NIKADA NE BISTE POGODILI NJEGOVO PRAVO ZNAČENJE Ovaj izraz u Srbiji koristimo u svakodnevnom govoru, a kada čujete kako je nastao prilično ćete se iznenaditi

Lepote Srbije

14:00

Kultura 0

U srpskom jeziku izraz je vremenom izgubio prvobitno značenje i danas se koristi u kontekstu "bravo" ili "svaka ti čast".

NIKADA NE BISTE POGODILI NJEGOVO PRAVO ZNAČENJE Ovaj izraz u Srbiji koristimo u svakodnevnom govoru, a kada čujete kako je nastao prilično ćete se iznenaditi
Shutterstock

 

Izraz “alal vera” prilično je odomaćen u srpskom jeziku. Čućete ga u svakodnevnom govoru u značenju “bravo” ili “svaka čast”, a postoji i nekoliko pesama sa tim nazivom. Ali - da li znate šta on izvorno znači i odakle potiče?

Prvo, reč "alal" je zapravo "halal" i potiče iz arapskog jezika. U bukvalnom prevodu znači "dopušteno", a na naše prostore došla je preko turskog jezika. 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Spojeno sa drugim delom sintagme "alal vera" znači "nešto što ti (islamska) vera dozvoljava". Dakle, kada kažemo "alal vera" ili "alal ti vera" zapravo poručujemo da islamska vera dozvoljava da nešto uradiš tj. da to što radiš nije zabranio islam. 

U srpskom jeziku izraz je vremenom izgubio prvobitno značenje i danas se koristi u kontekstu "bravo" ili "svaka ti čast", mada ponekad ima i ironičan smisao i izgovara se ne kao pohvala, već da se naglasi da je nešto što je urađeno/izgovoreno pogrešno. 

Sveti Vasilije

PUT SVETOG VASILIJA Rođenje i život jednog od najvoljenijih srpskih SVETITELJA, od Mrkonjića do Ostroga (FOTO)

Kultura

17:00

28 april, 2024

Kada se iz pravca Mostara krene ka Trebinju, put će vas navesti kroz selo Mrkonjići. Mrkonjići su okićeni stablima najslađih smokava i narova koje ste ikada probali, ali pored toga, ono po čemu su Mrkonjići čuveni jeste to da je upravo tu rođen verovatno najomiljeniji i najpoštovaniji svetac naših prostora, naime ovde je rođen Sveti Vasilije Ostroški, čudotvorac.

Komentari(0)

Loading