POČINJE NAJSLAĐA MANIFESTACIJA U SRBIJI Obilasci mogu da umore, valja sesti, nešto slatko pojesti i obnoviti energiju (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

09:00

Manifestacije 0

Gastro manifestacija se održava u Novom Miloševu i u njenom fokusu je čuvena banatska štrudla. Pored takmičenja u pripremanju najukusnije štrudle, mini radionice „Ruke u testu“, gde deca učestvuju u pravljenju ove poslastice, pravi se i najduža štrudla, od sira, maka, višanja, oraha, rogača...

POČINJE NAJSLAĐA MANIFESTACIJA U SRBIJI Obilasci mogu da umore, valja sesti, nešto slatko pojesti i obnoviti energiju (FOTO/VIDEO)
Shutterstock/Štrudle

Štrudla ili savijača je vrsta jednostavnog, narodnog kolača. Sastoji se od testa koje se razvija oklagijom. Na testo se stavi fil, a onda se štrudla urola i peče. Potom se iseče na šnitove i pospe prah šećerom.

Iako kažu da je štrudla nemački specijalitet, u Banatu su ga prisvojili kao svoj.

Pored toga što je nemoguće zamisliti nedelju bez slane štrudle prepodne i slatke popodne, ovde se održava i nadaleko poznata Štrudlijada.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Udruženje Kolo srpskih sestara, organizator je Štrudlijade, a pored priče o štrudli neguje i čuva recepte svega onog što se u Banatu oduvek spremalo (sokovi, sirupi, džemovi, pekmezi).

POČINJE NAJSLAĐA MANIFESTACIJA U SRBIJI Obilasci mogu da umore, valja sesti, nešto slatko pojesti i obnoviti energiju (FOTO/VIDEO) Printscreen/Facebook
 

Na Štrudlijadi se može probati čak 15 različitih vrsta štrudli. Najviše se prave one koje se najviše i traže, a to su štrudle sa makom, orasima, višnjama i slanim i slatkim sirom.

Sladokusci rado probaju i štrudle sa lešnicima, bademima, suvim grožđem, cimetom, jagodama, malinama, džemovima…Pretprošle godine je pravljena i štrudla sa ludajom (bundevom).

Na Štrudlijadi se domaćice takmiče za najbolju štrudlu, ali mogu se takmičiti i posetioci i to u brzom jedenju štrudli.

Zato je Štrudlijada najslađa manifestacija u opštini Novi Bečej!

Novo Mileševo na mapi:

Izvor: eventsinserbia

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Maglič tvrđava

MAGLIČ GRAD-URANAK Dođite 29. i 30. aprila da osetite mistiku ove srednjovekovne tvrđave iz serije "Beležnica"!

Manifestacije

17:00

12 mart, 2024

Maglič je srednjovekovni zamak smešten u ibarskoj klisuri, 20 km južno od Kraljeva u Srbiji. Ovaj utvrđeni grad stoji na vrhu brda, oko kojeg reka Ibar pravi oštru okuku, čime podnožje brda okružuje sa tri strane. Zaravnjeni plato na kom je utvrđenje podignuto uzdiže se nekih stotinak metara iznad dna klisure i jedinog karavanskog puta koji je povezivao Moravsku dolinu i Kosovo polje.

Komentari(0)

Loading