POČINJE NAJSLAĐA MANIFESTACIJA U SRBIJI Obilasci mogu da umore, valja sesti, nešto slatko pojesti i obnoviti energiju (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

09:00

Manifestacije 0

Gastro manifestacija se održava u Novom Miloševu i u njenom fokusu je čuvena banatska štrudla. Pored takmičenja u pripremanju najukusnije štrudle, mini radionice „Ruke u testu“, gde deca učestvuju u pravljenju ove poslastice, pravi se i najduža štrudla, od sira, maka, višanja, oraha, rogača...

POČINJE NAJSLAĐA MANIFESTACIJA U SRBIJI Obilasci mogu da umore, valja sesti, nešto slatko pojesti i obnoviti energiju (FOTO/VIDEO)
Shutterstock/Štrudle

Štrudla ili savijača je vrsta jednostavnog, narodnog kolača. Sastoji se od testa koje se razvija oklagijom. Na testo se stavi fil, a onda se štrudla urola i peče. Potom se iseče na šnitove i pospe prah šećerom.

Iako kažu da je štrudla nemački specijalitet, u Banatu su ga prisvojili kao svoj.

Pored toga što je nemoguće zamisliti nedelju bez slane štrudle prepodne i slatke popodne, ovde se održava i nadaleko poznata Štrudlijada.

Udruženje Kolo srpskih sestara, organizator je Štrudlijade, a pored priče o štrudli neguje i čuva recepte svega onog što se u Banatu oduvek spremalo (sokovi, sirupi, džemovi, pekmezi).

Printscreen/Facebook
 

Na Štrudlijadi se može probati čak 15 različitih vrsta štrudli. Najviše se prave one koje se najviše i traže, a to su štrudle sa makom, orasima, višnjama i slanim i slatkim sirom.

Sladokusci rado probaju i štrudle sa lešnicima, bademima, suvim grožđem, cimetom, jagodama, malinama, džemovima…Pretprošle godine je pravljena i štrudla sa ludajom (bundevom).

Na Štrudlijadi se domaćice takmiče za najbolju štrudlu, ali mogu se takmičiti i posetioci i to u brzom jedenju štrudli.

Zato je Štrudlijada najslađa manifestacija u opštini Novi Bečej!

Novo Mileševo na mapi:

Izvor: eventsinserbia

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading