ČUVENA TUCANIJADA U MOKRINU Ove godine žena prvi put šampion

Nastavile porodičnu tradiciju.

ČUVENA TUCANIJADA U MOKRINU Ove godine žena prvi put šampion
region.alo

Na pobedničko postolje, sa titulom ponosne vlasnice najtvrđeg jaja na svetu, ove godine popela se Ivana Prodanović(22) i tako ostala zabeležena kao prva žena šampion u superfinalu 32. Svetskog prvenstva u tucanju uskršnjim kokošijim jajima u Mokrinu. Ona je polupala jaje Milana Mihajlovića iz Bjeljine, čime se domogla šampionske titule u narednih godinu dana.

Biti šampion Svetskog prvenstva u tucanju farbanim uskršnjim jajima, za nekog je možda trivijalna stvar, ali za Mokrinčane je to status koji meštanima ovog sela pruža posebnu čast i satisfakciju. Jer biti vlasnik najtvrđeg jaja u Mokrinu, u najmanju ruku znači biti najbolji među najboljima. Taj san, na koji se nekada čeka i pune dve decenije, ostvario se ove godine Ivani Prodanović iz Mokrina.

Vidno uzbuđena, nova šampionka „Tucanijade“ ponosno je podigla pobednički pehar na Varoškom trgu u centru sela, kojim je sa trona potisnula Milana Mihajlovića iz Bjeljine. Iza nje stoji čitav tim Mokrinčana, od oca do uigranih učesnika ovog prvenstva koji nisu štedeli ni vreme ni zube, da o njih kucnu preko stotinu jaja.

-Presrećna sam i zbunjena, kao prva žena koja je pobedila na prvenstvu, nastavljam porodičnu tradiciju. Nije mi prvi put da se takmičim, prethodni je bio 2017. godine. Tata je birao jaja i farbao -kaže Ivana.

Neprikosnoveno pravilo mokrinskog takmičenja nalaže presecanje pobedničkog jaja sabljom, čisto da se dokaže da je prirodno, kokošije i da ničim nije ojačano. Polovinu pojede vlasnik, a drugi deo predsednik žirija.

ČUVENA TUCANIJADA U MOKRINU Ove godine žena prvi put šampion Alo
 

 

Da je u pitanju ozbiljno i fer takmičenje, bez laži i prevare, pokazuje činjenica da se odabrani favoriti pre prvenstva strogo čuvaju pod ključem, u specijalno napravljenom sefu. Mokrinčani su toliko predani "Tucanijadi" da su čak osnovali Akademiju i Institut za odabir tvrdih jaja.

-Svake godine prijavi se za takmičenje od 100 do 150 učesnika, tako je bilo i ove. Od 14. „Tucanijade“ takmičarska jaja strogo se čuvaju u sefu, a prethodno dobijaju odobrenje od stručnog žirija. Ne postoji način da se podmetnu druga jaja, osim kokošijih. Nalaze se non-stop u sefu, učesnici ih dobijaju samo da se takmiče i moraju da ih vrate u sef- istakao je predsednik takmičarskog žirija, Živica Terzić.

Mokrinska svetkovina koja se već 32. godinu održava na Uskrs, ugostila je do sada više hiljada putnika namernika iz zemlje i inostranstva. Šarenio se Varoški trg u Mokrinu od ljudi i raznobojnih uskršnjih jaja i sve je dobilo svečan i važan izgled. Do sledeće godine u isto vreme, selo se vraća svojoj rutini i mirnoj vojvođanskoj svakodnevnici, sve do poslednje nedelje u februaru i isto tako čuvene "Gusanijade".

Oba nezvanična svetska prvenstva osmislio je seoski lekar dr Bogdan Seđakov.

Jana juniorska prvakinja

Superfinalu prvenstva prethodi zabavno i opuštajuće takmičenje u juniorskoj konkurenciji, najslađi deo uskršnje manifestacije. Njih se ove godine prijavilo oko stotinu, a znalački, vešto, prema svim pravilima, pobedu je odnela desetogodišnja Jana Jurić iz Mokrina.

-Ove godine sam počela da se takmičim, a komšija je birao jaja za prvenstvo. Jako je lepo biti svetska prvakinja, mnogo sam uzbuđena. Takmičiću se i dalje- kaže Jana.

 

Maglič tvrđava

MAGLIČ GRAD-URANAK Dođite 29. i 30. aprila da osetite mistiku ove srednjovekovne tvrđave iz serije "Beležnica"!

Manifestacije

17:00

12 mart, 2024

Maglič je srednjovekovni zamak smešten u ibarskoj klisuri, 20 km južno od Kraljeva u Srbiji. Ovaj utvrđeni grad stoji na vrhu brda, oko kojeg reka Ibar pravi oštru okuku, čime podnožje brda okružuje sa tri strane. Zaravnjeni plato na kom je utvrđenje podignuto uzdiže se nekih stotinak metara iznad dna klisure i jedinog karavanskog puta koji je povezivao Moravsku dolinu i Kosovo polje.

šešir

Kad imam dobar šešir sve mi dobro stoji: Jedinstvena izložba u Čačku, nekada se bez njih nije izlazilo iz kuće i predstavljali su statusni simbol a danas ih retko ko nosi

Manifestacije

13:00

26 februar, 2024

U građanskoj kulturu šešir je oduvek predstavljao statusni simbol, a nekadašnje čačanske dame su govorile „Kada imam dobar šešir sve mi lepo stoji”. U GalerijI Etnološkog muzeja - Hadžića kući otvara se Izložba kolekcije šešira iz perioda dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka iz etnološke zbirke Narodnog muzeja i trajaće do 22. aprila.

Komentari(0)

Loading