NETAKNUTI BISER ZAPADNE SRBIJE Rajski prizor za nezaboranvni doživljaj i avanturu svakog ljubitelja prirode

J. K.

14:12

Turizam 0

Poznato je da je Srbija bogata živopisnim krajolicima, istorijskim znamenitostima, kulturološkim pejzažima i tradicijom, kao i manje znanim lepotama koje još uvek nisu dovoljno istražene.

NETAKNUTI BISER ZAPADNE SRBIJE Rajski prizor za nezaboranvni doživljaj i avanturu svakog ljubitelja prirode
shutterstock

 

Ušuškan u gustoj šumi, na obroncima Divčibara u selu Donji Taor, nalazi se pravi biser prirode – Taorska vrela.

Poreklo reči Taor koja označava planinski vrh, selo pod njom i celu oblast je misteriozno. Po nekim hipotezama, reč je o keltskom terminu. Druga tumačenja navode da je ovuda vodio put širenja hrišćanstva iz primorja i da je vrh dobio ime po gori Tavor u Svetoj zemlji, gde se odigralo preobraženje Gospodnje. Ime Povlena povezivano je sa latinskom rečju Paulinum, koja bi trebalo da označava planinu Svetog Pavla.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Na Taorskim stenama je stajala utvrda čiji su moćni zidovi još vidljivi, a današnje selo Donji Taor je bilo veće naselje o čemu svedoče ostaci ranovizantijske crkve. Ni nju, ni slapove Taorskih vrela nije teško pronaći, jer postoji dobra turistička signalizacija.

 

Snaga ovih vrela nekada se koristila za rad vodenica i samo na ovom kratkom toku nalazilo se 12 potočara u kojim se mlelo brašno za stanovnike obližnjih sela. Danas na stara vremena seća samo jedna vodenica, čiji kamen i dalje melje.

U selu Donji Taor, pogodno tlo i kvalitena voda, utiču da padine budu prekrivene sremušom. Divljom, samoniklom biljkom koja nakon dugog zimskog sna predstavlja pravu poslasticu za medvede.

Meštani su upravo u njegovu čast organizoavli i manifestaciju „Dani sremuša“, a domaćice su pravi šampioni kad su u pitanju recepti sa ovom lekovitom biljkom.

Taorska vrela proglašena su za Spomenik prirode i nalaze se u postupku zaštite, a na njegovom području predviđen je režim zaštite drugog stepena.

 

Taorska vrela na mapi:

ovčar banja

Ruku nisam mogla da pomeram, ovde sam se oporavila: Lekovite vode u Ovčar Banji, smeštena na sat i po od Beograda u prelepom delu Srbije

Turizam

11:00

19 april, 2024

Ovčar Banja pored aktivnog odmora, uživanja u prirodi i zelenom pogledu, turistima pruža i lek u sastavu njenih termalnih voda koje prolaze kroz vulkanske stene, nepromenljivog sastava sa stalnim temperaturama. Dugo je čuvena voda Ovčar Banje lečila reumatske tegobe brojnim turistima, nakon decenije, ponovo je vratila svoju svrhu u vidu zdravlja.

Resavska pećina

RESAVSKA PEĆINA Lepotica okićena nakitom starim 45 MILIONA GODINA! Idealna za posetu u toku predstojećih praznika

Turizam

17:00

18 april, 2024

Resavska pećina je zaštićeni spomenik prirode i svrstava se u zaštićeno područje prve kategorije (prirodna dobra nacionalnog značaja). Resavska (Divljakovačka) pećina je pećina u centralnoj Srbiji na 20 km od Despotovca, u krečnjačkom brdu Babina glava, na obodu kraškog polja Divljakovac, kod sela Jelovac. Spada među najveće i najlepše pećine u Srbiji. Duga je 4,5 km.

Komentari(0)

Loading