Ovu banju nazivaju i Islandom u Srbiji: Na oko 2 sata vožnje od Beograda, najposećenija je zimi, a noćenje možete da nađete za samo 20 evra

Lepote Srbije

12:00

Aktuelno 0

Ribarska Banja, jedna je od turističkih mesta gde posećenost vlada tokom cele godine. U letnjim danima banja nudi brojne aktivnosti u prirodi, dok je u zimskim danima vrlo privlačna za posetioce zbog svojih termalnih izvora i otvorenog bazena u kome je temperatura vode 38 stepeni.

Ovu banju nazivaju i Islandom u Srbiji: Na oko 2 sata vožnje od Beograda, najposećenija je zimi, a noćenje možete da nađete za samo 20 evra
Shutterstock

Ribarska Banja je blistavi dragulj Srbije, koja je bila poznata i u doba Rimljana. Ovo čarobno mesto smešteno je u zagrljaju planine Jastrebac, kod Kruševca u Rasinskom okrugu. Od Beograda je udaljena oko 220 kilometara, pa je do nje potrebno oko 2 sata i 20 minuta kolima. Neki podaci kažu da su objekti u banji građeni na inicijativu Karađorđevića, kneza Aleksandra i kralja Petra Prvog, kome je od svih banja u Srbiji upravo ova banja bila omiljena.

Cene smeštaja u Ribarskoj Banji

Kao i druge banje u Srbiji i Ribarska Banja nudi razne mogućnosti smeštaja. Od onih povoljnijih, apartmanskih, do malo luksuznijih za posetioce sa dubljim džepom.

Apartmani na maloj udaljenosti od centra kreću se oko 20 evra po noćenju. Za ovaj iznos moguće je iznajmiti smeštajnu jedinicu za 2 pa i 3 osobe, koja u svom sklopu ima posebnu kuhinju, kupatilo odvojene krevete.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Gostinske kuće takođe su vrlo popularan tip smeštaja u Ribarskoj Banji, jer se osim boravka posetiocima nudi i spreman obrok. Naime, noćenje uz doručak za dve osobe u ovakvim jedinicama kreće se oko 50 evra.

Najbliži hoteli smešteni su u gradu Kruševcu, a cena kreće se od 30 evra po osobi ili 60 evra za dve osobe po noćenju. U ovu cenu uključen je i doručak, kao i sve mogućnosti koje nudi boravak u hotelu.

Atrakcije Ribarske Banje

Iako za nastanak imena Ribarska Banja, postoje mnoga nagađanja, smatra se da je nastao po ribi, koja je u ovom kraju bila izuzetnog kvaliteta, pa se veruje da je veza sa ribolovom ili prisustvo ribljih voda bila inspiracija za naziv ovog lekovitog mesta.

Lekovita svojstva vode iz termalnih izvora potiču još iz vremena Rimljana, što potvrđuju i arheološki ostaci iz okoline banje. Kupatila koja su danas nezaobilazna za sve posetioce, vezuju se za doba Carice Milice, koja je navodno ovde redovno dolazila.

Termalni izvori banje smatraju se lekovitim i imaju terapeutska svojstva jer su bogati mineralima poput sumpora i drugih elemenata koji imaju blagotvoran uticaj na zdravlje ljudi. Ovi izvori preporučuju se za lečenje stanja kao što su bolesti kostiju i zglobova, reumatski i neurološki problemi, ali i za poboljšanje cirkulacije i opšteg blagostanja.

Voda iz termalnih izvora u Ribarskoj Banji ima prirodnu toplotu i terapeutski uticaj, što je čini idealnom za opuštanje i revitalizaciju tela. Banja poseduje 6 izvora mineralne sumporovite vode. Temperatura vode sa izvora kreće se od 25 do 38 stepeni, dok najtoplija vrela imaju temperaturu vode 40 stepeni. Zbog toga je mnogi turisti i biraju sada u ovim hladnim danima, ali i kada dođe do minusa.

Bolesti koje se leče u Ribarskoj Banji

Razni oblici reumatizma
Stanja nakon povreda
Razna oboljenja lokomotornog aparata
Ginekološki problemi
Problemi sa disajnim putevima
Dečja cerebralna paraliza
Problemi sa gastrointestinalnim traktom
Problemi sa bubrezima i jetrom
Razna kožna oboljenja
Neurološka oboljenja

(Blic)

@lepotesrbijee Najviši vodopad u Srbiji visok je 71 metar i nalazi se na Kopaoniku u oblasti Jelovarnik, u okviru nacionalnog parka, na nadmorskoj visini od oko 1.500 metara! Nalazi se 25 kilometara zapadno od Brusa i na oko 2,5 kilometara istočno od Pančićevog vrha! #srbija #lepotesrbije #vodopadjelovarnik #fyp #fypシ゚viral #serbia #foryou #foryoupage ♬ original sound - LepoteSrbije
maketar

Neobična kolekcija od koje zastaje dah: Slobodan iz Užica godinama skuplja i sklapa makete automobila, da sastavi fiću bilo je potrebno čak 700 dana, ali nije odustao

Aktuelno

20:00

1 maj, 2024

Svaki kutak njegove kuće ispunjen je automobilima najpoznatijih brendova, mnoge od njih dobio je kao poklon dok je za nekim modelima išao čak u Nemačku. Slobodan Jakovljević iz Užica već godinama ima neobičan hobi i pravi je strastveni kolekcionar maketa autića. Strpljenje i upornost su osobine koje ga krase jer da bi sklopio maketu jedne fiće potrebno mu je čak 700 dana i dosta novca kako bi ona izgledala kao prava.

paratriatlonac

Za njega prepreka nema, sve ih uspešno ruši: Lazar je najuspešniji čačanski paratriatlonac, iako ima svega dva posto vida njegova svaka njegova medalja sija najsjajnije

Aktuelno

19:00

1 maj, 2024

Čovekovo zdravlje je pravi dragulj o kome često i ne razmišljamo, a zdrava spoljašnost često počinje iz unutrašnjosti o čemu svedoči i Lazar Filipović, uspešan patriatlonac koji vidi svega dva odsto. On je osoba zdravog duha i za njega ne postoje barijere, svaku prepreku uspešno predje uprkos hendikepu.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading