NIŠKA SKADARLIJA Malena ulica koja je dobila ime po zanatlijama

M. M.

21:30

Turizam 0

Pored imena su ostale i građevine iz tog perioda zajedno sa kaldrmom zbog koje ovaj deo Niša ima i nadimak- Niška Skadarlija.

NIŠKA SKADARLIJA Malena ulica koja je dobila ime po zanatlijama
Printscreen wikipedia

 

Kazandžijsko sokače se nalazi se u samom centru Niša u Kopitarevoj ulici, kod Tržnog centra Kalča. Povezuje česmu Stevana Sremca, Kalčin i Čapin spomenik i plato kod kafane Stara Srbija.

Deo Kopitareve ulice je dobio ime po kazandžijama, ali i drugim zanatlijama koji su imali svoje zanatske radnje. Za vreme turske okupacije Niša Sagar Cincar mahala – gde sagar označava zanatliju. Dakle, na tom prostoru nalazila se zanatlijska varoš i u tursko vreme. Do Drugog svetskog rata u ovoj je ulici radilo osam kazandžija, a pored toga i piljar, bačvar, dok je postojala i jedna gvožđara.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Niške Vesti (@niskevesti)

Danas je ostalo samo ime Kazandžijsko sokače, a zanatske radionice koje su nekad krasile ovu ulicu više ne postoje. Pored imena su ostale i građevine iz tog perioda zajedno sa kaldrmom zbog koje ovaj deo Niša ima i nadimak- Niška Skadarlija.

Na početku sokačeta nalazi se  spomenik Stevanu Sremcu i Kalči. Sremac je živeo u ovom gradu od 1879. godine do 1892. godine i ostavio značajan trag u njegovoj kulturi. Bronzana skulptura koja prikazuje niškog lovca Kalču sa svojim vernim psom i pisca Stevana Sremca rad je akademskog vajara Ivana Felkera, a podignut je na istom mestu gde se u davna vremena nalazila kuća Živka Mijalkovića – gazda Ivka. Gazda Ivko je bio imućni zanatlija našeg grada, poreklom sa severa.

 

Vodena pećina-reka Pranjica

DRAGULJ U SRCU SRBIJE Vodena pećina koju MORATE videti, speleolozi su istražili samo njenih prvih 200 metara, za ostatak se čekaju ronioci (FOTO)

Turizam

20:00

29 april, 2024

Arilje - Iako nije poznata kao Tara i Uvac, reka Panjica koja protiče kroz sela u blizini Arilja pravi je turistički biser koji je od strane posetilaca prepoznat tek pre nekoliko godina, kada su se usled pandemije mnogi upustili u istraživanje predela u Srbiji. Doboko usečen kanjon jedan je od najlepših u ovom kraju i predstavlja pravo blago očuvane, netaknute prirode. Kroz tok Panjice vodi vas staza dugačka oko 1.000 metara, a sve one koji se odluče da je prepešače na samom kraju očekuje nagrada, jer se tu nalazi jedinstvena Vodena pećina.

Komentari(0)

Loading