SKADARLIJA KAO DOMAĆIN FESTIVALA SRPKSE TRPEZE Izuzetna prilika da probate specijalitete iz svih krajeva Srbije
Udruženje "Čuvari ognjišta" uz pokroviteljstvo Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Gradske opštine Stari Grad i podršku turističkih organizacija Srbije i Beograda organizuje manifestaciju "Festival srpske trpeze".

Cilj manifestacije je da doprinese očuvanju našeg gastronomskog nasleđa, i predstavi našu trpezu kao istinski srpski turistički brend.
Kroz različite aktivnosti u izlagačkom, takmičarskom, edukativnom i kulturnom programu posetiocima festivala predstaviće se veliki broj učesnika i izlagača. Na jednom mestu biće aktuelni prvaci i uvaženiji takmičari sa različitih manifestacija u Srbiji, kao i proizvođači hrane i pića kojima se Srbija ponosi.
Možda vas zanima:

TRADICIONALNO PIĆE SRPSKOG DOMAĆINSTVA Piće sa oštrim ukusom nezamenljivo je na skoro svakom trpezarijskom stolu u zemlji
Rakija je najcenjeniji od svih pića u Srbiji.

ČUVAR SPRSKOG IDENTITETA Pastirsko jelo jedinstvenog ukusa
Nikad lakše za spremanje
Možda vas zanima:

TRADICIONALNO PIĆE SRPSKOG DOMAĆINSTVA Piće sa oštrim ukusom nezamenljivo je na skoro svakom trpezarijskom stolu u zemlji
Rakija je najcenjeniji od svih pića u Srbiji.

ČUVAR SPRSKOG IDENTITETA Pastirsko jelo jedinstvenog ukusa
Nikad lakše za spremanje

shutterstock
Možda vas zanima:

TRADICIONALNO PIĆE SRPSKOG DOMAĆINSTVA Piće sa oštrim ukusom nezamenljivo je na skoro svakom trpezarijskom stolu u zemlji
Rakija je najcenjeniji od svih pića u Srbiji.

ČUVAR SPRSKOG IDENTITETA Pastirsko jelo jedinstvenog ukusa
Nikad lakše za spremanje
Možda vas zanima:

TRADICIONALNO PIĆE SRPSKOG DOMAĆINSTVA Piće sa oštrim ukusom nezamenljivo je na skoro svakom trpezarijskom stolu u zemlji
Rakija je najcenjeniji od svih pića u Srbiji.

ČUVAR SPRSKOG IDENTITETA Pastirsko jelo jedinstvenog ukusa
Nikad lakše za spremanje
Ovaj događaj osmišljen je kao višeslojna predstava sa nekoliko različitih nivoa, gde se uporedo odvija više aktivnosti u izlagačkom, takmičarskom, edukativnom i kulturno-zabavnom programu.
Izlagači nude specijalitete naših krajeva uz pića iz tih regija, a poseban prostor i pažnja je data pobednicima festivala. Beograđanima i gostima Beograda svoje proizvode i turističku ponudu predstaviće najbolji predstavnici eminentih festivala hrane koji neguju „srpske ukuse“ iz raznih regija Srbije i Republike Srpske. Pored „Zaječarskog piva“ i bureka uz „Moju Kravicu“ jogurte, na festivalu će svoje proizvode izložiti i razni proizvođači suvomesnatih proizvoda, sireva, proizvoda od pečuraka, rakije, slatkiša, meda.
S obzirom da se festival održava u Skadaliriji, eminentni skadarlijski restorani takmiče se u pripremanju specijalita. Ocenjivaće ih tim renomiranih, licenciranih sudija. Sva takmičarska jela će biti na raspolaganju za konzumaciju posetiocima festivala, kada će zvanično i biti proglašeni pobednici. Prihod od konzumacije ovih specijaliteta ide u dobrotovorne svrhe.

shutterstock

LILANJE: Običaj iz Zapadne Srbije STARIJI OD HRIŠĆANSTVA koji danas možete videti ako posetite OVAJ GRAD
Za veliki broj praznika u Srbiji vezuju se živopisni narodni običaji koji su i pored protoka vremena uspeli da opstanu i sačuvaju se do današnjih dana. Jedan od najveselijih i svakako vizuelno najlepših je – lilanje. A ono je poslednjih godina doživelo i svoju pravu renesansu i to u Loznici kroz jedan od najveselijih i izuelno najspektakularnijih festivala Srbije – LilaLo koji će se ove godine održati od 11. do 16. jula u ovom gradu. Organizator je Turistička organizacija grada Loznice, a pod pokroviteljstvom grada Loznice.

Ko jednom proba hajdučki ćevap, zaboravi i na pljeskavice i na pečenje
Ovaj srpski specijalitet sprema se u Dragačevu, najbolji kuvari ukrstiće svoja mangala na sedmom Hajduk festu

Čačak dobija pola miliona za oživljavanje sela: „Miholjski susreti“ spajaju tradiciju i budućnost
Grad Čačak i Ministarstvo za brigu o selu potpisali su ugovor o dodeli bespovratnih sredstava za realizaciju manifestacije „Miholjski susreti sela“. U ime Grada Čačka, ugovor je potpisala pomoćnica gradonačelnika Marjana Petronijević.

Meso od kengura stiglo specijalno iz Australije: Celo selo miriše na gulaš, preko 30 ekipa ukršta varjače na Gulašijadi u Prijevoru kod Čačka
Više od 30 ekipa juče je ukrstilo svoje varjače u čačanskom selu Prijevor i odmerilo snage na tradicionalnoj Gulašijadi , koja se ove godine održava 11. put. Na takmičenju učestvovale su ekipe iz Srbije, ali i iz inostranstva.

Bez njega se ne može zamisliti nedeljni ručak, u čačanski kraj ga doneli kaluđeri: Guča je prestonica krompira u tom delu Srbije, i slavili su svoj dan
Bez njega ne može da se zamisli skoro nijedan nedeljni ručak i sprema se na mnogo načina. Krompir je jedna od najvažnijih i najomiljenijih osnovnih namirnica u Srbiji. Zbog svojih vrednosti, krompir je: treći najviše korišćeni usev na svetu, posle pirinča i pšenice, četvrta kultura u svetu po setvenim površinama, iza kukuruza, pirinča i pšenice; Peti proizvod u svetu po proizvedenim količinama, iza kukuruza, šećera, pirinča i pšenice.
Komentari(0)