OVA PLANINA JE PROGLAŠENA ZA PREDEO IZUZETNIH ODLIKA Prirodne bogatstvo se prostire na deset hiljada hektara

Jelena Vamović

10:44

Turizam 0

Planina maljen se nalazi u severozapadnoj Srbiji i deo je čuvenog “kružoka” planina koji čine Valjevsku podgorinu.

OVA PLANINA JE PROGLAŠENA ZA PREDEO IZUZETNIH ODLIKA Prirodne bogatstvo se prostire na deset hiljada hektara
shutterstock

 

Vlada Republike Srbije donela je Uredbu o proglašenju planine Maljen za Predeo izuzetnih odlika. Na ovaj način zaštitiće se brojne prirodne lepote, očuvanje tradicionalnih delatnosti lokalnog stanovništva, kao i svojstvena flora i fauna. Predeo izuzetnih odlika ,,Maljen“ iznosi preko deset hiljada hektara.

Maljen se nalazi u zapadnoj Srbiji i čini deo kompleksa Valjevskih planina, koji predstavlja završni masiv Dinarskog sistema.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Obuhvata grad Valjevo sa katastarskim opštinama Divčibare, Prijezdić i Bačevci, kao i opštinu Gornji Milanovac sa katastarskom opštinom Bogdanica, opštinu Mionica sa katastarskim opštinama Brežđe, Gornji Lajkovac, Krčmar, Osečenica i Planinica i opštinu Požegu sa katastarskim opštinama Ljutice i Tometino polje.

 

Velelepni vidici koji pucaju na čitav kraj oko planine Maljen, kao i na mnogo udaljenije krajeve Srbije, nisu jedina stvar koju ova planina ima da ponudi. Tu su i bekrajne mirisne livade i pašnjaci oivičeni ogromnim šumama.

Čitava planina je ispresecana mnogobrojnim potocima i rekama koje su usekle mnoge kanjone strmih litica, a te reke su: Bukovska reka, Krčmarska reka, Crna reka i Crna Kamenica. One se svakako moraju naći na spisku mesta koje ovde morate videti, a tu je svakako u vodopad Skakalo (20m) koji pravi reka Manastirica. U svoj toj lepoti našle su se i nadaleko čuvene Divčibare kao jedan od najzačajnijih planinskih i ski centara Srbije. Tako da su one nezaobilazna tačka dolaska na Maljen.

Od Beograda do planine Maljen imate nešto više od 120km. Putujete Ibarskom magistralom sve do skretanja za Valjevo. Od Valjeva se krećete prema Mionici, a odatle imate još nekih 20km do Maljena i Divčibara. I tu ste.

Maljen na mapi:

 

Komentari(0)

Loading