STARA PLANINA Lepotica kojoj ćete se uvek iznova vraćati

Lepote Srbije

20:00

Turizam 0

Stara planina (poznata i kao Balkan planina) je planinska oblast koja se proteže kroz Bugarsku i Srbiju. Karakterišu je divlji teren, guste šume i zadivljujući prirodni pejzaži.

Stara planina
Lepote Srbije/J.J.

Ako želite autentično iskustvo u prirodi, razmislite o poseti Staroj planini. Bez obzira da li ste avanturista, ljubitelj prirode ili jednostavno želite da se opustite u mirnom okruženju, Stara Planina ima ponešto za svakoga. Ovo jedinstveno mesto će vas oduševiti.

Na samom prilazu, u podnožju Stare planine, nalazi se slikovito selo Kalna, ovde možete odsesti, opustiti se i uživati u domaćoj hrani i nezaboravnim trenucima. Selo nudi različite vrste smeštaja, a odavde možete da se otisnete u istraživanje ove nestvarno lepe planine.

Sa srpske strane, najviši vrh Stare planine je Midžor, koji se uzdiže na impresivnih 2169 metara nadmorske visine. Sa Midžora možete uživati u fenomenalnom pogledu na okolne doline, uključujući onu prema Nišu i Vidinskoj niziji u Bugarskoj.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Ostali značajni vrhovi na Staroj planini su: Dupljak (2032 metra), Kopren (1963 metra), Tri čuke (1937 metara), Srebrna glava (1933 metra), Vrh Baba (1787 metara).

Za ljubitelje planinarenja postoje staze za pešačenje na Midžoru.

Prva staza kreće se od gostinske kuće Midžor (poznate i kao Babin zub) do vrha Midžora . Zatim se pruža duž granice između Srbije i Bugarske prema severu do vrha Dupljak, prateći greben, i vraća se nazad do gostinske kuće. Ova staza je tehnički laka, a kondiciono se može oceniti kao laka do umerena šetnja. Ovaj put traje oko 2 sata i 30 minuta do 3 sata,

Druga staza kreće iz sela Topli Do, ovo je duža opcija, ali veoma lepa. Put traje oko 4 do 4 i po  sata.

Obavezno ponesite opremu za planinarenje. To uključuje udobne planinarske cipele, odeću prilagođenu vremenskim uslovima, ranac, štapove za hodanje (opciono), naočare za sunce, šešir i zaštitu od kiše. Ponesite dovoljno vode i lagane grickalice kako biste održali energiju tokom pešačenja. Uvek nosite osnovni set za prvu pomoć sa sobom.

Midžor je visok vrh, pa je važno da budete u dobroj fizičkoj kondiciji.

Proverite vremensku prognozu pre nego što krenete na pešačenje. Odeća i obuća trebaju biti prilagođene trenutnim uslovima.

Pešačenje u grupi je uvek bezbednije, ako ipak idete sami, pratite staze i oznake kako biste izbegli mogućnost da zalutate.

Midžor nudi prelepe pejzaže i fantastičan pogled sa vrha. Uživaćete u prirodi, svakom koraku i svakom trenutku provedenom na ovoj srpskoj lepotici,.

Komentari(0)

Loading