Pravoslavni vernici danas obeležavaju veliki praznik

Pravoslavni vernici danas obeležavaju dan kada je glava Svetog Jovana Krstitelja pronađena, a zatim opet zakopana u zemlju. Ovaj praznik vernici nazivaju Treće obretenje glave Svetog Jovana Krstitelja.
Sveti Jovan Krstitelj spada u najpoštovanije svece, njegov dan proslavlja se više puta u toku godine. Poznat je kao veliki propovednik koji je najavio dolazak Isusa Hrista i koji je mučeničkom smrću stradao za veru.
Treće obretenje glave Svetog Jovana Krstitelja obeležava se 25. maja po crkvenom, a 7. juna po gregorijanskom kalendaru.
Možda vas zanima:

ŠTA SLAVIMO NA KRSTOVDAN? Mnogi vernici ne znaju zašto ga obeležavamo, a evo šta sve treba da uradite da bi vam godina bila uspešna
Pogledajte šta nalažu običaji za Krstovdan

SLAVSKA POGAČA ZA SVETOG JOVANA! Kolač koji će zaseniti celu trpezu (RECEPT)
Sveti Jovan se bliži, a domaćice širom Srbije već razmišljaju o tome kako da njihova slava bude savršena.
Možda vas zanima:

ŠTA SLAVIMO NA KRSTOVDAN? Mnogi vernici ne znaju zašto ga obeležavamo, a evo šta sve treba da uradite da bi vam godina bila uspešna
Pogledajte šta nalažu običaji za Krstovdan

SLAVSKA POGAČA ZA SVETOG JOVANA! Kolač koji će zaseniti celu trpezu (RECEPT)
Sveti Jovan se bliži, a domaćice širom Srbije već razmišljaju o tome kako da njihova slava bude savršena.
Možda vas zanima:

ŠTA SLAVIMO NA KRSTOVDAN? Mnogi vernici ne znaju zašto ga obeležavamo, a evo šta sve treba da uradite da bi vam godina bila uspešna
Pogledajte šta nalažu običaji za Krstovdan

SLAVSKA POGAČA ZA SVETOG JOVANA! Kolač koji će zaseniti celu trpezu (RECEPT)
Sveti Jovan se bliži, a domaćice širom Srbije već razmišljaju o tome kako da njihova slava bude savršena.
Narodna verovanja
Možda vas zanima:

ŠTA SLAVIMO NA KRSTOVDAN? Mnogi vernici ne znaju zašto ga obeležavamo, a evo šta sve treba da uradite da bi vam godina bila uspešna
Pogledajte šta nalažu običaji za Krstovdan

SLAVSKA POGAČA ZA SVETOG JOVANA! Kolač koji će zaseniti celu trpezu (RECEPT)
Sveti Jovan se bliži, a domaćice širom Srbije već razmišljaju o tome kako da njihova slava bude savršena.
Možda vas zanima:

ŠTA SLAVIMO NA KRSTOVDAN? Mnogi vernici ne znaju zašto ga obeležavamo, a evo šta sve treba da uradite da bi vam godina bila uspešna
Pogledajte šta nalažu običaji za Krstovdan

SLAVSKA POGAČA ZA SVETOG JOVANA! Kolač koji će zaseniti celu trpezu (RECEPT)
Sveti Jovan se bliži, a domaćice širom Srbije već razmišljaju o tome kako da njihova slava bude savršena.
Prema narodnim verovanjima na današnji dan nebo se otvara i duše umrlih odlaze u raj. Večeras pogledajte u nebo, tačno u ponoć, zamisliti tri želje i one će se sigurno ostvariti u budućnosti.

KUĆA KOJA NEMA TEMELJ: Zašto je Stara kapetanija u Zemunu izgrađena na samoj ivici reke i kako ju je Dunav spasao od zaborava
Stara Kapetanija u Zemunu je mnogo više od zgrade – ona je simbol Zemuna kao lučkog grada, svedok granice dveju imperija i arhitektonski prkos reci. Otkrivamo kako je zgrada, sagrađena na samoj aluvijalnoj obali Dunava, odolevala vekovima poplavama i kako je njen opstanak dokaz inženjerskog podviga Austrougarske monarhije.

POSLEDNJA VEČERA U DVORU: Šta je Kralj Aleksandar zaista jeo pre nego što je ubijen i tajna poslednje želje za suprugu
Atentat na Kralja Aleksandra I Karađorđevića u Marseju 1934. godine bio je jedan od najdramatičnijih događaja 20. veka. Otkrivamo malo poznate, emotivne detalje iz njegovih poslednjih sati: šta je jeo, o čemu je razmišljao i kakav je bio emotivni rastanak sa Kraljicom Marijom pred polazak.

Staroslovensko ime koje ima dugu istoriju: Ko se zove ovako, snažan je i spretan
Ukoliko poznajete nekog Borisa, pošaljite mu ovu priču o poreklu i značenju njegovog imena

Magija zelenog sveta: Zašto je srpski seljak verovao da biljke leče, proriču sudbinu i prizivaju natprirodne sile
Od drena i bosiljka do gloga i vrbe: Detaljna analiza Veselina Čajkanovića o kultnom značaju bilja u srpskim narodnim verovanjima, mnogo pre nego što je nauka otkrila njihova svojstva.

Krmokolj u zapadnoj Srbiji: Jesenji običaj koji spaja porodicu i selo
U jesenjim mesecima, kada zahladi i približi se zima, u mnogim selima zapadne Srbije nekada je bio obavezan običaj poznat kao krmokolj. To je bio veliki porodični i seoski događaj, kada se klalo svinje i pripremalo meso za predstojeće mesece. Iako se na prvi pogled radilo samo o poslu, krmokolj je bio mnogo više od toga – prava gozba, druženje i prilika da se učvrste rodbinske i komšijske veze.
Komentari(0)