NA DANAŠNJI DAN UMRO STEFAN NEMANJA Jedan od najznačajnijih srpskih vladara (VIDEO)

Lepote Srbije

16:00

Aktuelno 0

Period njegove vladavine smatra se veoma značajnim u srpskoj istoriji

NA DANAŠNJI DAN UMRO STEFAN NEMANJA Jedan od najznačajnijih srpskih vladara (VIDEO)
Shutterstock

Na današnji dan 1199. godine u Hilandaru je umro Stefan Nemanja, rodonačelnik dinastije Nemanjića koja je vladala Srbijom dvesta godina. Veliki župan od 1166. godine postavio je osnove državne samostalnosti Srbije i njene političke moći. 

Stefan Nemanja je bio jedan od najznačajnijih srpskih vladara, veliki župan Raške, utemeljivač Srpske pravoslavne crkve zajedno sa svojim sinom Savom i tvorac moćne srpske srednjovekovne državne. Period njegove vladavine smatra se veoma značajnim u srpskoj istoriji.

Rani život

Stefan Nemanja rođen je oko 1113 godine u Ribnici (današnja Podgorica), kao četvrti i najmlađi sin vlastelina Zavide. Prvo je bio kršten po rimokatoličkom obredu, a kasnije, kada se njegov otac vratio u Rašku, nakon što je bio prognan iz nje, kršten je po grčkom obredu. Vizantijski car Manojlo I Komnin 1162. godine dodeljuje županiju Dubočicu Stefanu Nemanji, čime on postaje direktan carev vazal, a samim tim se poboljšava i njegov položaj u borbi za titulu velikog župana.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

NA DANAŠNJI DAN UMRO STEFAN NEMANJA Jedan od najznačajnijih srpskih vladara (VIDEO) Shutterstock

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Dolazak na vlast

Neposredno nakon dobijanja županije, Stefan Nemanja kreće sa podizanjem dva manastira, čime dobija podršku Vizantije, plemstva i crkve. Ovo dovodi do sve veće netrpeljivosti između braće koja eskalira na velikom skupu raške vlastele kada je Stefan Nemanja, zajedno sa svojim pristalicama, zarobljen u pećini Ras. Ubrzo je oslobođen i 1166. godine zbacuje sa vlasti svog najstarijeg brata Tihomira i sa ostalom braćom, Stacimirom i Miroslavom, prognanljuje ga iz zemlje. U jesen 1168. godine car Manojlo šalje vojsku proteranoj braći kako bi skinuli sa vlasti Stefana Nemanju, ali u bici kod Pantina Stefan Nemanja pobedjuje i zvanično biva prihvaćen kao veliki župan Raške i Vizantijski vazal.

NA DANAŠNJI DAN UMRO STEFAN NEMANJA Jedan od najznačajnijih srpskih vladara (VIDEO) Shutterstock
 

 

Vladavina i osvajanja

Tokom perioda vladavine, od 1168 do 1196. godine, Stefan Nemanja je zajedno sa kraljevinom Ugarskom i Svetim rimskim carstvom ratovao protiv Vizantije i Mletačke republike i time proširio svoju teritoriju na Zetu i Neretvu. Nemanjino zatočeništvo u Carigradu završilo se njegovim poklonjenem caru Manojlu i obnovom vazalnih obaveza i zadržavanjem titule velikog župana. Nakon povratka u Rašku Stefan Nemanja vojno pomaže Vizantiju, sve do Manojlove smrti 1180. godine kada se okreće papstvu. Oslabljena Vizantija Nemanji daje mogućnost proširenja tako da on tokom 1180-ih osvaja, izmedju ostalog, Beograd, Niš, Kosovo i Metohiju i dolazi sve do današnje Sofije.

Zadužbine i smrt

Stefan Nemanja se smatra jednim od rodonačelnika Srpske pravoslavne crkve i jednim od najvećih boraca protiv bogumilskih jeretičkih učenja. Bio je ktitor velikog broja manastira i crkava, od kojih su najznačajniji Studenica, Hilandar i Đurđevi Stupovi. Prema legendi, Stefan Nemanja je Đurđeve Stupove izgradio u znak zahvalnosti svetom Đorđu kome se molio tokom svog zatočeništva u pećini Ras, obećavši da će, ako ga izbavi iz tamnice, podići manastir u njegovu čast na vrhu brda koje je jedino mogao da vidi iz pećine. Na velikom državnom saboru 25.marta 1196. godine predaje vlast svom srednjem sinu Stefanu Nemanjiću, a zajedno sa svojom suprugom Anom se zamonašuje u manastiru Studenici, gde dobijaju monaška imena Simeon i Anastasija. Zajedno sa sinom Savom odlazi na Svetu goru 1198.godine da obnove manastir Hilandar gde i umire 13. februara 1199. godine.

Izvor: 24 sedam

Besplatan vrtić Dragačevo

VIŠE NOVCA U NOVČANIKU Besplatan vrtić i udžbenici za svako treće dete!

Aktuelno

18:00

28 mart, 2024

Lučani - Dragačevski kraj poznat je po tome da redovno sprovodi populacine mere kako bi se povećao prirodni priraštaj. Sada je potpisan ugovor sa Ministarstvom za brigu o porodici i demografiju o sufinansiranju mera populacione politike i podrške u oblasti porodice i dece jedinica lokalne samouprave u Republici Srbiji u 2024. godini.

ilustracije

Vratila se iz Amerike u Srbiju i čitavom svetu objasnila neke stvari: Maja iz Čačka ilustruje naše narodne poslovice, stranci su oduševljeni

Aktuelno

11:00

28 mart, 2024

Samo u Srbiji možete čuti da je neko pustio mozak na ispašu, da tele blene u šarena vrata i da se stolica mora zagrejati. Značenje ovih narodnih bisera razumeju samo ljudi sa ovog podneblja, ali Maja Stojanović iz Čačka svoj dar za umetnost i crtanje usmerila je upravo na ove neobične poslovice, pa ja za njih sada čuo ceo svet.

Komentari(0)

Loading