PUTEVI SREDNJEG VEKA Politički i kulturni centar srpske srednjovekovne države i prestonica prvih vladara iz dinastije Nemanjića

Jelena Vamović

11:23

Turizam 0

Ras, nekada centar i prestonica srednjovekovne Srbije!

PUTEVI SREDNJEG VEKA Politički i kulturni centar srpske srednjovekovne države i prestonica prvih vladara iz dinastije Nemanjića
shutterstock

 

Ovo mesto je bilo politički i kulturni centar srpske države i prestonica prvih vladara iz dinastije Nemanjića, počev od njenog osnivača Velikog župana Stefana Nemanje, pa sve do kralja Dragutina.

Zidine i oblik utvrđenja izgradili su takođe Nemanjići u 12. i 13. veku na ostacima ranijih rimskih tj. romejskih slojeva. Tvrđava ima oblik nepravilnog četvorougla dužine 180 metara i širine od 20 do 60 metara.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Zidine su debljine od 1.5 do 2.2 metara i ojačane su sa nekoliko kula, a u tvrđavu se ulazilo kroz dve gradske kapije. Jedna od kapija, na zapadnoj strani utrvrđenja, bila je branjena sa dve polukružne kule.

printscreen facebook

 

Ras je izgrađen na vrhu planinskog grebena, na odličnom mestu koje je pružalo prirodnu zaštitu. Takav položaj na raskrsnici puteva u centralnoj oblasti Srbije je i bio razlog zbog kog su Nemanjići ovde smestili svoje dvorove i vladali sa ovog mesta.

Arheolozi su unutar kompleksa grada Rasa pronašli osatke mnogih javnih građevina, poput velike žitnice, magacina, rezervoara za vodu, kovnice srpskog novca, vojnih baraka i zanatskih radionica. Takođe, pronašli su i brojne primerke oružja, alata, novčića, nakita i drugih predmeta za svakodnevnu upotrebu, poput viljuški i noževa kao pribora za jelo.

Oblast u kojoj se nalazi Ras, koja se po ovom utvrđenju zove Raška, je u vreme prvih vladara iz dinastije Nemanjića bila centralna oblast srednjovekovne Srbije. Pre Raške je to bila Zeta, sa prestonim gradom Skadrom.

 

(Izvor: Istorija Srba)

roška banja

Srpska lekovita banja sakrivena usred šume: U Rošku banju kod Požege dolazili u kolicima, mineralni izvori i sada teku (FOTO)

Turizam

15:00

12 jul, 2024

Na samo 14 kilometara od centra opštine Požega u selu Roge, nalaze se izvori mineralne vode uz pomoć kojih su se ljudi lečili još od turskog doba. Njena svojstva dobro su poznata svima onima koji su upravo ovde pronašli svoj spas, a bilo ih je na stotine. Ipak, i pored toga, ovo banjsko lečilište danas je zaraslo u korov a voda koji leči nalazi se u dva imrovizovana bazena do kojih nema čak ni jasnih putokaza.

banje srbije

Voda iz ove banje proglašena je za najkvalitetniju u celoj Jugoslaviji! Cene smeštaja od 2.000 dinara: Na ovom prostoru nekada je bila prestonica cara Justinijana

Turizam

16:00

10 jul, 2024

Cela Srbija bogata je prirodnim lepota i brojnim lečilištima u koja naši građani redovno odlaze. Banje postaju sve interesantnije za domaće i strane turiste, ali postoje i one banje na koje smo svi zaboravili. Jedna od njih je Tularska banja, koja se nalazi u blizini Sijarinske banje u Jablaničkom okrugu Srbije.

Komentari(0)

Loading