Kad imam dobar šešir sve mi dobro stoji: Jedinstvena izložba u Čačku, nekada se bez njih nije izlazilo iz kuće i predstavljali su statusni simbol a danas ih retko ko nosi

U građanskoj kulturu šešir je oduvek predstavljao statusni simbol, a nekadašnje čačanske dame su govorile „Kada imam dobar šešir sve mi lepo stoji”. U GalerijI Etnološkog muzeja - Hadžića kući otvara se Izložba kolekcije šešira iz perioda dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka iz etnološke zbirke Narodnog muzeja i trajaće do 22. aprila.

šešir
rina

- Ova kolekcija predstvlja jedno vreme kada su šeširi bili obavezni deo garderobe jednog građanskog Čačka, a to su šeširi iz dvadesetih i tridwesetih godina prošlog veka. Ima ih devetnaest i govore zapravo priču o modi toga doba i uopšte o vremenu kada se bez šešira nije izlazilo iz kuće, bio to muškarac, žena ili dete i to je bilo do nekih pedesetih godina obavezan deo aksesora. Od nekih sedamdesetih godina oni počinju da služe samo za zaštitu od sunca, a nekada su bili obavezni”, rekla je za RINU Ivana Ćorjaković, etnolog Narodnog muzeja u Čačku.

Izložba se održava u okviru projekta ‘Prestonica kulture’ Republike Srbije iz 2023. godine, nastavljena je u 2024. Godini i ovo je prva izložba koja će se odigrati u novom galerijskom prostoru u Čačku koji je otvoren krajem prošle godine.

šešir rina
 

- Veoma interesantan predmet, među svim ovim šeširima je cilindar Raše Gavrovića, koji je bio predsednik opštine između dva svetska rata i jedna veoma poznata ličnost u Čačku, tako da je to jedan veoma interesantan detalj za sve Čačane”, zaključila je Ćirjaković.

Inače, šeširi su najčešće nabavljani u trgovinama i zanatskim radnjama, nošeni su svakodnevno, ali i u svečanim prilikama.

Ovom izložbom se predstavlja deo gradske nošnje koja je u minulim vremenima krasila čačanske ulice, kafane i trgove. Deo te lepote sačuvan je u muzeju i predstavlja plod višedecenijskog rada etnologa.

Nikola Tesla

Nikola Tesla 1900. prvi zamislio internet – i to bežični i multimedijalni

Manifestacije

12:00

10 jul, 2024

Srpskoj javnosti je nedovolјno poznato da je Nikola Tesla prvi na svetu zamislio internet i to predstavio još 1900. godine, u svom projektu bežičnog prenosa „Svetski sistem“. Upravo o tome govori multimedijalni projekat „Tesla prvi zamislio internet“, čiji je veb-sajt teslainternet.rs ovih dana pušten u rad, u čast Teslinog rođendana.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading