KAO BEBA BILA USRED NAJKRVAVIJIH BITAKA, A POSLE SE UDALA ZA SLAVNOG GLUMCA: Njoj je Sava Kovačević poslao svoju posednju poruku

18:00

Kultura 0

Rodila se u bespućima Bosne u nevreme. Pogrešno se ponegde piše 18. novembra 1943. Datum je dobar, ali godina nije. Jer u suprotnom kako bi pričala o maltene očinskoj ljubavi čuvenog partizanskog komandanta Save Kovačevića, koji je poginuo 13. juna 1943?!

Dina Rutić i Zoran Radmilović
Printscreen/Youtube

Dina, od majke Ivke i oca Jože Rutića, članova Kazališta narodnog oslobođenja, zagrebačkih glumaca izbeglih u partizane, na svet je došla potkraj 1942. A legendarni Sava Kovačević je radosnu vest javio mladom tati: "Čestitam rođenje male popišulje!".

Kao beba prošla je golgotu i Neretve, pa potom Sutjeske. I... I 30 godina nakon čuvene bitke glumila je u filmu Stipe Deluća bolničarku Ljubicu o danima kojima je lično prisustvovala, a narodnog heroja, njenog zaštitnika u prvim danima života, tumačio je Ljuba Tadić.

I tu nećemo završiti priču o Dini i slavnom komandantu Pete crnogorske proleterske udarne brigade. On je jednu od svojih poslednjih poruka uputio bebi! Poslao je svog kurira sa kilogramom ječma da ga odnese "da Ivka napravi Dini kašu i da pita kako je i šta radi ta mala popišulja"... Odgovor nije dočekao.

Dina je kao ćerka glumaca po ratu dobijala filmske uloge, prva u "Prometeju s otoka Viševice" iz 1964. Ali više je od toga volela književnost, pa je upisala Filološki fakultet u Beogradu.

A onda je zaigrala u ostvarenju "Provod". Partner joj je bio Zoran Radmilović. I uskoro postao i živorni partner. Ona je raskinula ozbiljnu vezu, venčali su se 1966. i dobili su ćerku Anu 1974. godine.

Zoran je preminuo 1985, ćerka Ana 2017, a Dina se upokojila 2019.

Sveti Vasilije

PUT SVETOG VASILIJA Rođenje i život jednog od najvoljenijih srpskih SVETITELJA, od Mrkonjića do Ostroga (FOTO)

Kultura

17:00

28 april, 2024

Kada se iz pravca Mostara krene ka Trebinju, put će vas navesti kroz selo Mrkonjići. Mrkonjići su okićeni stablima najslađih smokava i narova koje ste ikada probali, ali pored toga, ono po čemu su Mrkonjići čuveni jeste to da je upravo tu rođen verovatno najomiljeniji i najpoštovaniji svetac naših prostora, naime ovde je rođen Sveti Vasilije Ostroški, čudotvorac.

Komentari(0)

Loading