Pitali smo Srbe: "Kad je pravo vreme za odlazak u penziju"? Neverovatno, ali svi se slažu u jednom (ANKETA)

Lepote Srbije

15:00

Kultura 0

Šta vi mislite o ovome?

Pitali smo Srbe: "Kad je pravo vreme za odlazak u penziju"? Neverovatno, ali svi se slažu u jednom (ANKETA)
Shutterstock

U vreme kada ceo svet pooštrava granicu za penzionisanje i kada se zbog toga na ulicama Francuske vode "bitke" mesecima unazad pitali smo građane Srbije: "Kad je pravo vreme za odlazak u penziju? Ponudili smo im nekoliko opcija, koje i uključuju, ali i ne uključuju godine starosti, i dobili i više nego neočekivane odgovore. Svi se najviše slažu u jednom, piše Blic.

"Kad je pravo vreme za odlazak u penziju?"

U anketi možete učestvovati i Vi:

Rezultati ankete

U anketi je učestvovalo više od 1.000 ispitanih Srba.

Kolike su penzije trenutno u Srbiji

Svi koji su 40 godina radili za minimalac (koji se od 1. januara popeo na nešto više od 40.000 dinara) danas mogu da računaju na penziju od 23.596 dinara.

Za one koji su 40 godina zarađivali više od minimalne zarade i platu od oko 50.000 dinara mesečno penzija bi bila 29.495 dinara. One koji su zarađivali 70.000 dinara sledovala bi penzija od 41.290 dinara, dok za zaradu od 90.000 dinara može da se očekuje penzija od oko 53.000 (53.090 dinara).

- Nakon poslednjih povećanja penzija, primanja za penzionisane radnike sa 40 godina staža iznose u ovoj godini oko 58 do 59 odsto njihove zarade. To je relevantniji pokazatelj nego li odnos prosečne penzije i prosečne plate (koji se razumljivo u široj javnosti najčešće citira), jer u prosečnu penziju ulaze i porodične penzije, i invalidske penzije (koje su godinama bile podložne malverzacijama), kao i poljoprivredne penzije - što umnogome obara prosečan iznos penzije - rekao je za "Blic Biznis" član Fiskalnog saveta, Nikola Altiparmakov.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

Sveti Vasilije

PUT SVETOG VASILIJA Rođenje i život jednog od najvoljenijih srpskih SVETITELJA, od Mrkonjića do Ostroga (FOTO)

Kultura

17:00

28 april, 2024

Kada se iz pravca Mostara krene ka Trebinju, put će vas navesti kroz selo Mrkonjići. Mrkonjići su okićeni stablima najslađih smokava i narova koje ste ikada probali, ali pored toga, ono po čemu su Mrkonjići čuveni jeste to da je upravo tu rođen verovatno najomiljeniji i najpoštovaniji svetac naših prostora, naime ovde je rođen Sveti Vasilije Ostroški, čudotvorac.

Komentari(0)

Loading