DVORANA PLODNOSTI I DEVOJAČKE GRUDI Pećina za koju su vezana mnoga narodna verovanja

M. M.

18:30

Turizam 0

Nazive dvoranama davali su istraživači, pa tako i Dvorani plodnosti, jer su ih stalaktiti podsećali na muške atribute.

DVORANA PLODNOSTI I DEVOJAČKE GRUDI Pećina za koju su vezana mnoga narodna verovanja
Shutterstock

 

Naime, u Rajkovoj pećini, koju je Jovan Cvijić prvi istražio još 1894. godine, sazdanu od kalcitnog prostranstva površine kilometar i po, nalazi se nebrojeno stalaktita raznih oblika, veličina i nijansi, svaka dvorana ima svoje ime i priči.

– Nazive dvoranama davali su istraživači, pa tako i Dvorani plodnosti, jer su ih stalaktiti podsećali na muške atribute. Pre tridesetak godina pojednini posetioci su otkidali stalaktite za uspomenu, što je strašno, budući da je za stvaranje jednog centrimentra potrebno trista godina – rekla je reporterima Alo.rs vodič u Turističkoj organizaciji Majdanpek Marijana Pavlović.  Ona je dodala da su od Dvorane plodnosti svega pet metara udaljena Devojačke grudi.

Ona je uzgred kazala i da ima ljudi koji veruju da će im se ubacivanjem novčića u to jezerce ispuniti želja, pa da zato vidimo kovanice.

– U Majdanpeku su davno verovali i pričali da ta voda pomaže u plodnosti, ali nam niko nikada nije rekao da se zahvaljujući tome izlečio – otkrila je Marijana Pavlović.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Алёна Елич (@magic.in.side)

Rajkova pećina na karti:

Na 100 km od Beograda čeka vas oaza: Kupanje u pijaćoj vodi i staze u šumi zbog kojih ćete zaboraviti da je napolju vrelo

Na 100 km od Beograda čeka vas oaza: Kupanje u pijaćoj vodi i staze u šumi zbog kojih ćete zaboraviti da je napolju vrelo

Turizam

11:00

17 jul, 2024

Na samo 100 kilometara od Beograda nalazi se Valjevo, a kada od Valjeva produžite još malo ka manastiru Ćelije vreme je da isključite motor, uzmete ranac i krenete u provod i na kupanje. Jer, baš ispod manastira nalazi se reka Gradac. Planinska reka sa vodom toliko čistom da možete da je pijete, ušuškana u šumu je pravi izbor ako ne želite da osetite vrelinu.

Komentari(0)

Loading