ČUVARI TRADICIONALNIH UKUSA Najukusnija hrana u Srbiji ovog vikenda spremaće se na „Kosmajskom kazanu“
Manifestacija koja slavi i oživljava srpsko selo, ali i čuva duh tradicionlanog spremanja naših domaćih specijaliteta održava se u Pružatovcu kod Mladenovca u dvorištu kompanije Bibli.

„Kosmajski kazan“ će otvoriti jesenji ciklus kulturnih dešavanja koja će biti realizovana u okviru manifestacije „Dani evropske baštine“. Prvi put je održana pre dve godine, a nastala je kako bi se dodatno udahnuo život u selima.
„U Kosmajskom kraju hrana se tradicionalno pripremala u kazanima, tako je i dobila svoj naziv, a Pružatovac je jedno od retkih sela koje nije imalo svoju manifestaciju, a sada se i to promenilo. Na taj način doprinosi se kultrunoj i turističkoj ponudi“, rekao je na konferneciji za novinare Gregor Guberinić , direktor kompanije Bibli.
Možda vas zanima:

ODRŽANA JEDINSTVENA MANIFESTACIJA U SRBIJI Kazan je deo srpske istorije i tradicije, nekada je hranio na stotine gladnih usta
Većina stranaca koja Srbiju poseti turistički ili poslovno kao utisak broj jedan iz naše zemlje poneće - hranu.

BANJSKI TURIZAM NADOMAK BEOGRADA Oaza čistog vazduha, mira i zelenila koja se prostire na 20 hektara parka sa cvetnim lejama (FOTO)
Banja Selters u Mladenovcu, iako udaljena samo pedesetak kilometara od Beograda.
Možda vas zanima:

ODRŽANA JEDINSTVENA MANIFESTACIJA U SRBIJI Kazan je deo srpske istorije i tradicije, nekada je hranio na stotine gladnih usta
Većina stranaca koja Srbiju poseti turistički ili poslovno kao utisak broj jedan iz naše zemlje poneće - hranu.

BANJSKI TURIZAM NADOMAK BEOGRADA Oaza čistog vazduha, mira i zelenila koja se prostire na 20 hektara parka sa cvetnim lejama (FOTO)
Banja Selters u Mladenovcu, iako udaljena samo pedesetak kilometara od Beograda.
Tokom manifestacije posetioci će moći da uživaju u promociji hrane i pića pripremljenih na tracionalni način. Na meniju će se naći pasulj, gulaš, domaći pekmez i nezaobilazni srpski čvarci poznati kao delikates u čitavom svetu. Ono po čemu je ova manifestacija takođe posebna jeste što se organizuje zahvaljajući dobroj saradnji lokalne samouprave, nevladinog sektora i privrednih subjekata.
„U sklopu kulturno-umetničkog programa manifestacije „Kosmajski kazan“ učestvovaće kulturno-umetnička društva „Janko Katić“, „Šumadija“ iz Vlaške i „Prelo“ iz Rabrovca, a nastupiće i poznata mlada violinistkinja Jelena Urošević. Ljudi će moći na preko 20 štandova da probaju i kupe različite proizvode koji će biti prezentovani“, rečeno je na konferneciji za novinare.
Srpski čvarci obišli svet
Inače, kompanija „Bibli” je upravo svojom proizvodnjom hrane koja se bazira na tradicionlanim receptima i oživela ovo selo. Prepoznati su kao mladenovački brend i osvojili su su pregršt nagrada na Novosadskom sajmu poljoprivrede, a izdvajaju Superior Taste Award, nagrada za Superiorni ukus u rangu „Mišelinove zvezdice“, koje im je 2018. godine u Briselu dodelio International Taste & Quality Institute za proizvode – domaći čvarci i domaća svinjska mast.
Pored toga što proizvode prodaju u celoj Srbiji, izvoze u Crnu Goru, Severnu Makedoniju, BiH, Crnu Goru i Bugarsku.
(Izvor: RINA.rs)

Ko jednom proba hajdučki ćevap, zaboravi i na pljeskavice i na pečenje
Ovaj srpski specijalitet sprema se u Dragačevu, najbolji kuvari ukrstiće svoja mangala na sedmom Hajduk festu

Čačak dobija pola miliona za oživljavanje sela: „Miholjski susreti“ spajaju tradiciju i budućnost
Grad Čačak i Ministarstvo za brigu o selu potpisali su ugovor o dodeli bespovratnih sredstava za realizaciju manifestacije „Miholjski susreti sela“. U ime Grada Čačka, ugovor je potpisala pomoćnica gradonačelnika Marjana Petronijević.

Meso od kengura stiglo specijalno iz Australije: Celo selo miriše na gulaš, preko 30 ekipa ukršta varjače na Gulašijadi u Prijevoru kod Čačka
Više od 30 ekipa juče je ukrstilo svoje varjače u čačanskom selu Prijevor i odmerilo snage na tradicionalnoj Gulašijadi , koja se ove godine održava 11. put. Na takmičenju učestvovale su ekipe iz Srbije, ali i iz inostranstva.

Bez njega se ne može zamisliti nedeljni ručak, u čačanski kraj ga doneli kaluđeri: Guča je prestonica krompira u tom delu Srbije, i slavili su svoj dan
Bez njega ne može da se zamisli skoro nijedan nedeljni ručak i sprema se na mnogo načina. Krompir je jedna od najvažnijih i najomiljenijih osnovnih namirnica u Srbiji. Zbog svojih vrednosti, krompir je: treći najviše korišćeni usev na svetu, posle pirinča i pšenice, četvrta kultura u svetu po setvenim površinama, iza kukuruza, pirinča i pšenice; Peti proizvod u svetu po proizvedenim količinama, iza kukuruza, šećera, pirinča i pšenice.

Guča – festival trube koji svake godine okuplja ceo svet
Najveći trubački spektakl Balkana gde muzika, tradicija i veselje ne prestaju
Komentari(0)