Manastir Gradac, zadužbina kraljice Jelene Anžujske, krije mnoge neispričane priče

20:00

Turizam 0

Smešten u slikovitom okruženju, manastir Gradac je dragulj srednjovekovne arhitekture. Iako je poznat kao zadužbina kraljice Jelene Anžujske, njegova bogata istorija i kulturno nasleđe još uvek su neotkriveni za mnoge.

Manastir Gradac, zadužbina kraljice Jelene Anžujske, krije mnoge neispričane priče
WIKIMEDIA COMMONS/PD/Jelena Anžujska

Manastir Gradac, osnovan u 13. veku, predstavlja jedno od najznačajnijih sakralnih zdanja tog perioda. Kraljica Jelena Anžujska, supruga kralja Uroša I, bila je izuzetno posvećena kulturi i obrazovanju, što se ogleda i u gradnji ovog manastira. Manastir je vekovima bio centar duhovnosti, obrazovanja i kulture, a danas je deo živopisnog krajolika koji privlači ljubitelje istorije i prirode.

Građen u stilu raške škole, manastir Gradac poseduje jedinstvenu arhitekturu koja kombinuje elemente vizantijske i romaničke umetnosti. U enterijeru se mogu videti ostaci fresaka koje su nekada krasile zidove, pričajući priče iz Svetog pisma i života svetaca. Posebno je zanimljivo što su mnoge freske pretrpele štetu tokom osmanskog perioda, ali su i dalje očuvane u zadivljujućem stanju.

Manastir je takođe bio centar za prepisivanje knjiga i školovanje monaha. Kraljica Jelena Anžujska je, kao obrazovana i pobožna žena, podržavala pisanje i prepisivanje religijskih i svetovnih tekstova, što je dodatno obogatilo kulturni život manastira. Mnoge od tih knjiga su, nažalost, izgubljene tokom vekova, ali neke su sačuvane i danas se čuvaju u muzejima i bibliotekama širom Srbije.

Tokom arheoloških istraživanja u 20. veku, otkriveni su brojni artefakti koji svedoče o bogatom životu u manastiru. Pronađeni su komadi keramike, oruđa, pa čak i ostaci tekstila koji pružaju uvid u svakodnevni život monaha i vernika koji su posećivali Gradac. Ova otkrića su dodatno potvrdila značaj manastira kao kulturnog i duhovnog centra.

Danas, manastir Gradac privlači posetioce ne samo zbog svoje istorijske i kulturne vrednosti, već i zbog prelepe prirode koja ga okružuje. Turisti i hodočasnici dolaze da istraže ovo fascinantno mesto, uživajući u tišini i spokojstvu koje pruža. Gradac je pravi biser Srbije, koji čeka da bude otkriven od strane novih generacija ljubitelja istorije i kulture.

Na 100 km od Beograda čeka vas oaza: Kupanje u pijaćoj vodi i staze u šumi zbog kojih ćete zaboraviti da je napolju vrelo

Na 100 km od Beograda čeka vas oaza: Kupanje u pijaćoj vodi i staze u šumi zbog kojih ćete zaboraviti da je napolju vrelo

Turizam

11:00

17 jul, 2024

Na samo 100 kilometara od Beograda nalazi se Valjevo, a kada od Valjeva produžite još malo ka manastiru Ćelije vreme je da isključite motor, uzmete ranac i krenete u provod i na kupanje. Jer, baš ispod manastira nalazi se reka Gradac. Planinska reka sa vodom toliko čistom da možete da je pijete, ušuškana u šumu je pravi izbor ako ne želite da osetite vrelinu.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading