Jedna od najstarijih banja u Srbiji: Oaza čistog jastrebačkog vazduha i lekoviti izvori voda

Lepote Srbije

11:00

Turizam 0

Naselje Ribarska Banja ušuškano je na obroncima planine Jastrebac, sa samo 280 stanovnika. Pripada Rasinskom okrugu, a od grada Kruševca je udaljena oko 34 km, dok je od Beograda udaljeno 220 km.

Jedna od najstarijih banja u Srbiji: Oaza čistog jastrebačkog vazduha i lekoviti izvori voda
vikipedija/Ribarska banja

Mnogi smatraju da su lekovite vode Ribarske banje ravne lekovitim vodama u čuvenim francuskim Pirinejima i da spadaju među najbolje i najlekovitije na svetu.

Ribarska banja kroz vekove

Ribarska banja je ime dobila po ribarima koji su na ovim izvorima pecali pastrmku izuzetnog kvaliteta za potrebe dvora kneza Lazara.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Lekovitost ribarskih izvora poznata je ljudima još od praistorije, čemu svedoče arheološka nalazišta u okolini banje.

Zagrlatu župu, kraj oko Ribarske banje, dobio je Stefan Nemanja za punoletstvo, dok je kneginja Milica sa svojim dvorskim damama održavala lepotu upravo na izvorima u Ribarskoj banji. Ni Turci nisu bili ravnodušni prema lekovitosti ove vode, pa su podigli hamam, tursko kupatilo na izvorima, kako bi održavali zdravlje.

Nakon oslobođenja, 1834. godine, knez Miloš je naredio da se naučno ispitaju vode Ribarske banje na Medicinskom fakultetu u Beču. Ta godina uzeta je kao godina početka naučno utemeljenog rada.

Od tada do danas sve krunisane glave Srbije posećivale su Ribarsku banju. Naročito je banju voleo kralj Petar I Karađorđević, koji je ovde često boravio, lečio reumu i radio državničke poslove.

Lečenje u Ribarskoj banji

U Ribarskoj banji lekovita voda pomaže u lečenju ortopedskih, koštano-zglobnih i degenerativnih oboljenja, ali i za poboljšanje opšteg stanja organizma, kroz spa-program, radi postizanja optimalnog načina življenja i očuvanja zdravlja.

Indikacije za lečenje u ovoj banji su:

stanja posle koštanih preloma i operacija na kostima,
svi oblici reumatizma (zapaljivi, degenerativni i vanzglobni)
kontrakture zglobova,
deformacije kičmenog stuba,
posttraumatska i postoperativna pareza i pareze nerava,
hemiplegije,
hemipareze.

Takođe, voda ovog lečilišta kontraidikovana je za:

sva grozničava stanja,
nekumpezirane srčane mane,
otvorenu tuberkulozu,
krvarenja,
sklerozu,
trudnoću i
jaču iscrpljenost.

Lečenje se sprovodi u Zavodu za lečenje i rehabilitaciju obolelih od ortopedskih, koštanozglobnih i degenerativnih oboljenja „Ribarska Banja“.

Kako stići do Ribarske Banje

Ukoliko putujete iz Beograda, očekuje vas put od skoro 215 km i malo više od dva sata vožnje automobilom.

 

 

zlatibor

Prolećni safari oko Ribničkog jezera, a Gold gondola radi sat vremena duže: Zlatibor već rezervisan za praznike, turisti mogu da uživaju u brojnim sadržajima

Turizam

12:00

28 april, 2024

Jedna od najposećenijih destinacija u Srbiji za oredstojeće praznke, svakako će biti planina Zlatibor, a u prilog tome svedoči i to što su skoro svi smeštajni kapaciteti popunjeni i traži se krevet više. Spremna da primi goste, ali i obezbedi im nezaborvne momente svakako je i najduža Gold gondola.

gornja gorevnica

Ne bih ovaj pogled na Kablar menjao ni za pogled sa Ajfelovog tornja: Nastavnik muzike vratio se u rodno selo, Radovan u Gornjoj Gorevnici napravio pravi raj

Turizam

14:00

27 april, 2024

Gradsku vrevu i sivilo asfalta nastavnik muzike iz Čačka, Radovan Tanasijević, odlučio je da zemeni vedrim nebom i cvrkutom ptica. Vratio se u svoje rodno selo Gornju Gorevnicu i na imanju svojih predaka napravio pravi mali raj, za oči i za dušu. Na ognjištu je obnovio sve kao što je bilo nekad, kao što su to činili naši preci.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading