OVAKO JE PETAR PETROVIĆ NJEGOŠ GOVORIO O ŽENAMA: Jednu je umalo oženio - "Da nijesam vladika, eto kneginje Crnoj Gori"

18:00

Kultura 0

Mnogi smatraju da je najveća prepreka monaškom životu Petra Petrovića Njegoša bila njegova velika ljubav prema ženama

OVAKO JE PETAR PETROVIĆ NJEGOŠ GOVORIO O ŽENAMA: Jednu je umalo oženio - "Da nijesam vladika, eto kneginje Crnoj Gori"
Printscreen

Petar Petrović Njegoš smatran je za jednog od najatraktivnijih vladika. Neki su nagađali da je njegovom monaškom životu najviše "smetala" njegova sklonost ka ženskom polu. I kao da je i sam vladika Rade znao za svoju "boljku" često je o ženama znao i pogrdno da kaže u svojim književnim delima.

Samo godinu dana pre smrti, svojoj pesmi “Noć skuplja vijeka”, Njegoš je o ženama rekao sledeće: “Neki su me sovjetovali da oči na ženski pol ne okrećem, a čovjek ne može i sa samrtnoga odra da oči ne baci na krasno stvorenije”.

Kao vladici, nije mu bilo dozvoljeno da stupa u odnose, međutim postoje tvrdnje da se tog “zaveta” nije pridržavao. Njegoš je svojevremeno važio za izuzetno lepog muškarca, a poznato je da mu je za oko zapala i pesnikinja Milica Stojadinović Srpkinja.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

OVAKO JE PETAR PETROVIĆ NJEGOŠ GOVORIO O ŽENAMA: Jednu je umalo oženio - Printscreen: vikipedija

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Upravo je ona bila razlog zbog kog je sam Petar Petrović Njegoš u jednom trenutku pomislio šta bi bilo da nije crkveni poglavar, te je napisao sledeće: "Ja pojeta, ona pojeta, da nijesam vladika, eto kneginje Crnoj Gori".

Vladika Rade vladao je i živeo u vremenu koje je iziskivalo "bojovnike", a ne viteze srca. Evo kako je Njegoš pričao o ženama:

"Ćud je ženska smiješna rabota. Ne zna žena ko je kakve vjere; stotinu će promijenit vjerah da učini što joj srce žudi."
"Ništa ljepše nit’ je kada, niti od nje stvorit može."

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

tomanija obrenović

IGRE PRESTOLA STAROG BEOGRADA: Životna priča Tomanije Obrenović, žene koja je promenila tok istorije!

Kultura

14:00

25 april, 2024

Kažu da iza svakog uspešnog muškarca stoji jaka žena. Da je tako svedoči i sudbina Jevrema Obrenovića, mlađeg brata kneza Miloša, koji je imao privilegiju da život deli sa gospa Tomanijom. Iako su joj često pripisivali oštrinu i sklonost ka spletkama, u svojoj intimi ova oštroumna žene bila je samo majka koja je svim srcem radila za dobrobit svojih potomaka. A i kako ne bi, imala ih je devetoro.

Komentari(0)

Loading