VIŠEVEKOVNI OBIČAJ U MANASTIRU TRONOŠA Sveće visoke preko 1,5 metara i teže od 50 kilograma

M. M.

17:00

Kultura 0

Poreklo običaja je iz vremena turske okupacije kada nije bilo parohijskih crkava, pa su kaluđeri služili u više sela.

VIŠEVEKOVNI OBIČAJ U MANASTIRU TRONOŠA Sveće visoke preko 1,5 metara i teže od 50 kilograma
Printscreen youtube

Viševekovni narodni običaj izlivanja i darivanja ratarskih (oračkih, težačkih) sveća je specifičan za prostor Zapadne Srbije i manastir Tronošu.

Običaj je da se za Veliku sredu izlivaju dve sveće od po 50 kilograma i visoke oko 1,5 metara, a na Veliki četvrtak, posle podne, donose sveće do česme Devet Jugovića u blizini manastira, gde ih ukrašavaju cvećem i u povorci nose do manastirskog dvoriša.

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

U dvorištu manastira, na sveće se postavljaju ikone Isusa Hrista i Bogorodice, a okupljeni građani sa sveštenstvom i monahinjama organizuju litiju oko crkve Vavedenja Bogorodice. Nakon litije, sveće se unose u crkvu, postavljaju uz oltar i pale tokom cele godine, za vreme crkvenih službi nedeljom i praznikom. Neiskorišćeni delovi sveća se koriste za prirpemu novih, naredne godine, obezbeđujući na taj način konktunuitet običaja.

Poreklo običaja je iz vremena turske okupacije kada nije bilo parohijskih crkava, pa su kaluđeri služili u više sela. Pošto su sela bila udaljena od manastira, stanovnici nisu mogli često dolaziti crkvi. Zato, kada je kaluđer osvetio vodu za Uskrs ili za slavu, ostatak sveće koju je pripremio domaćin, nosio je u manastir. Od ovih sveća izlivane su veće sveće koje su se za Veliki petak stavljale ispred oltara i paljene tokom cele godine.

Danas je običaj izlivanja ratarskih sveća upisan u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Komentari(0)

Loading