RIMSKA GROBNICA U BEOGRADU Kome je posvećena jedina sačuvana grobnica u Srbiji

M. M.

20:00

Turizam 0

Grobnicu je slučajno pronašao seljak Vukašin Milosavljević dok je kopao rupe za sađenje šljiva 1895. godine.

RIMSKA GROBNICA U BEOGRADU Kome je posvećena jedina sačuvana grobnica u Srbiji
Printscreen wikipedia

Selo Brestovik je osnovano u vreme Miloša Obrenovića, kada su iz okoline Beograda proterivane spahije,a na njihovoj zemlji se nastanjivali slobodni srpski seljaci. Ime sela potiče od brestove šume koja se nalazila na mestu budućeg sela.

Brestovik u opštini Grocka je kao i druga sela Grocke poznata po voćarstvu i vinogradarstvu. Voće i vina iz ovog sela mogu se naći na pijacama širom Beograda. Ali ovo selo krije i jednu kasno rimsku grobnicu koja je interesantnija od bilo čega u Beogradu što datira iz tog perioda.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Bogdan (@instatonam)

Grobnicu je slučajno pronašao seljak Vukašin Milosavljević dok je kopao rupe za sađenje šljiva 1895. godine. Nakon početnih arheoloških istraživanja otkriveno je da je grobnica podognuta u trećem ili četvrtom veku naše ere, ranohrišćanskog je izgleda i podseća na grobnice tog perioda iz Sirije.

Građevina je jednim delom ukopana u padinu brega. Sastoji se iz izduženog prilaza, trema, središnjeg prostora sa dve bočne konhe i prostorije za sahranjivanje u kojoj se nalaze tri zidana sarkofaga. Grobnica je zidana od pritesanog kamena, oblutaka i opeke koje vezuje krečni malter. Prostor za sahranjivanje je pravougaone osnove, zasveden poluobličastim svodom od opeka.

Veruje se da je grobnica posvećena Ermilu i Stratoniku, najstarijim po imenu poznatih hrišćanskih stradalnika u Singidunumu (Beogradu). Oni su bačeni sa tvrđave u Dunav, a po legendi su njihova tela isplivala u blizini današnjeg sela Brestovik, gde su ih verovatno i sahranili.

Ova grobnica se i danas može posetiti i predstavlja jedinstven spomenik kulture ne samo Beograda već i čitave Srbije.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Bane (@bane_zecevic)

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading