KUMIM TE BOGOM I SVETIM JOVANOM Danas je Jovandan, evo kakvi su običaji

12:00

Kultura 0

Danas se slavi Sabor svetog Jovana Krstitelja - Jovandan, jedan od praznika posvećenih proroku koji je krstio Isusa Hrista.

KUMIM TE BOGOM I SVETIM JOVANOM Danas je Jovandan, evo kakvi su običaji
Printscreen/Youtube

Danas je za pravoslavne Srbe veliki praznik. Kao i svakog 7. januara (po julijanskom kalendaru, odnosno 20. januara po gregorijanskom kalendaru) slavi se Sabor svetog Jovana Krstitelja.

Obeležava se dan posle Bogojavljenja, kao secanje na Krštenje Isusovo i ulogu svetitelja koji je pripremao narod za novu veru.

"Ja vas krstim vodom, ali onaj što ide za mnom jaci je od mene... On ce vas krstiti Duhom Svetim i ognjem", reči su svetog Jovana pri krštenju naroda u reci Jordan, gde je ljude pozivao na pokajanje.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Poslednji prorok do Isusa, sveti Jovan se smatra zaštitnikom zatvorenika, epileptičara, muzičara, krojača, ugostitelja, ali i zaštitnikom Malte, Jordana…

Pored toga što ovog sveca slave kao svog zaštitnika metlari i drvoseče, u narodu se na današnji dan posebno slavi dan kumstva i pobratimstva, dva duhovna srodstva, dve prave narodne institucije koje su u narodu izuzetno poštovane.

Ove dve značajne duhovne vrednosti su oličene u svetom Jovanu, kumu božijem. U narodu se smatra da je duhovno srodstvo jače od onog po krvi i mleku, zato je sveti Jovan posebno poštovan ne samo u obredima vec i u kletvama i zakletvama.

Otud i izreka: "Kumim te Bogom i Svetim Jovanom".

Tagovi:

Komentari(0)

Loading