KRAJIŠKI OTKOS Manifestacija koja okuplja Srbe iz Krajine rasute po svetu
Pored nadmetanja kosaca u kosidbi, kojima je sa njivi služi i tradicionalni kosidbeni doručak i rakija...

Maleno mesto Busije kod Beograda, osnovano 1997. godine kao mesto gde bi se naselili izbegli Srbi iz Krajine, tradicionalno je mesto okupljanja Krajiških Srba.
Manifestacija koja se u Busijama održava od 2009. godine, simbolično na svetski dan izbeglica, organizuje se svake godine u znak sećanja na krajeve iz kojih su proterani, ali i kao nastavak tradicije i običaja iz tih krajeva.
Možda vas zanima:

UMETNOST I LJUDSKA PRAVA Sjajan festival od 20. juna u Beogradu na različitim lokacijama
Kako je najavljeno, dolaze "umetnici i aktivisti iz Argentine, Jermenije, Australije, Brazila, Danske, Nemačke, Holandije, Kosova, Norveške, Italije, Srbije i Sjedinjenih Država".

ZA LJUBITELJE DOBROG PIVA I SJAJNE MUZIKE Ulaz na Beer Fest će biti besplatan, ali samo u ovom terminu
Belgrejd bir fest (Belgrade Beer Fest) imaće besplatan ulazak za posetioce samo između 18:00 i 19:00 svakog festivalskog dana, saopštio je danas organizator Skaj mjuzik (Sky Music).
Možda vas zanima:

UMETNOST I LJUDSKA PRAVA Sjajan festival od 20. juna u Beogradu na različitim lokacijama
Kako je najavljeno, dolaze "umetnici i aktivisti iz Argentine, Jermenije, Australije, Brazila, Danske, Nemačke, Holandije, Kosova, Norveške, Italije, Srbije i Sjedinjenih Država".

ZA LJUBITELJE DOBROG PIVA I SJAJNE MUZIKE Ulaz na Beer Fest će biti besplatan, ali samo u ovom terminu
Belgrejd bir fest (Belgrade Beer Fest) imaće besplatan ulazak za posetioce samo između 18:00 i 19:00 svakog festivalskog dana, saopštio je danas organizator Skaj mjuzik (Sky Music).
Pored nadmetanja kosaca u kosidbi, kojima je sa njivi služi i tradicionalni kosidbeni doručak i rakija, na manifestaciji se okupljaju mnoga kulturno-umetnička društva, kao i izvornih pevačkih grupa, koje neguju običaje svojih rodnih krajeva.
View this post on Instagram

LILANJE: Običaj iz Zapadne Srbije STARIJI OD HRIŠĆANSTVA koji danas možete videti ako posetite OVAJ GRAD
Za veliki broj praznika u Srbiji vezuju se živopisni narodni običaji koji su i pored protoka vremena uspeli da opstanu i sačuvaju se do današnjih dana. Jedan od najveselijih i svakako vizuelno najlepših je – lilanje. A ono je poslednjih godina doživelo i svoju pravu renesansu i to u Loznici kroz jedan od najveselijih i izuelno najspektakularnijih festivala Srbije – LilaLo koji će se ove godine održati od 11. do 16. jula u ovom gradu. Organizator je Turistička organizacija grada Loznice, a pod pokroviteljstvom grada Loznice.

Ko jednom proba hajdučki ćevap, zaboravi i na pljeskavice i na pečenje
Ovaj srpski specijalitet sprema se u Dragačevu, najbolji kuvari ukrstiće svoja mangala na sedmom Hajduk festu

Čačak dobija pola miliona za oživljavanje sela: „Miholjski susreti“ spajaju tradiciju i budućnost
Grad Čačak i Ministarstvo za brigu o selu potpisali su ugovor o dodeli bespovratnih sredstava za realizaciju manifestacije „Miholjski susreti sela“. U ime Grada Čačka, ugovor je potpisala pomoćnica gradonačelnika Marjana Petronijević.

Meso od kengura stiglo specijalno iz Australije: Celo selo miriše na gulaš, preko 30 ekipa ukršta varjače na Gulašijadi u Prijevoru kod Čačka
Više od 30 ekipa juče je ukrstilo svoje varjače u čačanskom selu Prijevor i odmerilo snage na tradicionalnoj Gulašijadi , koja se ove godine održava 11. put. Na takmičenju učestvovale su ekipe iz Srbije, ali i iz inostranstva.

Bez njega se ne može zamisliti nedeljni ručak, u čačanski kraj ga doneli kaluđeri: Guča je prestonica krompira u tom delu Srbije, i slavili su svoj dan
Bez njega ne može da se zamisli skoro nijedan nedeljni ručak i sprema se na mnogo načina. Krompir je jedna od najvažnijih i najomiljenijih osnovnih namirnica u Srbiji. Zbog svojih vrednosti, krompir je: treći najviše korišćeni usev na svetu, posle pirinča i pšenice, četvrta kultura u svetu po setvenim površinama, iza kukuruza, pirinča i pšenice; Peti proizvod u svetu po proizvedenim količinama, iza kukuruza, šećera, pirinča i pšenice.
Komentari(0)