DANI KADA VALJEVO MIRIŠE TRADICIONALNIM MIRISOM Manifestacija posvećena najukusnijem svinjskom delikatesu

Aleksandar Stanojevic

12:15

Manifestacije 0

Specijalitet zapadno-balkanske kuhinje, sa masnoćom koja se termički ekstrahuje iz svinjskog mesa.

DANI KADA VALJEVO MIRIŠE TRADICIONALNIM MIRISOM Manifestacija posvećena najukusnijem svinjskom delikatesu
shutterstock

 

Posebna sorta čvaraka, poznat kao duvan čvarci je specijalitet zapadne Srbije koji se proizvodi u Kolubarskom okrugu, a posebno u okolini grada Valjeva odakle dolazi i naš domaćin i proizvođač gospodin Slaven Batoćanin.

U slučaju duvanskih čvaraka, postupak sporog prženja / kuvanja masti se produžava dok se potpuno ne izdvoji sva mast. Ostatak je masa osetljivih vlakana koja podseća na sitno seckani duvan, pa je tako sorta dobila ime: Duvan.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

shutterstock

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Brend Duvan čvarci registrovao je i zaštitio u Zavodu za intelektualnu svojinu Srbije naš cenjeni domaćin.

Manifestacija se tradicionalno održava u centru grada, na platou ispred Centra za kulturu, kao i na keju reke Kolubare.

Izložbeno-prodajni deo festivala se održava na platou Centra za kulturu, gde posetioci mogu kupiti različite proizvode kao što su med, rakije, vina, zimnice, suhomesnati proizvodi, suveniri, sušeno voće, rukotvorine od drveta…Manifestaciju prati i bogat kulturno-umetnički i zabavni program.

Specijalitet koji se dobija topljenjem svinjske masti, u Srbiji se pravi više od veka, prema nekim legendama čak više i od 200 godina. Ovim zlatno-žutim delikatesom, koji je svrstan u nacionalna jela naše zemlje, najviše se ponose meštani valjevskog kraja.

shutterstock

Mesto održavanja:

krompir

Bez njega se ne može zamisliti nedeljni ručak, u čačanski kraj ga doneli kaluđeri: Guča je prestonica krompira u tom delu Srbije, i slavili su svoj dan

Manifestacije

11:00

31 maj, 2025

Bez njega ne može da se zamisli skoro nijedan nedeljni ručak i sprema se na mnogo načina. Krompir je jedna od najvažnijih i najomiljenijih osnovnih namirnica u Srbiji. Zbog svojih vrednosti, krompir je: treći najviše korišćeni usev na svetu, posle pirinča i pšenice, četvrta kultura u svetu po setvenim površinama, iza kukuruza, pirinča i pšenice; Peti proizvod u svetu po proizvedenim količinama, iza kukuruza, šećera, pirinča i pšenice.

Komentari(0)

Loading