MISTERIJA KOJA JE OBELEŽILA JEDNO VREME: Titova sahrana nije mogla da prođe bez tajni

12:00

Kultura 0

Najveće teorije zavere u na prostorima bivše Jugoslavije bile su vezane za Josipa Broza Tita, a njegova smrti ih je još više raspirila.

MISTERIJA KOJA JE OBELEŽILA JEDNO VREME: Titova sahrana nije mogla da prođe bez tajni
Printscreen/Youtube

Josip Broz Tito preminuo je 4. maja 1980. godine u 15.05 časova, usled moždanog krvarenja i moždane kome, a sahranjen je 8. maja.

Njegova sahrana nije mogla da prođe bez tajni i misterija.

Najveća tajna bila je šta se zapravo nalazi u kovčegu koji je bio izložen u sadašnjoj zgradi Skupštine Srbije i prekriven zastavom Jugoslavije sa petokrakom?!

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Čitavu misteriju oko sahrane koja je okupila najveći broj svetskih državnika ikada na jednom mestu otvorio je svojevremeno dr Obren Đorđević nekadašnji načelnik SDB Srbije.

On je, naime tada izneo da telo Josipa Broza Tita nije nikada bilo u kovčegu, već da se tamo nalazio pesak.

Kada je Josip Broz Tito umro, pojedini članovi Predsedništva SFRJ, pre svega Stevan Doronjski i Stane Dolanc, želeli su da ga balsamuju i stave u mauzolej, kakav ima Lenjin na Crvenom trgu. Titovo telo, međutim bilo je puno raznih lekova, pa je počelo prerano da se raspada i širi oko sebe neugodan miris. Iz medicinskih i higijenskih razloga, pre svega Dolanc, Mikulić i Doronjski odlučili su da se sahrana izvrši bez njegovog tela. U kovčegu koji je bio izložen u Saveznoj Skupštini, nalazio se pesak," rekao je ranije za srpske medije Đorđević, koji je tako razotkrio sve misterije.

Naravno, i danas se mnogi pitaju da li je Josip Broz Tito zaista sahranjen u Kući cveća, zašto nema petokrake na mermernoj ploči i mnoga druga pitanja koja su plod raznih teorija zavera ili ipak ne.

Međutim, lekari koji su radili obdukciju Maršalovog tela, ovako su govorili:

"Posle šest sati rada završili smo i poslednji čin tada velike drame velike Jugoslavije. Čim je završena obdukcija, otišli smo na Brdo kod Kranja, istuširali se, pokupili stvari i krenuli u LJubljanu gde je već bio spreman 'plavi voz'. Čuo sam da je njegovo telo smešteno najpre u limeni, a potom u težak, pretežak sanduk od hrastovog drveta", rekao je dr Lalević, svedok ovog događaja.

N portal

tomanija obrenović

IGRE PRESTOLA STAROG BEOGRADA: Životna priča Tomanije Obrenović, žene koja je promenila tok istorije!

Kultura

14:00

25 april, 2024

Kažu da iza svakog uspešnog muškarca stoji jaka žena. Da je tako svedoči i sudbina Jevrema Obrenovića, mlađeg brata kneza Miloša, koji je imao privilegiju da život deli sa gospa Tomanijom. Iako su joj često pripisivali oštrinu i sklonost ka spletkama, u svojoj intimi ova oštroumna žene bila je samo majka koja je svim srcem radila za dobrobit svojih potomaka. A i kako ne bi, imala ih je devetoro.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading