INICIJATIVA ZA ZAŠTITU BELOGLAVOG SUPA Očuvanje prirode, lepote i raznovrsnosti staništa i okoline

M. M.

09:27

Ostale vesti 0

Dugoročni cilj projekta je doprinos uspostavljenom mehanizmu zaštite beloglavog supa u specijalnom rezervatu prirode.

INICIJATIVA ZA ZAŠTITU BELOGLAVOG SUPA Očuvanje prirode, lepote i raznovrsnosti staništa i okoline
RINA

 

Udruženje građana Jadovnik pokrenulo je inicijativu pod nazivom „Zaštitimo beloglavog supa“. Projektne aktivnosti počele su 01.12.2020. i trajale do 28.02.2021. Inicijatvu je podržala organizacija ORCA u okviru projekta „Tvoje mesto u Srbiji“

Kratkoročni cilj projekta je obezbeđeno kontinuirano snabdevanje hranilišta Kašan uginulim životinjama koje predstavljaju hranu za beloglave supove, kroz aktivno učešće lokalnog stanovništva – poljoprivrednih gazdinstava i klanica koje će otpad uginulih životinja kojim raspolažu usmeravati na hranilište.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

„Naše udruženje „Jadovnik – oaza netaknute prirode“ već jedanaest godina hrani divlje životinje i retke ptice na ovoj planini, zbog čega divljač sve ređe nanosi štetu meštanima u kanjonu Mileševke. Kako bi realizovali navedenu inicijativu, neophodna je saradnja sa svim poljoprivrednim gazdinstvima, vlasnicima klanica, podstaći privatno i javno partnerstvo kako bi se doprinelo boljoj zaštiti životinja na ovom području“, navode iz UG „Jadovnik-oaza netaknute prirode“.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Balkan Turizam 🌍 (@balkan_turizam)

Kroz ovakve inicijative može se doprineti rešavanju problema nesanitarnog odlaganja životinjskog otpada u opštini Prijepolje i istovremeno pomoći zaštiti beloglavog supa kroz saradnju sa lokalnom zajednicom – tako što će se obezbediti „prirodnu reciklažu“ otpada životinja sa klanica i poljoprivrednih gazdinstava njegovim odvoženjem na hranilište Kašan.

„Ovim putem želimo da uputimo apel građanima i da ih podstaknemo na buduću saradnju kako bi zajedničkim delovanjem omogućili da otpad uginulih životinja ne završava u koritima reka ili na deponijama već da se plasira na hranilište Kašan“, kažu u Udruženju građana iz Prijepolja.

Dugoročni cilj projekta je doprinos uspostavljenom mehanizmu zaštite beloglavog supa u specijalnom rezervatu prirode Klisura reke Mileševke kroz upravljanje otpadom uginulih životinja na poljoprivrednim gazdinstvima i klanicama.

Očuvanje prirode, lepote i raznovrsnosti ovog kraja osnovna su motivacija članova udruženja, stoga su i svakodnevne aktivnosti uduženja usmerene na formiranju svesti kod građanja koji žive na ovom području i potrebama zaštite i očuvanja životne sredine.

(IZVOR: alo.rs)

Komentari(0)

Loading