ZNAČENJE IMENA SRPSKIH PRINCEZA: Preplitanje simbolike i istorije

11:00

Kultura 0

Neke od ćerki srpskih vladara mahom su, kroz istoriju, bile zaboravljane, a o njima su ostala samo retka, usputna svedočanstva.

ZNAČENJE IMENA SRPSKIH PRINCEZA: Preplitanje simbolike i istorije
Printscreen/Facebook

Ono što se pamtilo, bila su njihova neobična imena, a svako od njih imalo je svoju simboliku.

Jefimija Nemanjić – ćerka Stefana Nemanje. Ime Jefimija potiče od grčke reči “euphemia”, a znači “pristojna, blagoprijatna, uzvišena” ili “koja lepo peva molitvene pesme”.

Jelisaveta (poznata i kao Elizabeta) Nemanjić – ćerka Dragutina Nemanjića. Ime Jelisaveta je biblijskog porekla, a u bukvalnom prevodu znači “Bog je savršenstvo”. Devojke koje nose ovo ime smatraju se “bogom dane”.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Ursula (Urša) Nemanjić – ćerka Dragutina Nemanjića. Ime Ursa (Urša) je latinskog porekla, a u doslovnom prevodu znači medvedica, dok je Ursula umanjenica te reči.

Carica (negde Zorica) Nemanjić – ćerka Milutina Nemanjića. Značenje imena Carica je prilično jasno – ona koja vlada.

Teodora (Vojislava?) Branković – ćerka srpskog velikaša Vuka Brankovića. Ime Teodora potiče od grčkog “theodoros” što u bukvalnom prevodu znači “božji dar”. Po narodnoj tradiciji davalo se detetu koje su roditelji dugo čekali, pa im ga je Bog napokon podario.

Olivera Lazarević – jedna od petoro ćerki kneza Lazara, poznata po tome što se udala za sultana Bajazita. Ćerku Oliveru imao je i kralj Vukašin Mrnjavčević. Pretpostavlja se da je ime Olivera latinskog porekla i da potiče od reči “olivarius; olivarus” sa značenjem maslina ili grana masline.

Postoje indicije da je ovo ime i francuskog, engleskog, italijanskog i španskog porekla, ali na svakom ima isto značenja. U simboličnom prevodu moglo bi da znači “ona koja donosi nadu i mir”.

Komentari(0)

Loading