ZLATNA BUĆKA ĐERDAPA Ribolovačka manifestacija u najlepšem Nacionalnom parku Srbije

M. M.

15:32

Manifestacije 0

Alasi ravnomernim udaranjem po površini vode izazivaju neobičan zvuk koji soma mami ka površini, gde ih alasi love.

ZLATNA BUĆKA ĐERDAPA Ribolovačka manifestacija u najlepšem Nacionalnom parku Srbije
printscreen youtube

 

U Tekiji ribarskom naselju podignutom u vreme izgradnje đerdapske brane, tradicionalno se održava manifestacija „Zlatna bućka Đerdapa“, koja se održava u drugoj nedelji avgusta meseca.

Popularna bućka već pune četiri decenije mami somove iz različitih dubina na prostranom jezeru, od Hajdučke vodenice do nekadašnjeg ostrva Ada Kale, a na manifestaciji koja je postala simbol Tekije  okupljaju se osim alasa i veliki broj radoznalih gostiju.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

printscreen youtube

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Specifičan način ribarenja na Dunavu je poznat po upotrebi drvene ili metalne naprave sa zaobljenim krajem koji se naziva bućka. Alasi ravnomernim udaranjem po površini vode izazivaju neobičan zvuk koji soma mami ka površini, gde ih alasi love. Uz veštinu, znanje i malo sreće u ovom delu Dunava se mogu uloviti i somovi težine od preko 60 kilograma.

Hroničari ribarenja na Dunavu su zabeležili da je bućka nastala nakon što su vojnici ispirali svoje manjerke (posuđe za ručavanje) i primetili da je zvuk udaranja metalnih predmeta u vodu iritirao somove koji su izlazili ka površini.

Tokom trodnevne manifestacije, koja se u u Tekiji održava od 1984. godine, takmičari se nadmeću u: lovu somova na bućku. kuvanju riblje čorbe, odbojci na plaži, malom fudbalu, ribolivu na udicu…

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ranc Golo Brdo (@ranc_golo_brdo)

Komentari(0)

Loading