U ovom selu kod Valjeva čvarci se kuvaju 8 sati, a svaka nit se izvlači ručno – bez prese, bez žurbe, i bez kompromisa

U selu Gornja Toplica, nadomak Valjeva, još uvek postoji nekoliko domaćinstava koja se ozbiljno bave pravljenjem duvan čvaraka – onih pravih, tamnih, hrskavih, „kao konac iz ruke“. Iako ih danas mnogi prodaju pod tim imenom, malo ko zna kako zapravo izgleda proces koji traje čitav dan, i zahteva strpljenje, preciznost i iskustvo.
Na kazanu, pod vedrim nebom
Pravi duvan čvarci se kuvaju u velikom kazanima, na otvorenom, uz neprekidno mešanje i skidanje pene. Samo topljenje traje oko 3–4 sata, a onda kreće najvažniji deo – ručna obrada, kada se mast pažljivo odvaja, a sitni komadi mesa i kožice mešaju i „duvane“ drvenim kašikama dok se ne pretvore u tanke, zlatnosmeđe niti.
Možda vas zanima:

NAMAZ OD SVINJSKIH BOMBONA Kako se sprema pašteta od čvaraka
Znamo da nisu baš najzdraviji, ali ne možemo da im odolimo.

SPECIJALITETI ZBOG KOJIH SU STRANCI LJUBOMORNI NA NAS Ovih 20 jela i pića najbolje predstavljaju Srbiju, koje je vaše omiljeno? (FOTO)
Srpska kultura je takva da je hrana zaista raznovrsna i svako će pronaći nešto za sebe.
Možda vas zanima:

NAMAZ OD SVINJSKIH BOMBONA Kako se sprema pašteta od čvaraka
Znamo da nisu baš najzdraviji, ali ne možemo da im odolimo.

SPECIJALITETI ZBOG KOJIH SU STRANCI LJUBOMORNI NA NAS Ovih 20 jela i pića najbolje predstavljaju Srbiju, koje je vaše omiljeno? (FOTO)
Srpska kultura je takva da je hrana zaista raznovrsna i svako će pronaći nešto za sebe.
Možda vas zanima:

NAMAZ OD SVINJSKIH BOMBONA Kako se sprema pašteta od čvaraka
Znamo da nisu baš najzdraviji, ali ne možemo da im odolimo.

SPECIJALITETI ZBOG KOJIH SU STRANCI LJUBOMORNI NA NAS Ovih 20 jela i pića najbolje predstavljaju Srbiju, koje je vaše omiljeno? (FOTO)
Srpska kultura je takva da je hrana zaista raznovrsna i svako će pronaći nešto za sebe.
– Nema prese. Sve se radi na vatri, i moraš da osetiš kada su gotovi – u nosu, ne na satu, kaže domaćin Živorad, čija porodica čuva recept već četiri generacije.
Ukus koji ne laže
Duvan čvarci iz ovog kraja su slani taman koliko treba, nikada gorki, niti žilavi. Imaju karakterističnu teksturu – kad ih pritisnete, škripnu pod prstima. Iako ih je nekada jelo samo domaćinstvo, danas se šalju i po Evropi – najčešće u Švajcarsku i Nemačku, gde ih naručuju ljudi poreklom iz Srbije koji znaju razliku između pravih i „market“ verzija.
Zanat koji izumire – ali ne bez borbe
Zbog dužine procesa i male isplativosti, sve je manje onih koji se ozbiljno bave ovim zanatom. Mlađe generacije ne prepoznaju potencijal – ali zato turisti i gurmani dolaze sve češće. Tokom zimskih meseci, Gornja Toplica postaje destinacija za ljubitelje autentične hrane, a pojedine porodice organizuju i radionice pravljenja čvaraka za goste.

KLJUČ DUGOVEČNOSTI: Ovo je bilo omiljeno piće patrijarha
Ovaj sok je ima jako blagotvorno dejstvo na ceo organizam i prava je riznica zdravlja

Letnje zatišje u crkvi: Zašto se pred Ilindan u nekim selima ne oglašava zvono
U seoskim crkvama u pojedinim krajevima Srbije postoji neobičan običaj: nekoliko dana pred Ilindan, zvona se ne oglašavaju. Veruje se da u to vreme „nebo sluša nešto drugo“ i da tišina ne sme biti prekinuta.

Pepeo i mast: Zaboravljen melem koji su pravile žene za opekotine i ujede tokom leta
Na selu se ranije nije trčalo u apoteku zbog svakog ujeda ili opekotine. Melem od drvenog pepela i svinjske masti bio je prva pomoć u mnogim domaćinstvima, posebno u julu i avgustu.

KAD LJUBAV PRELAZI U MRŽNJU: Vladeta Jerotić objasnio šta treba da pitate sebe pre veze i braka
Čuveni srpski psihijatar dr Vladeta Jerotić govorio je jednom prilikom o zaljubljenosti

Dan kad mesec „ne zna gde je“: Zašto se trava ne kosi kad ni senka ne pokazuje pravac
U nekim krajevima Srbije postoji verovanje da jedan dan u mesecu – obično krajem maja ili uoči Petrovdana – ne valja ni kositi, ni šiti, ni seći ništa što je „živo“. Kažu da tog dana mesec stoji „među stranama“, pa ništa nema pravac.
Komentari(0)