VESELE PASULJIJADE Dolazi se iz svih krajeva Srbije ali i okolnih zemalja

Aleksandar Stanojevic

13:39

Manifestacije 0

Ova sada već tradicionalna gastronomska dešavanja okupljaju sve veći broj vrhunskunskih kulinara i ljubitelja domaće kuhinje i dobrog druženja. Tokom manifestacije najviše kulinara okupi gradištanac, koji je najpoznatija vrsta pasulja u Srbiji, kao i vojnički pasulj koji pripremaju pripadnici Vojske Srbije.

VESELE PASULJIJADE Dolazi se iz svih krajeva Srbije ali i okolnih zemalja

Krčka se, krčka… Treba imati kalendar i podsetnik za zabavne i ukusne manifestacije posvećene pasulju, a one nisu uopšte retkost kod nas. U julu su bile u Kosančiću u Opštini Vrbas i Somboru, u avgustu u naselju Tavankut u Subotici, u Velikom Gradištu, a „Bean festival“ u Temerinu. 5. septembra održana je i čuvena „Levačka Pasuljijada“ u Sekuriču. I to je tek mali deo njih.

Ova sada već tradicionalna gastronomska dešavanja okupljaju sve veći broj vrhunskunskih kulinara i ljubitelja domaće kuhinje i dobrog druženja. Dolazi se iz svih krajeva Srbije ali i okolnih zemalja od Republike Srpske do Makedonije i Crne Gore.

Printscreen: Youtube

Pasulj je jednogodišnja biljka iz porodice bobova (mahunarke). Poreklom je iz Južne Amerike, a u Evropi se prvi put spominje 1542. Na Balkan je pasulj donesen iz Italije u 17. veku. Najzastupljenije sorte pasulja u Srbiji danas su galeb, dvadesetica, biser, panonski gradištanac, panonski tetovac, poboljšani gradištanac, zlatko, sremac. Spada u povrće visoke biološke vrednosti. Postoje mnoge poznate sorte pasulja. Boje i oblici mahuna i semena variraju u širokom spektru.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alhemija (@gardenin_magazin)

Jesen još traje pa nas očekuju i druga slična druženja. Zavirite preko ramena, ispričajte se sa  kuvarima i njihovim ekipama, dobro se provedite, obradujte nepca i stomake i zapišite neku tajnu i trik onih koji su najveći majstori u spremanju ovog tako omiljenog tradicionalnog jela, koje se može zgotoviti na toliko raznovrsnih načina.

Printscreen: Youtube

Koliko je omiljeno i često jelo na meniju, govori upravo i ova činjenica da postoje mnoge specijalne manifestacije i takmičenja koje su posvećene baš pasulju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Diana Dontsova (@diadonna)

krompir

Bez njega se ne može zamisliti nedeljni ručak, u čačanski kraj ga doneli kaluđeri: Guča je prestonica krompira u tom delu Srbije, i slavili su svoj dan

Manifestacije

11:00

31 maj, 2025

Bez njega ne može da se zamisli skoro nijedan nedeljni ručak i sprema se na mnogo načina. Krompir je jedna od najvažnijih i najomiljenijih osnovnih namirnica u Srbiji. Zbog svojih vrednosti, krompir je: treći najviše korišćeni usev na svetu, posle pirinča i pšenice, četvrta kultura u svetu po setvenim površinama, iza kukuruza, pirinča i pšenice; Peti proizvod u svetu po proizvedenim količinama, iza kukuruza, šećera, pirinča i pšenice.

pršuta

Nisu samo maline - i zlatiborska pršuta je pravi srpski brend: Ovo selo je prestonica suvomesnatih proizvoda, još jedna čuvena "Pršutijada" zakazana u Mačkatu

Manifestacije

16:00

16 januar, 2025

Ovogodišnja čuvena i tradicionalna Pršutijada u zlatiborskom selu Mačkat biće održana od 14. do 16. februara u porti crkve Svetog Proroka Ilije . Zlatiborska Pršutijada datira od 2001. godine kada je u crkvenom domu u Mačkatu održana izložba na prvom Sajmu užičke pršute kako je tada manifestacija nazvana, da bi kasnije dobila sadašnji popularni naziv.

Komentari(0)

Loading