SVE SPREMNO ZA VELIKI SABOR VIOLINISTA Sitno se odbrajava do najveće fešte ikada napravljene na Suvoboru (FOTO)

J. K.

16:01

Manifestacije 0

Niko i ništa kao violina nije preporodilo selo Pranjane na Suvoboru.

SVE SPREMNO ZA VELIKI SABOR VIOLINISTA Sitno se odbrajava do najveće fešte ikada napravljene na Suvoboru (FOTO)
rina.rs

 

Četiri žice udahnule su potpuno novi život u njegove sokake, jer od kad je održan prvi Sabor violinista za ovo mesto ponovo je čula čitava Srbija, ali i region. Poznato po herojima Halijarda, sada je takođe prepoznatljivo kao selo u kom se skućila kraljica instrumenata. Sve pripreme za četvrti po redu Sabor su završene i sitno se odbrojava do njegovog početka u petak. Potrajaće od 19. do 21. avgusta, a svoja gudala će ponovo ukrstiti najbolji violinisti u juniorskoj i seniorskoj kategoriji.

Sve je spremno, saborska zastava biće podignuta po četvrti put, a zatim slede brojni saborski sadržaji. Tačno je da su četiri žice oživele ovu varošicu, ja sam u jednoj priči i rekao da je ovo selo doživelo reprizu života , iz jednog besputa, postalo je jedno od retkih u koje se može doći avionom, i sleteti ovde na Gorski aerodrom”, rekao je Gvozden Nikolić, idejni tvorac Sabora violinista Srbije u Pranjanima.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

U petak Prvog saborskog dana, snage će odmeriti 18 mladih violinista. Takmičenju prethodi otvaranje Sabora, a potom i veče posvećeno Bobanu Vozu, nekrunisanom kralju violine. Nakon proglašenja pobednika u kategoriji mladih violinista nastupiće „Panorama bend”. Za Zlatnu i Prvu violinu Srbije, drugog dana Sabora nadmetaće se profesionalni violinisti. Uslediće proglašenje pobednika i koncert pobednika Sabora. Veče će upotpuniti koncert Perice Vasića koji će na taj način obeležiti jubilej 35 godina “druženja” sa violinom . Treći saborski dan predviđen je za koncert Branka Ristića i Saše Petrovića, i nastup Zorice Brunclik u pratnji orkestra Miroljuba Aranđelovića Kemiša.

"Već prvi sabor 2019, a počeci su vazda mukotrpni, pokazao je da je naš narod željan okupljanja i veselja i spreman da ih sazove i napravi. To je i najbolji znak da smo na tragu dugovekog saborovanja u ovom malom ali izuzetno lepom, pranjanskom čovečanstvu. Zato mi je velika čast da i ove godine pozovem sve meštane, ali i goste iz čitave Srbije na saborovanje", kaže Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac.

Veoma je zanimljiv cenovnik koji je gotovo usaglašen jednoglasno među ugostiteljima i to se verovatno prvi put desilo na ovim prostorima, što je dokaz odlične saradnje lokalnih ugostitelja i saborskog odbora. Tako će cena piva se kretati od 200 dinara na točilici koje će biti raspoređene širom Saborišta, pa do maksimalno 300 dinara pod šatrama sa mega zvezdama. Cena pečenja u pojedinim objektima ostaće na svakodnevnom nivou. Najjeftinije će biti u Rankovoj kačari, u centru varošice, gde se priprema hrana za zvanice i iznosiće 1.600 dinara po kilogramu, dok će se pod šatrama i lokalnim kafanskim objektima, kretati od 2.000 za praseće pečenje i 2.600 za jagnjeće.

Za dane Sabora čačanski Autoprevoz najavio je svojevrsni autobuski most, koji će saobraćti na svakih sat vremena iz Gornjeg Milanovca i Čačka.

Maglič tvrđava

MAGLIČ GRAD-URANAK Dođite 29. i 30. aprila da osetite mistiku ove srednjovekovne tvrđave iz serije "Beležnica"!

Manifestacije

17:00

12 mart, 2024

Maglič je srednjovekovni zamak smešten u ibarskoj klisuri, 20 km južno od Kraljeva u Srbiji. Ovaj utvrđeni grad stoji na vrhu brda, oko kojeg reka Ibar pravi oštru okuku, čime podnožje brda okružuje sa tri strane. Zaravnjeni plato na kom je utvrđenje podignuto uzdiže se nekih stotinak metara iznad dna klisure i jedinog karavanskog puta koji je povezivao Moravsku dolinu i Kosovo polje.

Komentari(0)

Loading