DEVET VRELA KAO DEVET JUGOVIĆA Ovu svetinju su podigli Jug Bogdan i njegovi sinovi pred odlazak na Kosovo

M. M.

18:35

Turizam 0

Jug Bogdan i njegovih 9 sinova simbolišu žrtvu koju su Srbi bili spremni da podnesu za krst časni i slobodu zlatnu.

DEVET VRELA KAO DEVET JUGOVIĆA Ovu svetinju su podigli Jug Bogdan i njegovi sinovi pred odlazak na Kosovo
Printscreen wikipedia

 

Nedaleko od srednjovekovnog manastira Tronoša, na 15 kilometara od Loznice  u mestu Korenita, nalazi se kapela Svetog Pantelejmona sa česmom na kojoj voda teče iz devet vrela.

U narodnom predanju sa mesta na kome se nalazi kapela sa česmom, Jugovići su krenuli u boj na Kosovu. Jug Bogdan i njegovih 9 sinova simbolišu žrtvu koju su Srbi bili spremni da podnesu za krst časni i slobodu zlatnu, te zbog toga zauzimaju značajno mesto među srednjovekovnim junacima.

Česmu je 1894. obnovio arhimandrit Metodije i trgovac Mladen Isaković iz Lešnice. Poslednje obnavljanje kapele Svetog Pantelejmona, iz čijeg temelja izvire voda, izvršili su episkop šabačko-valjevski Jovan i iguman manastira Tronoše Antonije Đurđević.

Kapela Svetog Pantelejmona sa česmom devet Jugovića na karti:

seoski turizam

PRELEPA ŠUMADIJA Ovaj grad doživljava ekspanziju seoskog turizma, ovde se odmara i duša i telo!

Turizam

20:00

4 maj, 2024

Gornji Milanovac - Smeštena u srcu Srbije opština Gornji Milanovac ima veliki turistički potencijal. Tokom poslednjih godina prirodno bogatstvo koje im je Bog dao meštani ovog kraja sve češće odlučuju da podele sa drugima. Sve je više onih koji se odlučuju da se bave seoskim turizmom, a jedan od njih je i Branko Trbović iz sela Ozrem koji na svom imanju napravio pravi mali raj.

Komentari(0)

Loading