DANI BUNDEVE LUDAJE Kikindski septembarski događaj sa tradicijom dužom od tri decenije
Manifestacija će ove godine biće održana u periodu od 9. do 12. septembra. Svake godine je poseti više desetina hiljada posetilaca.

Ludaja (da, baš tako!), bundeva, dulek, tikva, misirača – samo su neki od naziva za svima dobro poznato povrće od koje se prave najslađe pite i čije semenke strastveno grickamo uz sportske događaje i TV prenose.
Možda vas zanima:

DŽINOVSKA TIKVA NIKLA KOD PRIJEPOLJA Domaćin Ljubisav morao da je vozi u prikolici zbog gabarita i otkrio, seme jeste nemačko ali je zemlja srpska (FOTO)
Na hiljade hektara plodne zemlje prostire se na zapadu Srbije, stoga narod sa pravom često kaže "kod nas i kašiku da baciš u njivu, porašće escajg".

PORED OVE U SVETU POSTOJE JOŠ SAMO DVE Suvača u Kikindi je danas jedini sačuvani mlin na suvi pogon u Srbiji i ima status kulturnog dobra od izuzetnog značaja (VIDEO)
Suvače su najstariji mlinovi ravnice. Za mlevenje žitarica u suvačama je korišćena snaga konja.
Možda vas zanima:

DŽINOVSKA TIKVA NIKLA KOD PRIJEPOLJA Domaćin Ljubisav morao da je vozi u prikolici zbog gabarita i otkrio, seme jeste nemačko ali je zemlja srpska (FOTO)
Na hiljade hektara plodne zemlje prostire se na zapadu Srbije, stoga narod sa pravom često kaže "kod nas i kašiku da baciš u njivu, porašće escajg".

PORED OVE U SVETU POSTOJE JOŠ SAMO DVE Suvača u Kikindi je danas jedini sačuvani mlin na suvi pogon u Srbiji i ima status kulturnog dobra od izuzetnog značaja (VIDEO)
Suvače su najstariji mlinovi ravnice. Za mlevenje žitarica u suvačama je korišćena snaga konja.
Dakako, osim njene atraktivnosti, ona je vrlo zdrava i prija skoro svakom organu u našem telu. Po hranljivoj vrednosti i dijetetskoj važnosti vodeća je među povrćem. Ima šest puta više vitamina nego jabuka i cvekla, bogata je vitaminom A, sadrži i vitamine C, E i skup vitamina B, kao i gvožđe. Pulpa je posebno slatkog ukusa, što naročito dolazi do izražaja pri pečenju.
View this post on Instagram
Svojevrsnu manifestaciju posvećenu bundevi odnosno ludaji od 1986. godine ima i Kikinda, gradić na severu Banata. U pitanju su „Dani ludaje“, festival koji već više od tri decenije, tokom 4 dana trajanja, Kikindu čini evropskom prestonicom džinovskih bundeva.

Unplash

Unplash
Oni će ove godine biti održani u periodu od 9. do 12. septembra. 36. po redu, manifestacija svakome nudi po nešto, od jela i običaja, preko raznih takmičenja, do pesme, maskenbala, izložbi, stručnih predavanja i koncerata, okupiće i ove godine veliki broj posetilaca.

Printscreen: Youtube
Osim tradicionalnog takmičenja za najtežu budnevu i najdužu tikvu, organizatori manifestacije najavili su i nekoliko koncerata najpopularnijih izvođača narodne, pop i rok, ali i klasične muzike.
Na trgu u centru Kikinde, od četvrtka do nedelje, koncerte će održati operska diva Jadranka Jovanović, nakon nje će nastupati grupe „Kerber“ i „Riblja čorba“, a kao najveća zvezda najavljena je Svetlana Ceca Ražnatović, koja će nastupiti u subotu. Čast da zatvori ovogodišnju manifestaciju pripala je Zvonku Bogdanu.
Printscreen: Youtube

Ko jednom proba hajdučki ćevap, zaboravi i na pljeskavice i na pečenje
Ovaj srpski specijalitet sprema se u Dragačevu, najbolji kuvari ukrstiće svoja mangala na sedmom Hajduk festu

Čačak dobija pola miliona za oživljavanje sela: „Miholjski susreti“ spajaju tradiciju i budućnost
Grad Čačak i Ministarstvo za brigu o selu potpisali su ugovor o dodeli bespovratnih sredstava za realizaciju manifestacije „Miholjski susreti sela“. U ime Grada Čačka, ugovor je potpisala pomoćnica gradonačelnika Marjana Petronijević.

Meso od kengura stiglo specijalno iz Australije: Celo selo miriše na gulaš, preko 30 ekipa ukršta varjače na Gulašijadi u Prijevoru kod Čačka
Više od 30 ekipa juče je ukrstilo svoje varjače u čačanskom selu Prijevor i odmerilo snage na tradicionalnoj Gulašijadi , koja se ove godine održava 11. put. Na takmičenju učestvovale su ekipe iz Srbije, ali i iz inostranstva.

Bez njega se ne može zamisliti nedeljni ručak, u čačanski kraj ga doneli kaluđeri: Guča je prestonica krompira u tom delu Srbije, i slavili su svoj dan
Bez njega ne može da se zamisli skoro nijedan nedeljni ručak i sprema se na mnogo načina. Krompir je jedna od najvažnijih i najomiljenijih osnovnih namirnica u Srbiji. Zbog svojih vrednosti, krompir je: treći najviše korišćeni usev na svetu, posle pirinča i pšenice, četvrta kultura u svetu po setvenim površinama, iza kukuruza, pirinča i pšenice; Peti proizvod u svetu po proizvedenim količinama, iza kukuruza, šećera, pirinča i pšenice.

Guča – festival trube koji svake godine okuplja ceo svet
Najveći trubački spektakl Balkana gde muzika, tradicija i veselje ne prestaju
Komentari(0)