. Svojim zadivljujućim, moćnim izgledom on osvaja svakog ko kroči u njega. Samo ga pogledajte! Kako bi iko uspeo da ne bude očaran pred ovakvim prizorom?

shutterstock

 

Zbog svoje jedinstvene i neosporne lepote, bogate flore i faune i speleoloških dragulja, ceo Lazarev kanjon nalazi se pod zaštitom države.

Lazarev kanjon na mapi:

 

VLASINSKO JEZERO, ekološka oaza juga Srbije 

Zanimljivo je to da ovo jezero nije prirodno, već veštačko, nastalo pravljenjem brana pedesetih godina prošlog veka za potrebe hidroelektrana.  Vlasinsko jezero se nalazi na 1213 metara nadmorske visine i prostire se na površini od 16 kvadratnih kilometara, što ga čini najvišim i najvećim veštačkim jezerom u Srbiji.

shutterstock

 

Boja jezera se menja od obale prema sredini. Od sivo-plave sa zelenim priobalnim površinama dok je pri sredini modroplave boje. Ovo prelamanje boja čini jezero draguljem skrivenim među zelenim šumama i livadama na Vlasinskoj visoravni.

U jezeru postoje dva ostrva – Stratorija i Dugi del, koji je nekada bio poluostrvo. Ipak, ovo nisu ostrva koja Vlasinsko jezero čine neverovatnim. Najneobičniji prizor su „plutajuća ostrva“, a ovaj fenomen je zaštitni znak Vlasinskog jezera.

Vlasinsko jezero na mapi:

 

PALIĆKO JEZERO, jezero napravljeno od suza 

Palić je, prema legendi koju će vam meštani rado ispričati, jezero nastalo od suza pastira Pavla koji je tu izgubio svoje stado pa je zato voda u jezeru slana. Po drugoj priči, jezero je ostatak Panonskog mora koje je u pradavna vremena postojalo na ovim prostorima.

shutterstock

 

U svakom slučaju, ako želite da odmor provedete u Srbiji u kutku prirode kao iz bajke gde ćete moći da se kupate, šetate u prirodi, ali i uživate u dobrom provodu i zabavi, Palićko jezero je pravo mesto za vas! Reč je o jezeru koje je već godinama jedna od najposećenijih lokacija u Srbiji, pre svega, zbog svoje uređenosti, lepote i raznovrsnih mogućnosti za odmor i rekreaciju.

Palićko jezero se nalazi u Vojvodini, na 8 kilometara od Subotice, jednog od najlepših gradova u Srbiji, pa svi posetioci jezera lako mogu da odu i vreme provedu i u ovom gradu. To je najveće prirodno jezero u Srbiji, a prvi put se pominje kao Pali u spisima iz 15. veka.

Palićko jezero na mapi:

 

SEMETEŠKO JEZERO, čudo prirode

Na Kopaoniku se krije jedan zanimljiv prirodni fenomen. To je jezero po kojem ostrva plove, prečnika oko 60m, dok je najveće ostrvo dugačko 15m i obraslo rastinjem, a na njemu je čak i nekoliko visokih stabala.

shutterstock

 

Ploveća ostrva predstavljaju pravu atrakciju za sve turiste koji posete ovo jezero, jer se ostrva pomeraju kada duva vetar, a isto tako ih mogu i posetioci sami “voziti”.

Semeteško jezero je specifično i po tome što se njegova dubina ne može izmeriti, jer su podvodni izvori iz kojih jezero dobija vodu toliko duboki i široki da su i sami deo njega.

Semeteško jezero na mapi:

 

BELOCRKVANSKE JEZERA, sedam dragulja vojvođanske Venecije 

Ovo turističko mesto ima veliki potencijal i premalu pažnju javnosti.
Belocrkvanska jezera sastoje se od 7 većih i više manjih veštačkih jezera. Sva ova jezera su veštačka. Nastala su zbog eksploatacije šljunka sa dna Panonskog basena još početkom 20. veka.

shutterstock

 

Njihova prozirna voda crpi se iz arteških bunara i podzemnih izvora, otud čistoća i bistrina. Ako im se približite, moguće je videti bogat riblji svet koji živi u plavetnim dubinama.

Ovde ćete naći i smuđa, i šarana, i soma, amura i štuku. A sve to na samo sto kilometara istočno od Beograda. Belocrkvanski biser možda nije mesto pogodno za žurke i provode, ali je itekako preporučljivo za porodični odmor i otklanjanje stresa.

Belocrkvanska jezera na mapi:

 

ĐERDAP, magičan spoj prirode i kulture 

Na preko 63.000 hektara biljnog i životinjskog bogastva neprocenjive vrednosti i lepote, prostire se Nacionalni park Đerdap, poznat i kao Gvozdena kapija Dunava. Na desnoj obali ove reke, od Golubačke tvrđave do antičkog utvrđenja Diana, kriju se klisure, kanjoni, rečne kotline i preko 1000 pećina nesvakidašnje lepote koja zadivljuje i pleni.

printscreen

 

Lepota i sva prirodna, životinjska i kulturna bogastva Đerdapske klisure se ne mogu u potpunosti opisati, zato je najbolje da se sami uverite u magične spojeve ovog dunavskog dragulja i da se prepustite uživanju u najlepšoj i najvećoj evropskoj klisuri.

Đerdap na mapi:

 

Resavska pećina

RESAVSKA PEĆINA Lepotica okićena nakitom starim 45 MILIONA GODINA! Idealna za posetu u toku predstojećih praznika

Turizam

17:00

18 april, 2024

Resavska pećina je zaštićeni spomenik prirode i svrstava se u zaštićeno područje prve kategorije (prirodna dobra nacionalnog značaja). Resavska (Divljakovačka) pećina je pećina u centralnoj Srbiji na 20 km od Despotovca, u krečnjačkom brdu Babina glava, na obodu kraškog polja Divljakovac, kod sela Jelovac. Spada među najveće i najlepše pećine u Srbiji. Duga je 4,5 km.

Najbolja mesta za kampovanje u Srbiji: Vodič za ljubitelje prirode

Najbolja mesta za kampovanje u Srbiji: Vodič za ljubitelje prirode

Turizam

15:00

17 april, 2024

Ako tražite savršeno mesto za odmor od gradske gužve i povratak prirodi, Srbija nudi izuzetna mesta za kampovanje koja će zadovoljiti svakog avanturistu. Od planinskih predela do obala reka, evo pregleda nekoliko lokacija koje vam preporučujemo za kampovanje u ovoj prelepoj zemlji.

Komentari(0)

Loading