VESELE PASULJIJADE Dolazi se iz svih krajeva Srbije ali i okolnih zemalja
Ova sada već tradicionalna gastronomska dešavanja okupljaju sve veći broj vrhunskunskih kulinara i ljubitelja domaće kuhinje i dobrog druženja. Tokom manifestacije najviše kulinara okupi gradištanac, koji je najpoznatija vrsta pasulja u Srbiji, kao i vojnički pasulj koji pripremaju pripadnici Vojske Srbije.

Krčka se, krčka… Treba imati kalendar i podsetnik za zabavne i ukusne manifestacije posvećene pasulju, a one nisu uopšte retkost kod nas. U julu su bile u Kosančiću u Opštini Vrbas i Somboru, u avgustu u naselju Tavankut u Subotici, u Velikom Gradištu, a „Bean festival“ u Temerinu. 5. septembra održana je i čuvena „Levačka Pasuljijada“ u Sekuriču. I to je tek mali deo njih.
Ova sada već tradicionalna gastronomska dešavanja okupljaju sve veći broj vrhunskunskih kulinara i ljubitelja domaće kuhinje i dobrog druženja. Dolazi se iz svih krajeva Srbije ali i okolnih zemalja od Republike Srpske do Makedonije i Crne Gore.

Printscreen: Youtube
Pasulj je jednogodišnja biljka iz porodice bobova (mahunarke). Poreklom je iz Južne Amerike, a u Evropi se prvi put spominje 1542. Na Balkan je pasulj donesen iz Italije u 17. veku. Najzastupljenije sorte pasulja u Srbiji danas su galeb, dvadesetica, biser, panonski gradištanac, panonski tetovac, poboljšani gradištanac, zlatko, sremac. Spada u povrće visoke biološke vrednosti. Postoje mnoge poznate sorte pasulja. Boje i oblici mahuna i semena variraju u širokom spektru.
View this post on Instagram
Jesen još traje pa nas očekuju i druga slična druženja. Zavirite preko ramena, ispričajte se sa kuvarima i njihovim ekipama, dobro se provedite, obradujte nepca i stomake i zapišite neku tajnu i trik onih koji su najveći majstori u spremanju ovog tako omiljenog tradicionalnog jela, koje se može zgotoviti na toliko raznovrsnih načina.

Printscreen: Youtube
Koliko je omiljeno i često jelo na meniju, govori upravo i ova činjenica da postoje mnoge specijalne manifestacije i takmičenja koje su posvećene baš pasulju.
View this post on Instagram

Ko jednom proba hajdučki ćevap, zaboravi i na pljeskavice i na pečenje
Ovaj srpski specijalitet sprema se u Dragačevu, najbolji kuvari ukrstiće svoja mangala na sedmom Hajduk festu

Čačak dobija pola miliona za oživljavanje sela: „Miholjski susreti“ spajaju tradiciju i budućnost
Grad Čačak i Ministarstvo za brigu o selu potpisali su ugovor o dodeli bespovratnih sredstava za realizaciju manifestacije „Miholjski susreti sela“. U ime Grada Čačka, ugovor je potpisala pomoćnica gradonačelnika Marjana Petronijević.

Meso od kengura stiglo specijalno iz Australije: Celo selo miriše na gulaš, preko 30 ekipa ukršta varjače na Gulašijadi u Prijevoru kod Čačka
Više od 30 ekipa juče je ukrstilo svoje varjače u čačanskom selu Prijevor i odmerilo snage na tradicionalnoj Gulašijadi , koja se ove godine održava 11. put. Na takmičenju učestvovale su ekipe iz Srbije, ali i iz inostranstva.

Bez njega se ne može zamisliti nedeljni ručak, u čačanski kraj ga doneli kaluđeri: Guča je prestonica krompira u tom delu Srbije, i slavili su svoj dan
Bez njega ne može da se zamisli skoro nijedan nedeljni ručak i sprema se na mnogo načina. Krompir je jedna od najvažnijih i najomiljenijih osnovnih namirnica u Srbiji. Zbog svojih vrednosti, krompir je: treći najviše korišćeni usev na svetu, posle pirinča i pšenice, četvrta kultura u svetu po setvenim površinama, iza kukuruza, pirinča i pšenice; Peti proizvod u svetu po proizvedenim količinama, iza kukuruza, šećera, pirinča i pšenice.

Guča – festival trube koji svake godine okuplja ceo svet
Najveći trubački spektakl Balkana gde muzika, tradicija i veselje ne prestaju
Komentari(0)