DANI BUNDEVE LUDAJE Kikindski septembarski događaj sa tradicijom dužom od tri decenije

M. M.

15:25

Manifestacije 0

Manifestacija će ove godine biće održana u periodu od 9. do 12. septembra. Svake godine je poseti više desetina hiljada posetilaca.

DANI BUNDEVE LUDAJE Kikindski septembarski događaj sa tradicijom dužom od tri decenije

Ludaja (da, baš tako!), bundeva, dulek, tikva, misirača – samo su neki od  naziva za svima dobro poznato povrće od koje se prave najslađe pite i čije semenke strastveno grickamo uz sportske događaje i TV prenose.

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Dakako, osim njene atraktivnosti, ona je vrlo zdrava i prija skoro svakom organu u našem telu. Po hranljivoj vrednosti i dijetetskoj važnosti vodeća je među povrćem. Ima šest puta više vitamina nego jabuka i cvekla, bogata je vitaminom A, sadrži i vitamine C, E i skup vitamina B, kao i gvožđe. Pulpa je posebno slatkog ukusa, što naročito dolazi do izražaja pri pečenju.

Svojevrsnu manifestaciju posvećenu bundevi odnosno ludaji od 1986. godine ima i Kikinda, gradić na severu Banata. U pitanju su „Dani ludaje“, festival koji već više od tri decenije, tokom 4 dana trajanja, Kikindu čini evropskom prestonicom džinovskih bundeva.

Unplash

Unplash

Oni će ove godine biti održani u periodu od 9. do 12. septembra. 36. po redu, manifestacija svakome nudi po nešto, od jela i običaja, preko raznih takmičenja, do pesme, maskenbala, izložbi, stručnih predavanja i koncerata, okupiće i ove godine veliki broj posetilaca.

Printscreen: Youtube

Osim tradicionalnog takmičenja za najtežu budnevu i najdužu tikvu, organizatori manifestacije najavili su i nekoliko koncerata najpopularnijih izvođača narodne, pop i rok, ali i klasične muzike.

Na trgu u centru Kikinde, od četvrtka do nedelje, koncerte će održati operska diva Jadranka Jovanović, nakon nje će nastupati grupe „Kerber“ i „Riblja čorba“, a kao najveća zvezda najavljena je Svetlana Ceca Ražnatović, koja će nastupiti u subotu. Čast da zatvori ovogodišnju manifestaciju pripala je Zvonku Bogdanu.

Printscreen: Youtube

Maglič tvrđava

MAGLIČ GRAD-URANAK Dođite 29. i 30. aprila da osetite mistiku ove srednjovekovne tvrđave iz serije "Beležnica"!

Manifestacije

17:00

12 mart, 2024

Maglič je srednjovekovni zamak smešten u ibarskoj klisuri, 20 km južno od Kraljeva u Srbiji. Ovaj utvrđeni grad stoji na vrhu brda, oko kojeg reka Ibar pravi oštru okuku, čime podnožje brda okružuje sa tri strane. Zaravnjeni plato na kom je utvrđenje podignuto uzdiže se nekih stotinak metara iznad dna klisure i jedinog karavanskog puta koji je povezivao Moravsku dolinu i Kosovo polje.

Komentari(0)

Loading