BANJSKI TURIZAM NADOMAK BEOGRADA Oaza čistog vazduha, mira i zelenila koja se prostire na 20 hektara parka sa cvetnim lejama (FOTO)

J. K.

12:12

Turizam 0

Banja Selters u Mladenovcu, iako udaljena samo pedesetak kilometara od Beograda.

BANJSKI TURIZAM NADOMAK BEOGRADA Oaza čistog vazduha, mira i zelenila koja se prostire na 20 hektara parka sa cvetnim lejama (FOTO)
Printscreen

 

Prvi podaci o  Seltersu datiraju iz 1893. godine,  kada je i iskopan prvi bunar sa toplom i slanom vodom. Nakon prve analize,  utvrđena je sličnost ovog termo-mineralnog izvora sa banjama Bad Emsa u Nemačkoj, Roa u Francuskoj, Luhacoviče u Češkoj. Međutim,  najsličnija je vodi banje Selters u Nemačkoj, pa je tako i ova novootkrivena banja dobila ime, srpski Selters.

Voda je odlikovana u Briselu 1906. godine, a svega godinu dana kasnije i u Londonu. Od 1906. godine, sa  istim nazivom voda je flaširana i distribuirana širom Evrope.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Za osnivanje lečilišta zaslužan je doktor Naum Atanasijević koji je prodao nasleđen parni mlin i tim novcem podigao vilu sa tridesetak ležajeva. U to doba, načešći posetioci bili su reumatični pacijenti.
Razvoj banje Selters nastavljen je izmešu dva rata. Tada je broj gostiju premašivao broj stanovnika varoši. U tom periodu objekat je i renoviran i izgrađeno je šest novih kada.

Najveći zamah u razvoju, Selters doživljava 1975. godine kada je Zavod za medicinu rada i rehabilitaciju otkupio i renovirao celokupni kompleks. Banja je pretvorena u moderno lečilište, sa specijalizovanim stručnim kadrom, savremenim dijagnostičkim kabinetim i opremom koji, uz prirodan faktor u lečenju, daju izuzetne rezultate.

Danas  kompleks poseduje  stacionar (stari hotel) i hotel (novi hotel), staze sa ukrasnim osvetljenjem, park sa četinarskom šumom površine oko osamnaest hektara, cvetne leje, drvene klupe za odmor, a poseban ukras su žalosne vrbe koje u leto daju dudove.

U Selters banji se za lečenje primenjuju sledeće terapije:

hidro – Selters banja poseduje dva bazena, kao i određen broj kada za podvodnu masažu i saune

peloido
elektro
sono
foto
parafino
krioterapija
kinezi
radne terapija
inhalaciona terapija za lečenje hroničnih oboljenja disajnih organa

 

Selters banja na mapi: 

 

 

 

BONUS VIDEO 

 

 

 

(Izvor: www.rehabilitacija.com)

Komentari(0)

Loading