VESELE PASULJIJADE Dolazi se iz svih krajeva Srbije ali i okolnih zemalja
Ova sada već tradicionalna gastronomska dešavanja okupljaju sve veći broj vrhunskunskih kulinara i ljubitelja domaće kuhinje i dobrog druženja. Tokom manifestacije najviše kulinara okupi gradištanac, koji je najpoznatija vrsta pasulja u Srbiji, kao i vojnički pasulj koji pripremaju pripadnici Vojske Srbije.
Krčka se, krčka… Treba imati kalendar i podsetnik za zabavne i ukusne manifestacije posvećene pasulju, a one nisu uopšte retkost kod nas. U julu su bile u Kosančiću u Opštini Vrbas i Somboru, u avgustu u naselju Tavankut u Subotici, u Velikom Gradištu, a „Bean festival“ u Temerinu. 5. septembra održana je i čuvena „Levačka Pasuljijada“ u Sekuriču. I to je tek mali deo njih.
Ova sada već tradicionalna gastronomska dešavanja okupljaju sve veći broj vrhunskunskih kulinara i ljubitelja domaće kuhinje i dobrog druženja. Dolazi se iz svih krajeva Srbije ali i okolnih zemalja od Republike Srpske do Makedonije i Crne Gore.

Printscreen: Youtube
Pasulj je jednogodišnja biljka iz porodice bobova (mahunarke). Poreklom je iz Južne Amerike, a u Evropi se prvi put spominje 1542. Na Balkan je pasulj donesen iz Italije u 17. veku. Najzastupljenije sorte pasulja u Srbiji danas su galeb, dvadesetica, biser, panonski gradištanac, panonski tetovac, poboljšani gradištanac, zlatko, sremac. Spada u povrće visoke biološke vrednosti. Postoje mnoge poznate sorte pasulja. Boje i oblici mahuna i semena variraju u širokom spektru.
View this post on Instagram
Jesen još traje pa nas očekuju i druga slična druženja. Zavirite preko ramena, ispričajte se sa kuvarima i njihovim ekipama, dobro se provedite, obradujte nepca i stomake i zapišite neku tajnu i trik onih koji su najveći majstori u spremanju ovog tako omiljenog tradicionalnog jela, koje se može zgotoviti na toliko raznovrsnih načina.

Printscreen: Youtube
Koliko je omiljeno i često jelo na meniju, govori upravo i ova činjenica da postoje mnoge specijalne manifestacije i takmičenja koje su posvećene baš pasulju.
View this post on Instagram
Najpopularnija srpska planina spremna da dočeka na desetine hiljada gostiju tokom praznika: Sjajan program pripremljen na Zlatiboru
Zlatibor će i ove godine dočekati praznike u pravom svečanom duhu, obasjan hiljadama svetala, ispunjen zimskom čarolijom i atmosferom koja već decenijama čini ovu planinu jednom od najpoželjnijih destinacija za novogodišnji provod.
Čast je biti deo jedne ovakve priče: Izložba "Moja ćirilica" otvorena u Mašinsko-saobraćajnoj školi u Čačku
Očuvanje sprske tradicije i pisma kao prioritet među mladima
Svetlo žuta boja, kremasti ukus i postojani mehurići: Ovo je šampanjac na srpski način napravljen u Novom Slankamenu - penušavo vino Trofej iz atelja "Šapat" predstavljeno u Beoogradu
Atelje vina “Šapat” iz Novog Slankamena, poznat po vrhunskim vinima i jedinstvenoj ponudi visoke gastronomije i usluge, na Četvrtom međunarodnom sajmu vina, “Vinska vizija Otvorenog Balkana” u Beogradu predstavlja svoje prvo penušavo vino – “Trofej”.
Stiže najlepši period godine: Od 5. decembra dočekujemo praznike uz Zimsku bajku u Beogradu na vodi
Beograd ponovo postaje prestonica praznične čarolije - Zimska bajka se vraća u Savski park Beograda na vodi!
Poznat datum održavanja najveće trubačke fešte na svetu: Sabor u Guči zakazan za period od 7. do 9. avgusta sledeće godine
Prestonica srpske muzičke tradicije Guča, i naredne godine biće domaćin najznačajnijeg festivala trubačke muzike u regionu. Guča festival i 65. Dragačevski sabor trubača održaće se od 7. do 9. avgusta 2026. godine, u organizaciji opštine Lučani, Skajmjuzik-a, Kulturnog centra opštine Lučani i Turističke organizacije „Dragačevo”.
Komentari(0)