KRALJEVSKI UŽITAK: Ribarska banja kroz vekove, od kupatila kneginje Milice do savremenih wellness usluga

Lepote Srbije

16:00

Turizam 0

Za nastanak imena, vezuje se jedna veoma zanimljiva priča. Naime, ovde su ribari za kneza Lazara pecali ribu, najčešće pastrmku, za koju se smatralo da je najkvalitetnija i najukusnija. Veruje se da je prvo kupatilo napravila baš kneginja milica koja se negovala baš ovde.

Ribarska banja
Shutterstock/Ribarska banja

"Boravak kraj izvora Ribarske banje, koju su rado posećivali članovi obe srpske kraljevske porodice, iz čijih voda se pecala riba koja se jela na dvoru kneza Lazara, a koje je volela i kneginja Milica zbog očuvanja zdravlja i lepote, danas je užitak i onim najzdravijima - a od svog osnivanja pre 190 godina, ona je sinonim za najbolji tretman pacijenata koji pate od kostobolje, ali i koji ulažu u svoje opšte zdravlje".- Kažu iz Turističke organizacije Srbije.

Ribarska banja: Istorija i lekoviti izvori

Ribarska banja, smeštena na obroncima planine Jastrebac, datira još iz 4. veka, iz vremena Rimljana. Danas je poznata kao jedno od najpoznatijih klimatskih lečilišta u Srbiji, sa šest termalnih izvora. Naselje se nalazi u Rasinskom okrugu, 34 km od Kruševca, i ima oko 280 stanovnika. Prema predanju, prvo kupatilo ovde je izgradila carica Milica, a u tursko doba, banja je bila poznata po velikom hamamu za bogate.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Prošlo je više od pet vekova kada je 1852. godine banju posetio knez Aleksandar Karađorđević. On je tada naredio izgradnju novog, modernijeg kupatila. Samo dve godine kasnije, Ribarska banja je dobila svog prvog lekara.

Ribarska banja Shutterstock/Ribarska banja
 

Iako su krajem 19. veka mnogi objekti bili porušeni, ubrzo je banja obnovljena. Novi period razvoja i izgradnje usledio je tokom vladavine kralja Petra I Karađorđevića, kada je Ribarska banja postala jedno od najvažnijih lečilišta u Srbiji.

Kako stići do Ribarske banje

Ribarska banja je udaljena 215 km od Beograda (oko 2 sata vožnje), 65 km od Niša, 140 km od Kragujevca, i 310 km od Novog Sada.

Lečenje i terapije

U banji  se pružaju terapije za koštana oboljenja, reumatizam, deformacije kičme, povrede zglobova, kao i postoperativne tretmane. Zbog prijatne subplaninske klime, banja je idealna i za oporavak pacijenata sa lakšim plućnim problemima, ali se pre dolaska savetujte sa lekarom.

Termalni izvori i wellness

Ribarska banja Shutterstock/Ribarska banja
 

Banja ima šest termalnih izvora, sa najtoplijim izvorom od 42°C, dok se ostali kreću između 25°C i 37°C. U centru se nalaze zatvoreni i otvoreni bazeni, kade za kupanje, i wellness sadržaji poput sauna, masaža i parnih kupatila. Cene su pristupačne:

Sauna: 1000 dinara

Parno kupatilo: 900 dinara

Masaže: 1500-4000 dinara

Slana soba: 1000 dinara

Bazeni: 800 dinara za odrasle, 400 dinara za decu

Smeštaj

Cene smeštaja u banji se kreću od 1000 dinara po osobi, pa naviše, u zavisnosti od vrste usluge i broja osoba. U okolini možete pronaći vile i apartmane, idealne za porodice i veća društva.

Kada posetiti Ribarsku banju?

Ribarska banja je atraktivna tokom cele godine. Za ljubitelje opuštanja, termalni izvori i wellness sadržaji su dostupni u svako doba. Leto je idealno za duge šetnje i uživanje u manifestacijama poput "Kulturnog leta", poznatog po folkloru, umetničkim performansima i domaćim specijalitetima.

Komentari(0)

Loading