ČUVARI TRADICIONALNIH UKUSA Najukusnija hrana u Srbiji ovog vikenda spremaće se na „Kosmajskom kazanu“

Jelena Vamović

14:00

Manifestacije 0

Manifestacija koja slavi i oživljava srpsko selo, ali i čuva duh tradicionlanog spremanja naših domaćih specijaliteta održava se u Pružatovcu kod Mladenovca u dvorištu kompanije Bibli.

ČUVARI TRADICIONALNIH UKUSA Najukusnija hrana u Srbiji ovog vikenda spremaće se na „Kosmajskom kazanu“
rina.rs

 

„Kosmajski kazan“ će otvoriti jesenji ciklus kulturnih dešavanja koja će biti realizovana u okviru manifestacije „Dani evropske baštine“. Prvi put je održana pre dve godine, a nastala je kako bi se dodatno udahnuo život u selima.

„U Kosmajskom kraju hrana se tradicionalno pripremala u kazanima, tako je i dobila svoj naziv, a Pružatovac je jedno od retkih sela koje nije imalo svoju manifestaciju, a sada se i to promenilo. Na taj način doprinosi se kultrunoj i turističkoj ponudi“, rekao je na konferneciji za novinare Gregor Guberinić , direktor kompanije Bibli.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Tokom manifestacije posetioci će moći da uživaju u promociji hrane i pića pripremljenih na tracionalni način. Na meniju će se naći pasulj, gulaš, domaći pekmez i nezaobilazni srpski čvarci poznati kao delikates u čitavom svetu. Ono po čemu je ova manifestacija takođe posebna jeste što se organizuje zahvaljajući dobroj saradnji lokalne samouprave, nevladinog sektora i privrednih subjekata.

„U sklopu kulturno-umetničkog programa manifestacije „Kosmajski kazan“ učestvovaće kulturno-umetnička društva „Janko Katić“, „Šumadija“ iz Vlaške i „Prelo“ iz Rabrovca, a nastupiće i poznata mlada violinistkinja Jelena Urošević. Ljudi će moći na preko 20 štandova da probaju i kupe različite proizvode koji će biti prezentovani“, rečeno je na konferneciji za novinare.

Srpski čvarci obišli svet

Inače, kompanija „Bibli” je upravo svojom proizvodnjom hrane koja se bazira na tradicionlanim receptima i oživela ovo selo. Prepoznati su kao mladenovački brend i osvojili su  su pregršt nagrada na Novosadskom sajmu poljoprivrede, a izdvajaju Superior Taste Award, nagrada za Superiorni ukus u rangu „Mišelinove zvezdice“, koje im je 2018. godine u Briselu dodelio International Taste & Quality Institute za proizvode – domaći čvarci i domaća svinjska mast.

Pored toga što proizvode prodaju u celoj Srbiji, izvoze u Crnu Goru, Severnu  Makedoniju, BiH, Crnu Goru i Bugarsku.

 

(Izvor: RINA.rs)

Maglič tvrđava

MAGLIČ GRAD-URANAK Dođite 29. i 30. aprila da osetite mistiku ove srednjovekovne tvrđave iz serije "Beležnica"!

Manifestacije

17:00

12 mart, 2024

Maglič je srednjovekovni zamak smešten u ibarskoj klisuri, 20 km južno od Kraljeva u Srbiji. Ovaj utvrđeni grad stoji na vrhu brda, oko kojeg reka Ibar pravi oštru okuku, čime podnožje brda okružuje sa tri strane. Zaravnjeni plato na kom je utvrđenje podignuto uzdiže se nekih stotinak metara iznad dna klisure i jedinog karavanskog puta koji je povezivao Moravsku dolinu i Kosovo polje.

Komentari(0)

Loading