DANI KADA VALJEVO MIRIŠE TRADICIONALNIM MIRISOM Manifestacija posvećena najukusnijem svinjskom delikatesu
Specijalitet zapadno-balkanske kuhinje, sa masnoćom koja se termički ekstrahuje iz svinjskog mesa.
Posebna sorta čvaraka, poznat kao duvan čvarci je specijalitet zapadne Srbije koji se proizvodi u Kolubarskom okrugu, a posebno u okolini grada Valjeva odakle dolazi i naš domaćin i proizvođač gospodin Slaven Batoćanin.
U slučaju duvanskih čvaraka, postupak sporog prženja / kuvanja masti se produžava dok se potpuno ne izdvoji sva mast. Ostatak je masa osetljivih vlakana koja podseća na sitno seckani duvan, pa je tako sorta dobila ime: Duvan.
Možda vas zanima:
Duvan čvarci iz Gornje Toplice: Zanat koji nestaje, a traži se i u Švajcarskoj
U ovom selu kod Valjeva čvarci se kuvaju 8 sati, a svaka nit se izvlači ručno – bez prese, bez žurbe, i bez kompromisa
DETETU NIJE BILO SPASA DO DOLASKA U OVAJ SRPSKI MANASTIR Potresna ispovest majke koja je pomoć našla tamo gde ni lekari nisu mogli ni umeli
Ljudi često svedoče isceliteljskim čudima u srpskim manastirima, ali ovaj je najčuveniji po iseceljenju i posećuju ga iz celog sveta.
Možda vas zanima:
Duvan čvarci iz Gornje Toplice: Zanat koji nestaje, a traži se i u Švajcarskoj
U ovom selu kod Valjeva čvarci se kuvaju 8 sati, a svaka nit se izvlači ručno – bez prese, bez žurbe, i bez kompromisa
DETETU NIJE BILO SPASA DO DOLASKA U OVAJ SRPSKI MANASTIR Potresna ispovest majke koja je pomoć našla tamo gde ni lekari nisu mogli ni umeli
Ljudi često svedoče isceliteljskim čudima u srpskim manastirima, ali ovaj je najčuveniji po iseceljenju i posećuju ga iz celog sveta.

shutterstock
Možda vas zanima:
Duvan čvarci iz Gornje Toplice: Zanat koji nestaje, a traži se i u Švajcarskoj
U ovom selu kod Valjeva čvarci se kuvaju 8 sati, a svaka nit se izvlači ručno – bez prese, bez žurbe, i bez kompromisa
DETETU NIJE BILO SPASA DO DOLASKA U OVAJ SRPSKI MANASTIR Potresna ispovest majke koja je pomoć našla tamo gde ni lekari nisu mogli ni umeli
Ljudi često svedoče isceliteljskim čudima u srpskim manastirima, ali ovaj je najčuveniji po iseceljenju i posećuju ga iz celog sveta.
Možda vas zanima:
Duvan čvarci iz Gornje Toplice: Zanat koji nestaje, a traži se i u Švajcarskoj
U ovom selu kod Valjeva čvarci se kuvaju 8 sati, a svaka nit se izvlači ručno – bez prese, bez žurbe, i bez kompromisa
DETETU NIJE BILO SPASA DO DOLASKA U OVAJ SRPSKI MANASTIR Potresna ispovest majke koja je pomoć našla tamo gde ni lekari nisu mogli ni umeli
Ljudi često svedoče isceliteljskim čudima u srpskim manastirima, ali ovaj je najčuveniji po iseceljenju i posećuju ga iz celog sveta.
Brend Duvan čvarci registrovao je i zaštitio u Zavodu za intelektualnu svojinu Srbije naš cenjeni domaćin.
Manifestacija se tradicionalno održava u centru grada, na platou ispred Centra za kulturu, kao i na keju reke Kolubare.
Izložbeno-prodajni deo festivala se održava na platou Centra za kulturu, gde posetioci mogu kupiti različite proizvode kao što su med, rakije, vina, zimnice, suhomesnati proizvodi, suveniri, sušeno voće, rukotvorine od drveta…Manifestaciju prati i bogat kulturno-umetnički i zabavni program.
Specijalitet koji se dobija topljenjem svinjske masti, u Srbiji se pravi više od veka, prema nekim legendama čak više i od 200 godina. Ovim zlatno-žutim delikatesom, koji je svrstan u nacionalna jela naše zemlje, najviše se ponose meštani valjevskog kraja.

shutterstock
Mesto održavanja:
Najpopularnija srpska planina spremna da dočeka na desetine hiljada gostiju tokom praznika: Sjajan program pripremljen na Zlatiboru
Zlatibor će i ove godine dočekati praznike u pravom svečanom duhu, obasjan hiljadama svetala, ispunjen zimskom čarolijom i atmosferom koja već decenijama čini ovu planinu jednom od najpoželjnijih destinacija za novogodišnji provod.
Čast je biti deo jedne ovakve priče: Izložba "Moja ćirilica" otvorena u Mašinsko-saobraćajnoj školi u Čačku
Očuvanje sprske tradicije i pisma kao prioritet među mladima
Svetlo žuta boja, kremasti ukus i postojani mehurići: Ovo je šampanjac na srpski način napravljen u Novom Slankamenu - penušavo vino Trofej iz atelja "Šapat" predstavljeno u Beoogradu
Atelje vina “Šapat” iz Novog Slankamena, poznat po vrhunskim vinima i jedinstvenoj ponudi visoke gastronomije i usluge, na Četvrtom međunarodnom sajmu vina, “Vinska vizija Otvorenog Balkana” u Beogradu predstavlja svoje prvo penušavo vino – “Trofej”.
Stiže najlepši period godine: Od 5. decembra dočekujemo praznike uz Zimsku bajku u Beogradu na vodi
Beograd ponovo postaje prestonica praznične čarolije - Zimska bajka se vraća u Savski park Beograda na vodi!
Poznat datum održavanja najveće trubačke fešte na svetu: Sabor u Guči zakazan za period od 7. do 9. avgusta sledeće godine
Prestonica srpske muzičke tradicije Guča, i naredne godine biće domaćin najznačajnijeg festivala trubačke muzike u regionu. Guča festival i 65. Dragačevski sabor trubača održaće se od 7. do 9. avgusta 2026. godine, u organizaciji opštine Lučani, Skajmjuzik-a, Kulturnog centra opštine Lučani i Turističke organizacije „Dragačevo”.
Komentari(0)