"SVETI MRATA SNEG DO VRATA" ZAŠTO SE VERUJE DA OVAJ DAN PREDVIĐA BUDUĆNOST: Prema običaju, ŽENE sutra NE SMEJU da rade

19:00

Kultura 0

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju Svetog kralja Stefana Dečanskog, u narodu je ovaj praznik poznat kao Mratindan

"SVETI MRATA SNEG DO VRATA" ZAŠTO SE VERUJE DA OVAJ DAN PREDVIĐA BUDUĆNOST: Prema običaju, ŽENE sutra NE SMEJU da rade
ATA Images

"Sveti Mrata, sneg do vrata", stara je srpska izreka koja sugeriše da se od ovog dana očekuju veliki snegovi i hladnoća.

Na Mratindan su Stari Sloveni slavili kult vuka koji je veliki zaštitnik od demona. Od Đurđica do Mratindana trajali su vučiji dani, tj. dani prema kojima vukovi dolaze do naselja.

U periodu trajanja vučijih dana, iz kuće se ne daje ništa kako ne biste bili siromašni tokom godine koja dolazi.

Kod starijih ljudi postoji verovanje da, ukoliko Mratindan padne u maglovito vreme, zima će biti promenljiva. U slučaju vedrog dana, zima će biti mrazovita i ljuta.

Na ovaj dan, proslavlja se i praznik Svetog mučenika Mine. Običaj do kojeg se veoma drži je da na Mratindan žena ne sme da radi, nego samo da praznuje.

Pravoslavni muzej Čačak

PRVA NACIONALNA PRESTONICA KULTURE Ovaj grad je sada dobio i PRVI PRAVOSLAVNI MUZEJ (FOTO)

Kultura

18:00

24 maj, 2024

Čačak - Da se nije bez razloga okitio titulom prve Nacionalne prestonice kulture, Čačak je pokazao još jednom i to nakon što je titulu predao gradu Užicu. Osim Etnološkog i Muzeja košarke grad na Moravi dobio je i prvi Pravoslavni muzej, jedinstvenu Riznicu u porti Hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Čačku. To je delo na kom se dugo radilo, naravno uz blagoslov episkopa Justina. U riznici se nalaze mnogi jedinstveni eksponati, koji i te kako zavređuju pažnju posetilaca.

Komentari(0)

Loading