MILOVAN GLIŠIĆ PISAO JE O NJEMU Selo u Srbiji koje čuva legendu o ukletoj vodenici i vampiru koji je davio vodeničare a potom im pio krv

Jelena Vamović

15:00

Turizam 0

Priče o čuvenom srpskom vampiru koji je davio vodeničare datiraju od davnina, ali ih se mnogi i dan danas plaše, a neki strahuju od njegovog povratka.

MILOVAN GLIŠIĆ PISAO JE O NJEMU Selo u Srbiji koje čuva legendu o ukletoj vodenici i vampiru koji je davio vodeničare a potom im pio krv
shutterstock

 

Po toj legendi, veruje se da je seljak Sava Savanović, posle svoje smrti živeo u staroj vodenici u selu Zarožje. Kao „vampir“ koji je ubijao i pio krv ljudi koji bi došli da melju žito.

Ono što treba reći jeste da je vampir jedina reč srpskog porekla koja je postala zajednička svim svetskim jezicima. Ovaj izraz prvi put je zabeležen u jednom izveštaju austrijskog službenika Frombalda o slučaju koji se 1725. godine dogodio u srpskom selu Kisiljevu, objavljen u bečkom časopisu Vinerises Diarum.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Osim u priči Milovana Glišića, Sava Savanović spominje se i u srpskom horor filmu „Leptirica“ iz 1973. godine, koji je inspirisan Glišićevom pričom, kao i u knjizi „Strah i njegov sluga“ Mirjane Novaković.

shutterstock

 

Na putu ka Bajinoj Bašti nalazi se selo Zarožje koje čuva legendu, ali i nešto opipljivo – vodenicu srpskog vampira Save Savanovića. Ako biste meštane pitali za Savu, mnogi bi vam rekli da se nije skoro pojavio, neki kažu poslednji put oko 1970. godine, ali da postoji strah od predela oko vodenice – i danas postoji.

 

Priče o čuvenom srpskom vampiru koji je davio vodeničare datiraju od davnina, ali ih se mnogi i dan danas plaše, a neki strahuju od njegovog povratka.

Na vodenicu kod izvora reke Raogačica koju meštani zovu i “rekom suza” i danas retko ko dolazi jer je Sava Savanović navodno baš tu ubijao mlinare. Meštani kažu da je mesto toliko jezivo da čak i ako ne verujete u legendu a tu noć boravite oko sela Zarožja, “đavo vam neće dati mira”.

U Zarožju još uvek živi strah zbog Savinog „vampirovanja“. Ne zna se da li će se opet vratiti u ovo planinsko bajnobaštansko selo, ali meštani su spremni za njegov povratak i stalno su na oprezu.

 

Selo Zarožje na mapi:

Komentari(0)

Loading