KRAJIŠKI OTKOS Manifestacija koja okuplja Srbe iz Krajine rasute po svetu

M. M.

16:07

Manifestacije 0

Pored nadmetanja kosaca u kosidbi, kojima je sa njivi služi i tradicionalni kosidbeni doručak i rakija...

KRAJIŠKI OTKOS Manifestacija koja okuplja Srbe iz Krajine rasute po svetu
printscreen youtube

 

Maleno mesto Busije kod Beograda, osnovano 1997. godine kao mesto gde bi se naselili izbegli Srbi iz Krajine, tradicionalno je mesto okupljanja Krajiških Srba.

Manifestacija koja se u Busijama održava od 2009. godine, simbolično na svetski dan izbeglica, organizuje se svake godine u znak sećanja na krajeve iz kojih su proterani, ali i kao nastavak tradicije i običaja iz tih krajeva.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Pored nadmetanja kosaca u kosidbi, kojima je sa njivi služi i tradicionalni kosidbeni doručak i rakija, na manifestaciji se okupljaju mnoga kulturno-umetnička društva, kao i izvornih pevačkih grupa, koje neguju običaje svojih rodnih krajeva.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by SPS.smederevo (@sps.smederevo)

 

Maglič tvrđava

MAGLIČ GRAD-URANAK Dođite 29. i 30. aprila da osetite mistiku ove srednjovekovne tvrđave iz serije "Beležnica"!

Manifestacije

17:00

12 mart, 2024

Maglič je srednjovekovni zamak smešten u ibarskoj klisuri, 20 km južno od Kraljeva u Srbiji. Ovaj utvrđeni grad stoji na vrhu brda, oko kojeg reka Ibar pravi oštru okuku, čime podnožje brda okružuje sa tri strane. Zaravnjeni plato na kom je utvrđenje podignuto uzdiže se nekih stotinak metara iznad dna klisure i jedinog karavanskog puta koji je povezivao Moravsku dolinu i Kosovo polje.

Komentari(0)

Loading